De vorbă cu Acad. Prof. Dr. Irinel Popescu despre alimentele ultraprocesate și impactul consumului acestora asupra sănătății

Alimentele ultraprocesate sunt ieftine, la îndemână  și au devenit un element de bază în dietele moderne dar vin la pachet și cu potențiale riscuri pentru sănătate.

Concepute pentru prepararea sau consumul rapid, alimentele ultraprocesate sunt adesea comercializate ca și alimente care ne ajută să economisim timp, deoarece includ mese gata de consumat, gustări și băuturi care necesită timp minim de gătit sau sunt deja gătite.

Consumul de alimente ultraprocesate poate duce la o serie de efecte adverse asupra sănătății, precum: creșterea răspunsului glicemic, stresul oxidativ, rezistența la insulină, inflamația intestinală . Există, de asemenea, dovezi tot mai mari că alimentele ultraprocesate modifică compoziția și funcția microbiomului intestinal.

Aplicația InfoCons Protecția Consumatorilor te poate ajuta să controlezi cantitatea de alimente procesate din dietă

 

În cadrul rubricii InfoCons Protecția ConsumatoruluiSpecialistul îți răspunde, l-am invitat să ne răspundă la cateva întrebări, pe Academician Profosor Doctor Irinel Popescu – medic , membru corespondent al Academiei Române, Secția de Științe Medicale;  Sef Secția a II-a Chirurgie Generală și Transplant Hepatic Institutul Clinic Fundeni.

Cine este Irinel Popescu ?

 

Acad. Prof. Dr. Irinel Popescu –„Sarea, în cantități mari, are efecte în primul rând asupra tensiunii arteriale. Faptul că vârstnicii, într-un procent mare suferă de hipertensiune arterială, una dintre cauze este consumul excesiv de sare.

În ceea ce privește zaharurile, cu timpul, capacitatea pancreasului de a secreta insulină dar și capacitatea insulinei de a controla glicemia, scad. Și aici, riscul de a consuma zahăr în exces accentuează acest risc de diabet de tip 2, cu toate efectele lui negative.

Dacă vorbim despre grăsimile saturate, procesul de ateromatoză, e din ce în ce mai accentuat odată cu vârsta, riscul de ateromatoză în special la nivelul vaselor coronare și carotide, cu posibilitatea infarctului miocardic sau accidentului vascular cerebral, toate aceste afecțiuni privesc în primul rând vârstnicul. Toate aceste produse cumulate, conturează așa numitul proces metabolic. Ele merg mână în mână. Și iată că riscul crește și el exponențial.„

Citiți AICI întregul interviu acordat de către Acad. Prof. Dr. Irinel Popescu pentru InfoCons Protecția Consumatorilor

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal