Ce țară a importat cele mai multe măști de protectie? Romania a alocat 14 euro per persoana pentru importul mastilor de protectie, cu 42 % mai putin decat media UE!!!! Astazi sunt 114 tipuri de masti neconforme!

Pentru a preveni răspândirea pandemiei COVID-19, țările din întreaga lume au luat o varietate de măsuri restrictive, care au afectat negativ comerțul internațional cu mărfuri. Cu toate acestea, în același timp a crescut cererea pentru o gamă de produse care pot ajuta la combaterea pandemiei, ceea ce a avut un efect pozitiv asupra comerțului internațional. Unele dintre cele mai achizitionate dintre aceste produse sunt măștile de protectie, care sunt acum purtate pe scară largă nu numai de profesioniștii din domeniul medical, ci de mulți dintre noi în viața de zi cu zi.

Comparând primul semestru din 2019 cu primul semestru din 2020, valoarea importurilor de măști de față din UE a crescut dramatic, de la 800 de milioane de euro la 14 miliarde de euro, o creștere de 1800%! După cum se poate aștepta, statele membre cu o populație mare au importat mai multe măști de protectie decât statele membre cu o populație mică. Cu toate acestea, atunci când analizăm importurile pe cap de locuitor, există diferențe notabile între statele membre.

Luxemburgul a avut de departe cele mai mari importuri pe cap de locuitor de protectie , 121 de euro per persoană. Belgia, Germania și Franța au fost alte țări cu importuri peste 50 de euro de persoană. În schimb, importurile au fost sub 10 euro de persoană în Cipru, Polonia, Suedia, Croația, Grecia și Bulgaria.

China a fost principalul partener UE pentru importul de măști de față, furnizând 92% din măști în primul semestru al anului 2020, în creștere cu 30 de puncte procentuale față de primul semestru din 2019.

Cu excepția Hong Kong-ului, ceilalți 6 parteneri importatori din UE au pierdut cota de piață. În primul semestru al anului 2020, doar Vietnamul și Hong Kong-ul au furnizat mai mult de 1% din totalul importurilor de măști de față din UE. Marea Britanie, Turcia și Tunisia au avut o cotă de 0,7%.

Conform celor 16 alerte transmise de catre InfoCons numericul mastilor de protectie neconforme ajunge la 114.

Prima alertă a fost transmisă în data de 28 Aprilie 2020 pentru 4 tipuri de măști, cea de-a doua alertă a fost transmisă în data de 9 Mai 2020 pentru alte 7 noi tipuri de măști.,cea de-a treia alerta in data de 22 Mai 2020 pentru alte 6 noi tipuri de masti, cea de-a patra alerta in data de 29 Mai 2020 pentru alte 15 tipuri de masti, cea de-a cincea alerta in data de 05 Iunie 2020 pentru alte 7 tipuri de masti, cea de-a sasea alerta transmisa in data de 19 iunie 2020 pentru alte 2 tipuri de masti, cea de-a saptea alerta emisa in data de 26 iunie 2020 pentru 12 tipuri de masti, cea de-a opta alerta emisa in data de 03 Iulie 2020, cea de-a noua alerta emisa in data de 10 Iulie 2020 pentru 18 tipuri de masti neconforme, cea de-a zecea alerta emisa in data de 17 Iulie 2020 pentru 7 tipuri de masti neconforme, cea de-a unsprezecea alerta emisa in data de 24 Iulie 2020 , ce-a de-a douasprezecea alerta emisa in data de 31 Iulie 2020 pentru 9 tipuri de masti neconforme,ce-a de-a treisprezecea alerta emisa in data de 07 August 2019 pentru 5 tipuri de masti neconforme in 14 August 2020 si 21 August 2020 au fost emise alerte pentru un singur tip masca neconforma, astazi 11 Septembrie 2020 , cea de-a saisprezecea alerta pentru inca 6 tipuri de masti neconforme.

Purtarea măștii care acoperă nasul și gura este obligatorie începând cu 15 mai 2020 în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise. Persoanele care nu respectă obligația de a purta mască în spațiile menționate pot fi sancționate în baza Legii nr. 55/2020, art.65, lit.H, respectiv “nerespectarea de către persoane fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții“ se sancționează cu amendă între 500 de lei și 2500 de lei

Citeste si :

Sfatuti utile despre purtarea mastii in comunitate

Criteriile minime pe care trebuie sa le indeplineasca mastile

Clasificarea mastilor

‘Trecem printr-o perioada in care trebuie sa avem mereu la noi masca. Trebuie insa sa fim atenti la ce tip de masti cumparam. Virusul este printre noi si nu alege, asa ca noi trebuie sa alegem masti care sa ne protejeze. Sanatatea noastra este cea mai importanta si trebuie sa acordam atentie mastilor.

Fiecare dintre noi trebuie sa fim mai vigilenti cand cumparam produse care ar trebui sa ne protejeze! Citirea etichetei si bonul fiscal sunt masurile care ne pot proteja pe noi, pe copiii nostri si pe parintii nostri de probleme care pot fii chiar grave, iar unde sesizam o problema sau ceva suspicios, nu uitati ca puteti apela 021-9551 numarul unic de Protectia Consumatorilor sau fiti alaturi de noi, de InfoCons!

Citeste eticheta cu o9atitudine!!!’

Sorin Mierlea – Presedinte InfoCons

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal