Etichetele hainelor : Ce înseamnă fiecare simbol ?

Când a fost ultima data când ai verificat eticheta unui tricou sau a unei perechi de pantaloni? Acolo găsești toate informațiile despre cum trebuie spălate, curățate, uscate și îngrijite hainele. Doar că sunt cam greu de descifrat dacă nu întelegi ce înseamnă fiecare simbol în parte. Mulți pun articole vestimentare în mașina de spălat rufe, desi ar trebui spălate de mână. Unele haine sunt spălate la o temperatură mult prea mare decăt este indicat de producător. Aceste greșeli pot deteriora iremediabil țesăturile. Este important să cunoaștem fiecare simbol de pe eticheta hainelor ca să ne putem bucura de ele pentru cât mai mult timp.

1. Simbolurile pentru spălare
2. Simbolurile pentru curățarea chimică
3. Simbolurile pentru uscare
4. Simbolurile pentru călcare
5. Simbolurile pentru înălbitor
6. Simbolurile pentru stoarcere

1. Simbolurile pentru spălare

Acesta este simbolul pentru spălare de mână. Dacă acest indicator apare pe eticheta hainei, aceasta poate fi deteriorate dacă este spălata în mașina de spălat.

Multe mașini de spălat au un program de spălare manuală. Acesta este pentru articole de îmbrăcăminte delicate, cum ar fi cașmirul sau mătasea, și se curăță mai ușor decât setarea normală pentru a preveni deteriorarea hainelor.

Acestea sunt simbolurile aferente spălării. Pictogramele reprezintă cuva mașinii de spălat și se refră la clătire și centrifugare. Articolele vestimentare cu acest simbol pe etichetă nu ar trebui să fie stoarse cu mâna.• Dacă nu există linii dedesubt, îmbrăcămintea poate fi centrifugată și clătită în mod normal
• O linie indică faptul că viteza de centrifugare ar trebui redusă
• Două linii înseamnă că hainele necesită o spălare ușoară, dar pot fi centrifugate și clătite în mod normal
• Dacă este un “X” peste simbolul cuvei înseamnă că acel articol nu ar trebui să fie spălat.

Acestea sunt simbolurile care reprezintă temperature la care trebuie spălate hainele. Numărul din pictograma cuvei arată temperatura maximă la care se pot spăla articolele de îmbrăcăminte. Aceasta poate varia de la 30°C la 95°C.

Potrivit specialiștilor, spălarea la 30°C în loc de 40°C este cheia economisirii de bani și energie. Din acest motiv, ar putea fi o idee bună să optezi pentru o temperatură mai scăzută față de cea de pe etichetă. Deși poate economisi energie, o temperature de 30°C nu îndepărtează întotdeauna petele mai dure, cum ar fi uleiul și grăsimea.

2. Simbolurile pentru curățare chimică

Unele haine, pentru fi îngrijite cum trebuie, trebuie curățate chimic sau curățare uscată. Acestea sunt simbolurile care indică acest lucru:

• Simbolul cu un cerc înseamnă că haina este potrivită pentru curățarea chimică
• Dacă există o literă în interiorul cercului, aceasta îi spune curățătorului chimic ce spălare chimică și metoda să folosească
• Dacă cercul are un “X” peste, articolul nu trebuie supus unui proces de curățare uscată
• O linie diagonală în stânga jos a cercului înseamnă ciclu scurt
• O linie diagonal în dreapta jos a cercului arătă că trebuie folosită o temperatură joasă

 

3. Simbolurile pentru uscare

Uscarea hainelor poate fi momentul în care hainele pot fi distruse. Spre deosebire de uscarea în uscător, simbolurile de uscare naturală pot fi mai greu de interpretat. Iată ce înseamnă ele de fapt:
• Dacă pătratul are un semicerc in partea de sus, înseamnă că hainele pot fi agățate la uscat în exterior, sub soare.
• Dacă pătratul are trei linii verticale în interior, indică faptul că hainele pot fi atârnate la uscat în casă, pe balcon sau pe uscător.
• Dacă pătratul are o linie orizontală în interior, haina ar trebui pusă la uscat pe o suprafață flată pentru a-și păstra forma.

Dacă ai un uscător de rufe automat, trebuie să știi că nu orice haină poate fi aruncată în el. Iată ce înseamnă feicare simbol:
• Un cerc în interiorul unui pătrat înseamnă că puteți usca îmbrăcămintea în uscător
• Punctele indică temperatura – unul pentru căldură scăzută, două pentru căldură medie și trei pentru căldură mare
• Un “X” peste simbol înseamnă că nu ar trebui să băgați îmbrăcămintea la uscător.

4. Simbolurile pentru călcare

Textilele sunt sensibile, iar cele din material de plastic, precum nylon sau polyester, s-ar putea topi sub fierul încins. Iată cum arată simbolurile care reprezintă indicațiile pentru utilizarea fierului de călcat:

• Punctele de pe simbolurile de călcat corespund punctelor de pe setările de temperatură ale fierului de călcat: cu cât sunt mai multe puncte, cu atât se poate aplica mai multă căldură.
• Dacă simbolul fierului de călcat nu are puncte, haina poate fi călcată la orice temperature
• Trei puncte sunt pentru lenjerie și bumbac
• Două puncte sunt pentru sintetice
• Un punct este pentru cele mai delicate articole, cum ar fi lâna și mătasea
• Dacă simbolul de fier are un “X” peste el, haina nu este ar trebui călcată
• Simbolul care are două sau trei linii care ies din partea inferioară a fierului de călcat cu un “X” peste el, arată că nu ar trebui folosită setarea cu aburi pe articolul vestimentar.

5. Simbolurile pentru înălbitor

Poate ai un tricou alb care s-a îngălbenit sau a fost pătat cu vin. Înălbitorul este soluția pentru a-l face ca nou. Iată cum arată simbolurile care âți arată dacă poate fi folosit înălbitor pe haină:

• Un triunghi simplu înseamnă că haina poate fi spălată în apă rece cu înalbitor diluat
• Un triunghi cu două dungi în ionterior înseamnă că poate fi utilizat un înălbitor fără clor
• Dacă peste triunghi este un “X” înseamnă că înălbitorul ar putea distruge haina

6. Simbolurile pentru stoarcere

După spălarea hainelor, fie în mașina de spălat, fie de mâna, cea mai frecventă greseală este stoarcerea articolului vestimentar prin răsucire. Răsucirea materialului cu mâna poate deteriora grav articolul de îmbrăcăminte preferat. Dacă nu ești sigur, caută pe etichetă simbolurile de mai jos:

• Simbolul din stânga înseamnă că poți stoarce hainele fără ca acestea să se deterioreze
• Simbolul din dreapta cu un “X” peste el înseamnă că nu ar trebui să faci acest lucru

În Uniunea Europeană există cerințe stricte de etichetare a hainelor. În general, fiecare produs textil trebuie să fie etichetat sau marcat pentru a arăta compoziția sa de fibre. Aceste etichete trebuie să fie ferm atașate de produs, de exemplu, cusute.

Această cerință se referă la toate produsele alcătuite din cel puțin 80% fibre textile, calculate în greutate, cum ar fi:
• îmbrăcăminte
• huse de mobilier
• huse de saltea
• corturi de camping

Etichetele textile sunt obligatorii în UE pentru textilele destinate vânzării către consumatorul final. În cazul vânzărilor business-to-business, etichetele textile pot fi înlocuite sau completate cu documente comerciale însoțitoare.

Pe etichetă ar trebui să fie:• compoziția țesăturii – scrise în ordine procentuală descrescătoare
• utilizat text clar și lizibil, inclusiv litere uniforme (același font, dimensiune și stil)
• o separare clară între informațiile privind compoziția textilului și alte informații, cum ar fi îngrijirea produsului

Este important să înțelegem fiecare simbol de pe eticheta hainelor ca să știm cum să le îngrijim pentru a le prelungi cât mai mult posibil durata de viață. Nu orice tricou poate fi spălat în mașina de spălat, nu toți pantalonii pot fi uscați direct în bătaia soarelui, iar puține bluze din plastic pot fi călcat cu un fier de călcat. Fiecare articol vestimentar are alte reguli de întreținere care variază în funcție de material și culoare. Respectând instrucțiunile de întreținere de pe etichetă vei reuși să păstrezi forma și aspectul lor inițial, dar și să eviși decolorarea lor. Diverse produse chimice de curățare sau temperaturi inadecvate pot duce la decolorarea sau pătarea hainelor. Eticheta hainelor poate conține informații despre temperaturile maxime sau minime recomandate pentru spălare, utilizarea sau evitarea anumitor substanțe chimice de curățare, sau chiar sfaturi pentru tratarea petelor. De asemenea, în acest mod poți menține calitatea hainelor. Unele haine pot conține elemente decorative, cum ar fi paiete sau nasturi deosebiți. Curățarea necorespunzătoare ar putea deteriora aceste elemente sau chiar ar putea duce la pierderea lor.

Așadar, respectarea instrucțiunilor de pe eticheta hainelor este esențială pentru a le păstra într-o stare bună și pentru a le folosi o perioadă mai lungă de timp. Aceasta te va ajuta să economisești bani și să menții aspectul și calitatea inițială a hainelor tale preferate.

 

SURSA :

https://www.which.co.uk/reviews/washing-machines/article/washing-symbols-explained-aXkjx1J2v8nK

https://europa.eu/youreurope/business/product-requirements/labels-markings/textile-label/index_en.htm

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal