Atenționare InfoCons: Cât și cum se cheltuie banul public pentru iluminatul de sărbători, în perioada de pandemie!

Iluminat Festiv InfoCons

InfoCons a realizat un studiu cu privire la cheltuielile Primăriilor din cadrul reședințelor de județ din România pentru iluminatul festiv din perioada noiembrie 2021  – ianuarie 2022.

93.62% din primăriile din cadrul reședințelor de județ din România, au transmis informațiile solicitate in cadrul acestu studiu.

  1. Alocarea financiară aferentă iluminatului festiv (achizitie/inchiriere ornamente, servicii montare si demontare ornamente). Nu sunt incluse cheltuielile aferente consumului de energie aferenta functionarii acestor ornamente.

– 5.944.854,62 lei este suma cea mai mare alocată iluminatului festiv de către Primăria Municipiului Constanța.

La polul opus, urmatoarele primarii au utilizat ornamentele achizitionate in anii trecuti, neutilizand fonduri in acest an  :

 –  Primaria Municipiului Bucuresti;

–  Primaria Municipiului Giurgiu;

–  Primaria Municipiului Calarasi

 

Alocarea financiara aferenta ornamentelor poate vizualizata AICI

 

  1. Modalitatea de achiziție a ornamentelor utilizate la iluminatul festiv

În total, au fost încheiate 47 de contracte de achizitie sau inchiriere a ornamnetelor utilizate la iluminatul festiv, dupa cum urmeaza :

31.91% din contracte au fost incheiate ca urmare a unei achizitii directe;

– 31.91%  din contracte au fost incheiate ca urmare a unei achizitii publice;

– 23.40% din contracte au fost de  închiriere;

De asemenea pentru 12.77 % din Primarii au utilizat ornamentele din anii trecuti aflate pe stoc.

Consulta AICI situatia cu modalitatea de achizitie.

  1. Costul consumului zilnic de energie aferent instalațiilor

– 55.57 lei/zi a fost cel mai mic preț plătit de către Primăria Municipiului Drobeta Turnu Severin pentru consumul instalatiilor.

– 3741 lei/zi a fost cel mai mare preț plătit de către Primăria Municipiului Oradea

– 36.36% din instituții nu au oferit costul zilnic achitat, deoarece nu au efectuat o contorizare de energie separată pentru instalațiile de iluminat.

– 741.88 lei/zi a fost media cheltuielilor pentru consumul zilnic de energie  al instalațiilor în perioada noiembrie 2021  -ianuarie 2022.

Consulta aici costul zilnic achitat.

  1. Perioada de funcționare a instalațiilor

Cea mai lungă perioadă de funcționare a instalațiilor a fost înregistrată în cadrul :

–  62 de zile Primaria Municipiului Miercurea Ciuc (01.12.2021 – 31.01.2022)

– 61 de zile Primaria sector 3 (25.11.2021 – 25.01.2022.)

– La polul opus, s-a situat Primăria Primaria Sectorului 1, care a ținut în funcțiune instalațiile numai 28 de zile – între 10.12.2021 – 07.01.2022.

– 42.93 de zile a fost media de functionare  a instalațiilor pentru iluminatul festiv de către Primăriile din România.

Consulta AICI situatia cu numărul de zile.

Sorin Mierlea„Jocurile de lumini și luminițele festive ne oferă poate un sentiment de bine și de sărbătoare, însă trebuie să ne întrebăm și cât ne costă direct și indirect aceste lumini și această atmosferă. Până la urmă, fiecare dintre noi contribuie cu o sumă la întreținerea, montatul, demontatul și curentul consumat de aceste instalații, așa că ne putem informa, pentru a avea măcar o idee despre sumele cheltuite și a afla pe ce au fost cheltuite acestea, mai ales în perioada de pandemie. Suntem consumatori de servicii publice, pe care le plătim de multe ori la un preț care poate părea prea mare sau prea mic, și trebuie să știm pentru ce dăm banii!`

Sorin Mierlea, Președinte InfoCons

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal