O gospodărie irosește în medie 4 miliarde de tone de apă într-un an. Există mai multe moduri prin care rispim apa: scurgeri de apă de la conducte, utilizarea excesivă a apei, precum lăsarea robinetelor deschis în timpul spălării vaselor, băile și dușurile prelungite sunt doar câteva dintre modalitățile prin care irosim apa. Este important, atât pentru mediul înconjurător, cât și din punct de vedere al cheltuielilor, să reducem pe cât posibil risipa de apă. Iată câteva moduri prin care puteți scade la jumătate consumul de apă:

  1. Cum economisești apă în baie?
  2. Cum economisești apă în bucătărie?
  3. Alege o mașină de spălat care consumă puțin
  4. Folosește mai puțină apă pentru îngrijirea grădinii
  5. De ce trebuie să reducem consumul de apă?

 

  1. Cum economisești apă în baie?

Este clar că în baie are loc cel mai mare consum de apă comparativ cu restul camerelor din locuință. Specialiști spun că băile contribuie cu mai mult de jumătate din consumul total de apă din gospodărie.

Partea bună este că instalațiile sanitare de ultimă generație, precum: robinetele, dușurile și toaletele utilizează semnificativ mai puțină apă decât modelele mai vechi și totuși oferă calitatea de care ai nevoie. Iată câțiva pași suplimentari pe care îi poți lua pentru a economisi apă:

  • Înlocuiește toate toaletele vechi. Toaletele mai vechi consumă până la 20 de litri de apă pe descărcare, în timp ce noile toalete noi fac aceeași treabă consumând de 2 ori mai puțin. Prin înlocuirea unei toalete mai vechi cu una mai nouă, o familie poate reduce consumul de apă în medie cu 20% pe toaletă.
  • Fă dușuri mai scurte. Specialiștii recomandă dușuri de cel mult 5 minute pentru un consum minim de apă. De asemenea, optează pentru dușuri în detrimentul băilor care utlizează mai multă apă.
  • Închide robinetul în timp ce te speli pe dinți sau în timpul bărbieritului.
  • Înlocuiește capul de duș vechi. Capetele de duș standard utilizează 10 litri de apă pe minut. Capetele de duș cu consum redus utilizează maxim 7. Deși diferența nu pare atât de mare, pe termen lung se adună.
  • Înlocuiește robinetele vechi. Prin înlocuirea robinetelor cu modele de ultimă generație, care nu au scurgeri și sunt mai eficiente, o familie poate economisi în medie 2 tone de apă pe an.
  • Nu folosi toaleta ca un coș de gunoi. Asta irosește apă și poate bloca țevile. Hârtia igienică este concepută să se dezintegreze. Țesuturile, majoritatea șervețelelor umede și a ațelor dentare nu sunt.

 

  1. Cum economisești apă în bucătărie?

Ai crede că o mașină de spălat vase este cel mai mare vinovat de risipă apei din bucătărie. Dar nu este chiar așa. Oamenii risipesc mult mai multă apă spălând vasele de mână, lăsând apa să curgă tot timpul. Iată câțiva pași pentru economisirea apei:

  • Dacă folosți mașina de spălat vase, NU clătiți vasele în prealabil. Un robinet vechi de bucătărie poate consuma între 3 și 10 litri de apă pe minut când funcționează la capacitate maximă.
  • Înlocuiește mașina de spălat vase veche. Mașinile de spălat vase cu o clasă superioară de consum sunt aproximativ 15% mai eficiente în utilizarea apei decât modelele standard și sunt și mai silențioase.
  • Pornește mașina de spălat vase doar când mașina este plină. Pentru eficiență maximă, încarcă mașina de spălat vase conform instrucțiunilor din manualul de utilizare, astfel încât să profiți la maximum de pulverizatoarele mașinii tale.
  • Dacă ai nevoie de apă rece de la robinet, pune-o în frigider în loc să lași robinetul să curgă până se răcește.
  • Bea din același pahar pe întreaga durată a zilei, astfel încât să fie nevoie să le speli o singură dată.
  • Lasă vasele și tigăile la înmuiat în loc să le freci sub jet de apă continuu.

 

  1. Alege o mașină de spălat care consumă puțin

Cele mai proaste mașini de spălat rufe utilizează de două ori mai multă apă decât modelele economice. Mașinile cu încărcare frontală sunt cele mai eficiente în utilizarea apei, urmate de cele cu încărcare superioară cu eficiență ridicată și cele cu agitator.

La fel ca în cazul mașinilor de spălat vase, alegeți op mașină de spălat rufe cu o clasă ridicată de consum, precum clasa A sau clasa B. Pe etichetă ar trebui să vedeți și consumul de apă anual.  Iată câțiva pași pentru conservarea apei:

  • Înlocuiește mașina de spălat veche. Mașinile de spălat rufe cu clasa A sau B utilizează aproximativ 40% mai puțină apă decât o mașină de spălat de Clasa D sau E. Bonus: Deoarece modelele cu eficiență ridicată se învârt mai repede, rufele au nevoie de mai puțin timp de uscare.
  • Alege setarea potrivită a nivelului de apă – adesea etichetată ca mic, mediu, mare – pentru încărcătură, dacă aceasta este modul în care funcționează mașina ta. Mașinile de spălat cu încărcare frontală și majoritatea celor cu încărcare superioară HE au senzori de încărcare automată, iar câteva dintre cele mai recente mașini cu încărcare superioară cu agitator le au și ele. Această caracteristică determină automat dimensiunea încărcăturii și cantitatea de apă necesară.
  • Măsoară detergentul pentru rufe. Detergenții în cantitate prea mare produc prea multă spumă, iar folosirea unei cantități prea mari poate determina mașinile să utilizeze mai multă apă prin prelungirea ciclului de clătire.
  • Spală doar încărcături complete, dar nu supraaglomera mașina. Utilizarea apei reci ori de câte ori este posibil contribuie la economisirea costurilor de energie.
  • Alege setarea adecvată pentru gradul de murdărie al încărcăturii. Selectarea setării pentru sarcină grea poate utiliza mai multă apă și prelungi timpul de spălare. Setarea normală funcționează pentru majoritatea încărcăturilor.

 

  1. Folosește mai puțină apă pentru îngrijirea grădinii

Dacă ai casă cu curte, știi foarte bine că gazonul verde absoarbe mai multă apă decât orice altă plantă din grădină. Majoritatea proprietarilor au tendința de a uda excesiv gazonul pentru a-l menține verde. Realitatea este că un gazon nu are nevoie de prea multă apă pe săptămână în sezonul de creștere, astfel că udarea excesivă poate afecta atât iarba, cât și mediul înconjurător – și bugetul tău.

Iată câțiva pași pentru economisirea apei pe care îi poți urma:

  • Lasă iarba să crească mai înaltă prin ajustarea înălțimii de tăiere a mașinii de tuns iarba. Firele de iarbă mai lungi se protejează reciproc prin umbrirea lor, reducând evaporarea, așa că vor avea nevoie de mai puțină apă. Lungimea recomandată de specialiști este de 7-11 cm înălțime.
  • Încetează să fertilizezi; acest lucru promovează doar creșterea noilor fire de iarbă.

Când tunzi gazonul, lasă resturile de iarbă pe gazon pentru a reține umiditatea.

  • Dacă utilizezi un aspersor, direcționează jetul de apă spre gazon și grădină, nu pe trotuar și stradă.
  • Nu utiliza apă pentru a curăța aleile, treptele sau terasa. Mătură-le în schimb sau folosește un suflător de frunze.
  • Spală-ți mașina cu apă dintr-o găleată sau mergi la o spălătorie de mașini care reciclează apa.
  • Când plouă, colectează apa în butoaie sau instalează jgheaburi și burlane care să direcționeze scurgerea la plante și copaci.
  • Ia în considerare înlocuirea ierbii cu mușchi, plante perene, plante rezistente la secetă sau ierburi ornamentale. Buruienile concurează cu alte plante pentru apă, așa că îndepărtează-le în mod regulat.
  • Utilizează un furtun cu orificii distribuitoare de apă sau irigare prin picurare, pentru a aplica apa în mod lent și uniform. Achiziționează o duză pentru furtun cu oprire automată. Udă în timpul dimineții, când rata de evaporare este scăzută și mai multă apă este absorbită.

 

  1. De ce trebuie să reducem consumul de apă

Apa este esențială în viața noastră de zi cu zi. Apa este o resursă limitată, ceea ce face conservarea apei un factor important pentru mediu. Iată de ce trebuie să folosești mai puțină apă:

  • Economisești bani la facturi
  • Reduci frecvența penuriei de apă și riscul de restricții în perioadele de secetă.
  • Protejezi mediul înconjurător

Potrivit programului WaterSense al EPA, udarea în aer liber reprezintă aproape 30% din consumul de apă al unei gospodării. Iar toaletele (24%), dușurile (20%), robinetele (19%) și mașinile de spălat (17%) folosesc și ele cantități semnificative de apă. Apoi, există 12% din apă care se pierde prin scurgeri pe care poate nici nu le bănuiești.

Apa este esențială pentru viața noastră și pentru planetă.  Fără să ne dăm seamă, irosim milioane de litri de apă prețioasă pe an. Cu doar câteva schimbări minore, putem reduce consumul de apă la jumătate fără ca stilul nostru de viață să fie afectat. Optează pentru electrocasnice care consumă puțină apă, închide robinetul când nu este necesar să rămână deschis și ai grijă la modul cum uzi gazonul din grădină. Cu aceste mici schimbări, avem un efect uriaș asupra naturii.

 

 

SURSE :

https://www.epa.gov/watersense/fix-leak-week

https://www.consumerreports.org/water-conservation/how-to-cut-your-water-use-in-half-a1121517078/?EXTKEY=YSOCIAL_IG&fbclid=PAAaakox-QkOyEoJE0Z1LvzmDCeJ8iyH6CGX5F42-dH-BIPNkpaWK4UG1HxoU_aem_AeVEkdrnWUbxucMs9j_AE5QVM6oygyCa3NVID4cyzArFm352FyKOwhzYkkCJ4MNRVqU

 

 

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal