Alimentele ultraprocesate sunt ieftine, la îndemână și au devenit un element de bază în dietele moderne dar vin la pachet și cu potențiale riscuri pentru sănătate.
Concepute pentru prepararea sau consumul rapid, alimentele ultraprocesate sunt adesea comercializate ca și alimente care ne ajută să economisim timp, deoarece includ mese gata de consumat, gustări și băuturi care necesită timp minim de gătit sau sunt deja gătite.
Consumul de alimente ultraprocesate poate duce la o serie de efecte adverse asupra sănătății, precum: creșterea răspunsului glicemic, stresul oxidativ, rezistența la insulină, inflamația intestinală . Există, de asemenea, dovezi tot mai mari că alimentele ultraprocesate modifică compoziția și funcția microbiomului intestinal.
Aplicația InfoCons Protecția Consumatorilor te poate ajuta să controlezi cantitatea de alimente procesate din dietă
În cadrul rubricii InfoCons Protecția Consumatorului – Specialistul îți răspunde, l-am invitat să ne răspundă la cateva întrebări, pe Academician Profosor Doctor Irinel Popescu – medic , membru corespondent al Academiei Române, Secția de Științe Medicale; Sef Secția a II-a Chirurgie Generală și Transplant Hepatic Institutul Clinic Fundeni.
Cine este Irinel Popescu ?
Acad. Prof. Dr. Irinel Popescu –„Sarea, în cantități mari, are efecte în primul rând asupra tensiunii arteriale. Faptul că vârstnicii, într-un procent mare suferă de hipertensiune arterială, una dintre cauze este consumul excesiv de sare.
În ceea ce privește zaharurile, cu timpul, capacitatea pancreasului de a secreta insulină dar și capacitatea insulinei de a controla glicemia, scad. Și aici, riscul de a consuma zahăr în exces accentuează acest risc de diabet de tip 2, cu toate efectele lui negative.
Dacă vorbim despre grăsimile saturate, procesul de ateromatoză, e din ce în ce mai accentuat odată cu vârsta, riscul de ateromatoză în special la nivelul vaselor coronare și carotide, cu posibilitatea infarctului miocardic sau accidentului vascular cerebral, toate aceste afecțiuni privesc în primul rând vârstnicul. Toate aceste produse cumulate, conturează așa numitul proces metabolic. Ele merg mână în mână. Și iată că riscul crește și el exponențial.„