Cum prelungești durata de viață a unei biciclete?

Mersul pe bicicletă este unul dintre cele mai comune hobby-uri. Este o metodă bună de a face sport indiferent de vârstă. Mersul pe bicicletă îmbunătățește echilibrul și orientarea în spațiu. Dar, înainte de a te aventura pe drumuri sau poteci, asigură-te că bicicleta ta este în stare perfectă de funcționare. Fie că vorbim de bicicleta clasică sau cea electrică, iată cum poți avea grijă de vehiculul tău cu două roți astfel încât să reziste cât mai mulți ani.

 

  1. Asigură-te că roțile sunt în formă maximă.
  2. Frânele și lanțul – două aspecte importante de verificat.
  3. Bicicleta electrică: cum întreținem bateria?
  4. Trei reguli de utilizare corectă a bicicletei electrice.
  5. Cum mergem în siguranță pe bicicletă?
  6. Avantajele mersului pe bicicletă.

 

1.Asigură-te că roțile tale sunt în formă maximă!

Dacă n-ai mai folosit de ceva timp bicicleta, nu te apuca de pedalat imediat ce ai scos-o din garaj! Chiar dacă nu prezintă defecțiuni mecanice vizibile, există câțiva pași de precauție ușor de urmat pentru a te asigura că este sigură de utilizat. Și cel mai important, aceste sarcini nu necesită aproape deloc abilități mecanice sau unelte speciale.

  • Umflă roțile! În mod natural, anvelopele pierd aer în timp. Dacă nu ai folosit de mult timp bicicleta este posibil ca pneurile chiar să fie complet dezumflate. Când le umfli, adaugă aer încet verificând dacă talonul pneului (partea laterală) rămâne bine “așezat” în interiorul jantei roții. Apoi, pregătește-te să adaugi o cantitate mică de aer la pneuri la fiecare câteva zile, deoarece aerul se va scurge treptat prin porii cauciucului.
  • Inspectează vizual pneurile! După ce ai umflat roțile, uită-te bine după crăpături, găuri, mici tăieturi sau chiar semne de descompunere. Anvelopele se pot descompune cu ușurință odată cu înaintarea în trecerea timpului, în special partea cauciucului care a stat timp de câțiva ani pe o podea de beton. Studiile arată că anvelopele au o durată de viață de 2-3 ani.
  • Fixează prinderile rapide ale roților! Multe biciclete folosesc prinderi rapide pentru a fixa mai ușor roțile pe bicicletă, fără a utiliza unelte. Mulți nu fixează corect roțile, iar acest lucru poate fi periculos deoarece roata se poate desprinde în timpul mersului. Prin urmare, atunci când pedalezi, asigură-te că le fixezi în poziția în care cuvântul “închis” este vizibil.

 

2. Frânele și lanțul – două aspecte importante de verificat.

Frânele bicicletei sunt esențiale pentru a opri și a controla viteza. Iată ce trebuie să verifici înainte de a pleca la drum.

  • Examinează frânele din spate, cât și cele din față pentru a te asigura că funcționează corect. Plăcuțele de frână de pe fiecare roată ar trebui să intre în contact cu janta roții atunci când tragi de manete. Verifică dacă discurile de frână sunt în stare bună și nu sunt fisurate sau uzate excesiv.
  • Dacă utilizezi frâne pe jantă, este bine să schimbi cablul o dată pe an pentru propria ta siguranță. Verifică și saboții de frână cel puțin o data la 500 de km parcurși.

 

Lanțul bicicletei este componenta care transmite puterea de la pedale la roți. Iată la ce trebuie să fii atent:

  • Aplică un lubrifiant specific pentru lanțul bicicletei pentru a reduce frecarea și uzura. Evită utilizarea excesivă a lubrifiantului, deoarece acesta poate atrage murdărie și praf, afectând performanța lanțului. După aplicarea lubrifiantului, șterge excesul cu o cârpă curată.
  • Îndepărtează murdăria, grăsimea și reziduurile de pe lanț utilizând o perie și un degresant special pentru biciclete. Asigură-te că lanțul este curat înainte de a aplica lubrifiantul.
  • Verificare: Examinează lanțul în căutarea deteriorărilor, cum ar fi întinderi excesive sau articulații slabe. Dacă lanțul este foarte uzat sau are probleme majore, este recomandat să fie înlocuit.

În funcție de cum este întreținut, un lanț poate rezista până la 7-8.000 de km. Recomandarea generală pentru înlocuirea lanțului este de aproximativ 3-5 ani sau în funcție de numărul de kilometri parcurși.

 

3. Bicicleta electrică: cum întreținem bateria?

Bicicletele electrice sunt o opțiune tot mai populară datorită avantajelor pe care le oferă. Te poți deplasa cu o viteză mai mare, pe distanțe mai lungi, fără a depune prea mult efort.

Piața globală de biciclete electrice era evaluată la 49 miliarde de dolari în 2021. Se estimează că va atinge o valoare de 86 miliarde de dolari până în 2028 la rată de creștere anuală de 9,8% în perioada de prognoză 2022-2028, arată un studiu realizat de Vantage Market Research.

Întreținerea regulată a bicicletelor electrice este crucială pentru a menține performanța și durabilitatea acestora. Verificarea și ajustarea componentelor cheie, cum ar fi bateria, motorul și sistemul de frânare, sunt esențiale.

 

4. Moduri în care poți prelungi viața bateriei:
  • Nu descărca complet bateria. Producătorii ne recomandă să nu lăsăm bateria să scadă sub 10% prea des. Majoritatea bicicletelor electrice au un afișaj LCD sau un indicator pe baterie care ne permite să urmărim nivelul acesteia.
  • Încarcă bateria regulat. Bateria ar trebui încărcată după fiecare plimbare și, de semenea, este important să deconectezi de la curent bicicleta odată ce bateria este complet încărcată.
  • Depozitează-o parțial încărcată. Dacă nu vei folosi bicicleta electrică pentru câteva săptămâni sau mai mult, este mai bine să o depozitezi la o încărcare mai mică de 100%.
  • Frigul este inamicul numărul 1 al bateriei. La fel ca orice alt produs alimentat de o baterie, temperaturile extreme de căldură și de frig vor afecta autonomia ei. Dacă depozitezi o bicicletă electrică într-un depozit neîncălzit, în timpul iernii, este recomandat să scoți bateria si șă o ții în interior.

 

5. Trei reguli de utilizare a bicicletei electrice.

Este important să curățați regulat sistemului de transmisie. Astfel, puteți reduce uzura acestuia, în special în cazul bicicletelor electrice cu motor amplasat în mijlocul șanțului.

La semafor, pentru a ușura pornirea după oprire, se recomandă schimbarea într-o treaptă de viteză mai ușoară înainte de oprire, pentru a nu fi necesară o forță mare pe pedale.

Este important să nu aplicați o presiune maximă pe pedale în timpul schimbării treptelor de viteză, deoarece acest lucru poate afecta transmisia bicicletei.

Specialiștii ne recomandă să pedalăm la o viteză moderată de 70 până la 90 rotații pe minut. Acest lucru poate reduce stresul asupra lanțului și optimizează autonomia bateriei.

 

6. Cum mergi în siguranță pe bicicletă?

Chiar dacă ai experiență, porți echipament de protecție și deții bicicleta potrivtă pentru tine, tot trebuie să ții cont de mai mulți factori ca să nu te rănești, mai ales dacă a trecut ceva vreme de când ai pedalat ultima dată.

  • Fă-te văzut! Cele mai multe accidente ale bicicliștilor se întâmplă deoarece nu au fost văzuți de către șoferii autoturismelor. Dotează-ți bicicleta cu lumini. În plus, ar fi o idee bună să porți o vestă reflectorizantă sau măcar haine în culori deschise precum galben sau alb.
  • Nu merge la drum singur! Dacă folosești bicicleta pentru plimbări prin păduri, între orașe sau pe munte, este recomandat să nu o faci singur. Invită-ți prietenii sau înscrie-te într-un grup al pasionaților de biciclete unde sunt organizate plimbări în grup.
  • Oglinzi! Montează-ți pe bicicletă oglinzi ca să poți vedea mai bine ce se întâmplă în spatele tău.
  • Nu purta haine foarte largi! Bluzele foarte lungi se pot prinde în roțile bicicletei, iar pantalonii foarte largi se pot agăța în lanț. Dacă ești îmbrăcat cu astfel de haine și trebuie să te urci pe bicicletă, încearcă sa bagi bluza în curea și să sufleci pantalonii.

 

7. Cum mergi în siguranță pe bicicletă?

Pe lângă avantajele  bine cunoscute pe care le are asupra orgnaismului, mersul pe biciclete ne afectează și psihicul.

  • Scade stresul și anxietatea
  • Îmbunătățește calitatea somnului
  • Stimulează eliberarea de endorfine

 

Avantajele economice:

  • Costul achiziționării și întreținerii unei biciclete reprezintă aproximativ 1% din costul achiziționării și întreținerii unei mașini.
  • Economie de combustibil. În medie, un automobil consumă aproximativ 7-8 litri de benzină la 100 km. Dacă parcurgi zilnic o distanță de 20 km cu bicicleta, poți economisi aproximativ 4-5 litri de benzină pe săptămână, ceea ce reprezintă aproximativ 16-20 de litri pe lună.
  • Bicicletele nu sunt supuse impozitelor sau asigurărilor obligatorii, spre deosebire de mașini.
  • Parcarea pentru biciclete este de obicei gratuită, ușor accesibilă și mai convenabilă decât parcarea pentru mașini.

 

Avantajele pentru mediul înconjurător:

  • Utilizează cantități minime de combustibili fosili și este un mod de transport nepoluant.
  • Bicicletele reduc necesitatea construirii, întreținerii și eliminării mașinilor.
  • Ciclismul conservă spațiul rutier și rezidențial, oferind astfel oportunități pentru mai puțin beton și mai multă vegetație în zonele urbane.

 

Așadar, mersul pe bicicletă ne face să ne simțim mai bine atât fizic, cât și psihic. Fie că alegem bicicleta clasică sau ne cumpărăm una electrică, trebuie să fim atenți la modul cum le întreținem, astfel încât vehiculele pe două roti să reziste căt mai mult. Ba mai mult, cu o întreținere făcută regulat acasă, vom fi în siguranță de fiecare dată când ieșim la plimbare cu bicicleta. Fiți cu ochii pe anvelope, frână și lanț, iar în cazul bicicletei electrice, aveți grijă de baterie. Spor la pedalat!

 

 

SURSE :

https://www.un.org/en/observances/bicycle-day

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S136192092030609X#s0060

https://www.vantagemarketresearch.com/e-bike-market-1948/request-sample

https://www.qld.gov.au/transport/public/bicycle-riding/benefits-of-riding

 

 

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal