Ce parole să nu folosim niciodată pentru a ne securiza conturile?

Parole puternice: Fundamentul securității online

În era digitală în care ne aflăm, securitatea conturilor online devine o prioritate. Alegerea unei parole puternice reprezintă primul pas esențial în protejarea informațiilor personale și a datelor sensibile. Iată de ce este important să evităm anumite tipuri de parole și să adoptăm practici sigure.

De ce este important să alegem parole puternice?

 1. Protejarea datelor personale: Parolele puternice asigură că doar utilizatorul autorizat are acces la conturile sale online, protejând astfel informațiile personale și financiare.
 2. Prevenirea accesului neautorizat: Alegerea unor parole slabe poate facilita accesul neautorizat la conturi, expunând utilizatorii riscului de fraudă, furt de identitate sau compromitere a datelor.
 3. Evitarea atacurilor de forță brută: Parolele puternice îngreunează atacurile cibernetice, precum atacurile de forță brută, unde atacatorii încearcă să ghicească parolele prin încercări repetate.

Parolele ușor de ghicit

Există anumite tipuri de parole care sunt ușor de ghicit sau de spart. Acestea includ:

 1. Parole bazate pe informații personale: Evitați parolele care conțin informații personale, cum ar fi nume, date de naștere sau adrese.
 2. Parole comune: Evitați parolele evidente sau cele folosite frecvent, precum “123456” sau “password”.
 3. Secvențe simple: Parolele bazate pe secvențe simple de caractere, cum ar fi “abcdef” sau “qwerty”, sunt vulnerabile.

Cum să gândim o parolă puternică

 1. Complexitate: Folosiți o combinație de litere mari și mici, cifre și caractere speciale.
 2. Lungime: Cu cât o parolă este mai lungă, cu atât este mai dificil de ghicit. Recomandarea este să aveți parole cu cel puțin 12 caractere.
 3. Evitați cuvinte comune: Nu folosiți cuvinte din dicționar sau nume proprii. Optați pentru combinări neobișnuite de caractere.

Modalități de asigurare a conturilor

 1. Autentificare în doi pași: Adăugați un strat suplimentar de securitate prin activarea autentificării în doi pași, care implică furnizarea unui cod suplimentar generat pe dispozitivul dvs. mobil.
 2. Actualizare regulată a parolelor: Schimbați parolele periodic pentru a reduce riscul de compromitere.
 3. Păstrarea parolelor într-un loc sigur: Evitați să salvați parolele în mod necriptat și folosiți un manager de parole sigur.

Amploarea tacticilor de spargere a parolelor

Atacurile de tip “credential stuffing” și “phishing” sunt tot mai frecvente în întreaga lume, inclusiv în România și Europa. Utilizarea acelorași parole pentru mai multe conturi poate facilita accesul neautorizat dacă una dintre acestea este compromisă.

 

Parole sigure: primul pas către securitatea contului de email

Parola ta este prima linie de apărare împotriva hackerilor și a altor atacatori cibernetici care încearcă să aibă acces la contul tău de email. Prin urmare, este important să folosești o parolă puternică pentru a preveni accesul neautorizat la informațiile tale confidențiale.

Iată câteva sfaturi pentru a crea o parolă sigură:

 • O parolă puternică este suficient de lungă pentru a face dificilă testarea automată a mai multor combinații de către roboții folosiți de hackeri. De aceea, parola ta ar trebui să aibă minimum 12 caractere.
 • În plus față de litere și cifre, adăugarea de caractere speciale și simboluri crește nivelul de securitate al parolei tale. Include caractere precum @, #, $, %, ^, &, *, (, ) și !.
 • Evită parolele ușor de ghicit precum data ta de naștere, numele tău de utilizator sau parola „123456”. Acestea sunt greșeli foarte comune și sunt primele parole pe care un hacker le va încerca.
 • Nu folosi aceeași parolă pentru mai multe conturi. Dacă un hacker reușește să ghicească parola ta pentru un cont, ar putea încerca aceeași parolă pentru alte conturi pe care le ai. Prin urmare, asigură-te că folosești parole diferite pentru fiecare cont.
 • În mod regulat, schimbă-ți parola la contul tău de email. Acest lucru poate preveni accesul neautorizat la contul tău de email în cazul în care parola ta a fost compromisă, iar tu nu știi despre acest lucru.

În plus, folosirea unui manager de parole poate fi utilă în crearea de parole puternice și unice pentru fiecare cont. Există astfel de aplicații gratuite. Vei constata că sunt foarte utile atunci când ai multe conturi de email personale sau de business de gestionat.

O altă opțiune de securizare a emailului este autentificarea cu doi factori. Aceasta adaugă o altă măsură de securitate pentru contul tău de email prin solicitarea unei parole și a unui cod unic trimis către telefonul tău mobil sau prin intermediul unei aplicații de autentificare. Vorbim în continuare detaliat despre această soluție!

Autentificarea cu doi factori: un pas în plus pentru protejarea contului de email

Autentificarea cu doi factori (numită și 2FA – 2 factor authentication) este o măsură suplimentară de securitate care poate fi utilizată pentru a-ți proteja contul de email împotriva accesului neautorizat. Acest proces adaugă un al doilea nivel de autentificare în afara parolei obișnuite, cum ar fi un cod trimis prin SMS sau o aplicație de autentificare.

Iată câteva sfaturi pentru a utiliza autentificarea cu doi factori pentru contul tău de email:

 • Verifică dacă furnizorul de email suportă 2FA. Majoritatea furnizorilor mari de email oferă suport pentru 2FA (Google, Yahoo!, dar și alții).
 • După ce ai verificat dacă furnizorul tău de email suportă 2FA, trebuie să configurezi opțiunea în contul tău de email. Pentru majoritatea furnizorilor, aceasta implică activarea opțiunii 2FA de la setările contului – securitate și introducerea unui număr de telefon mobil pentru a primi coduri de securitate.
 • Majoritatea furnizorilor oferă mai multe opțiuni de autentificare cu doi factori. Dacă un cod trimis prin SMS nu te avantajează, poți încerca o aplicație de autentificare sau o cheie de securitate fizică. Este important să alegi opțiunea care ți se potrivește cel mai bine și, cel mai important, la care ai acces tot timpul.
 • Unii furnizori de email oferă coduri de securitate de rezervă pe care le poți utiliza în cazul în care nu poți primi codurile prin SMS sau în aplicație. Este important să salvezi aceste coduri într-un loc sigur, precum un manager de parole.
 • Asigură-te că informațiile de contact de pe contul tău de email sunt actualizate. În cazul în care ai nevoie să-ți resetezi autentificarea cu doi factori, furnizorul tău de email va folosi aceste informații pentru a te ajuta să accesezi contul tău (un număr de telefon la care ai acces, o adresă alternativă de email etc.).
 • Cei mai mulți furnizori de email trimit notificări atunci când se face autentificarea în contul tău de email. Asigură-te că acorzi atenție acestor notificări și verifici dacă ai recunoscut accesul.

Așadar, utilizarea autentificării cu doi factori este o metodă excelentă pentru a-ți proteja contul de email împotriva accesului neautorizat. Utilizând această opțiune, poți adăuga un nivel suplimentar de securitate la contul tău sau al companiei tale.

Tentativele de phishing: cum să eviți trimiterea accidentală de informații confidențiale?

Phishing-ul este o tehnică des utilizată de atacatorii cibernetici pentru a încerca să obțină informații confidențiale precum parole, datele de pe cardul bancar sau alte date personale. Aceștia folosesc de obicei email-uri sau site-uri web false pentru a induce utilizatorii în eroare, astfel încât să dezvăluie informații personale. Este celebru cazul recent al site-ului Poștei Române clonat de hackeri. Utilizatorii primeau un email de la “Poștă” prin care li se cerea o sumă de bani derizorie pentru a li se livra un colet. De fapt, hackerii intrau în posesia datelor cardului bancar al celor care picau în cursă.

Iată câteva sfaturi pentru a evita trimiterea de informații confidențiale prin intermediul phishing-ului:

 • Înainte de a răspunde la un email sau de a da click pe un link în email, asigură-te că verifici adresa de email a expeditorului. Adresele de email false sau incorecte sunt un semn de alarmă. De exemplu, dacă adresa de email este cu domeniul @postaromana.ro, probabil este un email autentic. Dacă însă adresa este a4903b4g@….com, este puțin probabil ca acest email să fie altceva decât o tentativă de phishing.
 • În cazul în care email-ul conține un link, verifică adresa URL înainte de a da click pe ea. Cum anume? Mergi deasupra ei cu mouse-ul fără să dai click și uită-te în colțul din stânga jos al monitorului să vezi ce adresă este legată acolo. Atenție însă! Atacatorii cibernetici pot utiliza adrese URL false sau foarte asemănătoare pentru a crea confuzie. Inclusiv linkul de Unsubscribe poate conține malware. Așadar, cel mai bine șterge definitiv acel email, fără să apeși ceva.
 • Niciodată nu trimite informații personale sau confidențiale prin intermediul email-urilor, mai ales către surse necunoscute. Aici includem: datele de logare (email, parolă), datele cardului tău bancar, data nașterii, adresa, CNP-ul, alte date personale.
 • Folosește autentificarea cu doi factori, așa cum am detaliat mai sus.

 

Ce se întâmplă dacă ni se sparge un cont?

În cazul în care un cont este spart, consecințele pot fi grave, inclusiv pierderea datelor personale, furtul de identitate sau accesul neautorizat la informații sensibile. Este esențial să raportați imediat orice activitate suspectă și să luați măsuri pentru a vă recupera contul și a îmbunătăți securitatea.

În concluzie, alegerea unei parole puternice și adoptarea unor practici de securitate online pot contribui semnificativ la protejarea conturilor și a datelor personale în era digitală. Vigilența și educația continuă sunt cheile unei experiențe online sigure și protejate.

 

 

SURSA:

https://dnsc.ro

 

Autor : LARISA DAMIAN (RATIU)

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal