Leul a fost stabilit ca fiind moneda nationala la 22 aprilie 1867, prin Legea Monetara a Romaniei, emisa in timpul lui Carol cel Mare. Aceeasi lege stabilea ca un leu este egal cu 100 de bani (banul fiind moneda subdivizionara a leului).

Dorinta de a se trece la o moneda unica romaneasca, la nivel national, a venit ca raspuns la multitudinea de monede straine aflate in circuitul civil, la acea vreme. Au fost intampinate oprelisti in adoptarea monedei – opoziţia Austriei si a Imperiului Otoman.

Initial au fost puse in circulatie monede subdivizionare leului, de 1, 2, 5 si 10 bani. Ulterior, in mod simbolic, a fost emisa si o moneda de 20 de lei, din aur, cu un tiraj de numai 200 de bucati.

Primele monede au fost batute in Anglia, la Birmingham.

Intre anii 1941-1944, sunt emise monede din zinc, de 2, 5 si 20 de lei, si din fier placat cu nichel, de 100 de lei.

In 1947 se face denominarea, la un raport de 1 leu nou la 20.000 de lei vechi.

In 1952 se face o noua denominare, la un raport de 1 leu la 20 de lei vechi.

In istoria recenta, post revolutionara, prima moneda emisa a fost cea de 10 lei din 1990.

In 1999 a fost emisa bancnota de 2000 de lei, cu caracter aniversar, marcand eclipsa totala de soare din 11 august 1999. Aceasta a fost prima moneda confectionata din plastic (polymer), material folosit ulterior la tiparirea bancnotelor in Romania.

Din data de 1 iulie 2005, leul romanesc a pierdut ultimele 4 zerouri, prin denominare, leul romanesc nou (simbol bancar RON) devenind noua moneda a Romaniei.

InfoCons – InfoCons (www.protectia-consumatorilor.ro ), unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor – membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.

FII INFORMAT! IA ATITUDINE! – 0219615

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Meniu