Protectia-Consumatorilor.ro -o9atitudine pe piata de imbracaminte pentru copii!

     Autorităţile de supraveghere a pieţei din UE, au verificat hainele pentru copii prevăzute cu cordoane şi/sau cordoane glisante, datorită riscului de ştrangulare, mai ales pentru copiii de până la 7 ani.
    Autorităţile de supraveghere a pieţei din 11 state membre (Austria, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Franţa, Germania, Irlanda, Lituania, Olanda, Portugalia) au inspectat mai mult de 16.000 de articole de îmbrăcăminte, între anii 2008 şi 2010, iar rezultatele publicate de către Comisia Europeana arată că 1 din 10 articole de îmbrăcăminte destinate copiilor au încălcat cerinţele de siguranţă în conformitate cu standardele europene.
     Scopul principal al acestei anchete a fost de a reduce numărul articolelor de îmbrăcăminte pentru copii nesigure de pe piaţa UE, indiferent dacă sunt produse în Europa sau importate.

Anchetă
   Ancheta a fost realizată de către autorităţile din 11 state membre în cadrul reţelei ProSafe, reţeaua de supraveghere a pieţelor la nivel UE, între august 2008 şi februarie 2010.  Au fost inspectaţi peste 4642 de agenţi comerciali cu amănuntul dar şi en gros, atât producătorii cât şi importatorii, 61 de inspecţii au fost efectuate la frontierele Uniunii Europene, împreună cu autorităţile vamale. 16.300 de articole de îmbrăcăminte au fost verificate, 2188 nu au respectat una sau mai multe cerinţe prevăzute în standardele europene de siguranţă. Aproape 70% din articole de îmbrăcăminte neconforme le-au reprezentat hăinuţele pentru sugari şi copii mici.

Recomandări:
     Producătorii, distribuitorii, importatorii şi comercianţii cu amănuntul trebuie să se asigure că, şnururile şi şnururile glisante de la hăinuţele de copii sunt în conformitate cu standardul european (EN 14682:2007) sau să ofere un nivel echivalent de siguranţă.
 
     In cazul părinţiilor, aceştia pot urmări, de asemenea, aceste recomandări de bază:
1.    Hainele pentru copii de până la 7 ani (înălţime 1.34 m), nu ar trebui să aibă cordoane sau şnururi în zona gâtului.
2.    Hainele pentru 7-14 ani nu ar trebui să aibă în zona capului sau a gâtului cordon, şnur mai lat de 75 mm (7,5 cm) cu capetele libere.
     Hainele pentru copii nu ar trebui să aibă cordoane sau şnururi cu capetele libere mai lungi de 140 mm (14 cm), în zona  taliei.
3.    Hainele pentru copii nu ar trebui sa aibă, ca şi sistem de prindere în jurul gâtului, şnur, cordon.
4.    Hainele pentru copii care sunt croite să se lege în partea din faţă, nu ar trebui să aibă partea de şnur care se leagă mai lungă de 360mm (36 cm).
5.    Şiretul de la pantofi, după ce a fost legat trebuie sa fie în totalitate în interiorul pantalonului. Cordonul de la haina copilului, după ce a fost legat nu trebuie să atârne.
6.    Dacă aveţi deja cumpărate articole de îmbrăcăminte pentru copii care nu îndeplinesc cerinţele de mai sus puteţi să le faceţi dumneavoastră sigure prin eliminarea cordonului sau a şnurului sau prin scurtarea acestora, după caz.
7.    Dacă aţi cumpărat o haină care nu respectă aceste reguli de bază, aveţi posibilitatea să sesizaţi la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.
8.    Articolele de îmbrăcăminte confecţionate acasă, de asemenea, trebui să îndeplinească cerinţele de mai sus.
Statele membre continuă să monitorizeze articolelor de îmbrăcăminte destinate copiilor. Cooperarea cu operatorii economici va duce la creşterea gradului de conştientizare asupra siguranţei pe care articolele introduse pe piaţă trebuie s-o aibă. Anumite cerinţe prezente în standardul european trebuie clarificate pentru a putea fi mai uşor de aplicat, atât de autorităţi cât şi de operatori.
 

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal