Combaterea Violentei Cibernetice: Cum Sa Ne Protejam în mediul Online

Introducere

Violenta cibernetică a devenit o preocupare majoră în era digitală. Odată cu cresterea dependentei noastre de tehnologie, am devenit tot mai vulnerabili la atacurile cibernetice. Acest articol se concentrează pe explicarea fenomenului violenței cibernetice, cum poate fi recunoscută, măsurile de prevenire, și cum să acționăm în cazul în care devenim victime.

Este cel mai nou tip de violență domestică recunoscut de legislație. Violența cibernetică implică urmărirea și interceptarea diferitelor dispozitive de comunicații de către agresor fără acordul victimei, publicarea de conținut intim fără acordul persoanei, hărțuirea online. Legea care include violența cibernetică în formele violenței domestice a fost promulgată la începutul lunii iulie 2020.

Scopul agresorului este controlarea tuturor aspectelor vieții victimei, inclusiv comunicarea prin canale și tehnologii online a victimei cu alte persoane. Violența cibernetică include foarte multe aspecte, fiecare având un scop diferit – hărțuirea online îi permite agresorului să mențină starea de teamă a victimei, publicarea de informații sau conținut grafic intim îi permite să își umilească victima etc.

Scopul agresorului este de a face de ruşine, a umili, a speria, a ameninţa, a reduce la tăcere victima.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, una din trei femei experimentează cel puțin o dată în viață o formă de violență cibernetică (hărțuire onine, hate speech, amenințări online, publicare nonconsensuală de informații sau materiale grafice).

Conform unui sondaj Women’s Aid realizat în 2017, 48% dintre victimele violenței cibernetice au fost hărțuite online de un fost partener.

Există peste 2000 de site-uri care publică conținut pornografic nonconsensual (“revenge porn”). Un studiu realizat de Cyber Civil Rights Initiative in anul 2015 a aratat ca 61% dintre respondenți au trimis poze nud cu ei unei alte persoane, iar 23% dintre aceștia au devenit victime ale publicării nonconsensuale de fotografii cu conținut intim.

 

Ce este Violenta Cibernetica?

Violenta cibernetica este o formă de agresiune care se desfășoară în mediul online. Aceasta poate lua diverse forme, inclusiv hărțuire, furt de identitate, huliganism cibernetic, phishing, șantaj, sau chiar distribuirea de conținut explicit fără acordul persoanei vizate. Aceste acțiuni pot avea consecințe grave asupra victimelor, atât din punct de vedere emoțional, cât și financiar.

Cum Putem Recunoaște Violenta Cibernetica?

Recunoașterea violenței cibernetice este crucială pentru a putea să ne protejăm. Unele semne care ar trebui să ne pună pe gânduri includ:

 1. Hărțuire Online: Primesc amenințări, mesaje jignitoare sau încercări de intimidare în mediul online.
 2. Furt de Identitate: Descoperi că cineva a folosit informațiile tale personale pentru a-și obține beneficii ilegale.
 3. Phishing: Primiți e-mailuri sau mesaje text care vă solicită să dezvăluiți informații personale sau financiare.
 4. Şantaj: Sunteți amenințați cu dezvăluirea de informații compromițătoare, precum poze sau mesaje private.
 5. Distribuirea de Conținut Inadecvat: Imagini sau video-uri cu caracter explicit care sunt distribuite fără consimțământul dumneavoastră.

Măsuri de Prevenire

Pentru a evita violența cibernetică, există câteva măsuri de care trebuie să ținem cont:

 1. Păstrați Informațiile Personale în Siguranță: Nu dezvăluiți niciodată informații personale sau financiare pe site-uri nesigure sau persoanelor necunoscute.
 2. Parole Puternice: Folosiți parole puternice și unice pentru conturile online, și schimbați-le periodic.
 3. Actualizarea Software-ului: Asigurați-vă că sistemul dumneavoastră și aplicațiile sunt actualizate pentru a proteja împotriva vulnerabilităților.
 4. Verificați sursa: Fiți atenți la e-mailurile și mesajele cu link-uri sau atașamente și verificați autenticitatea acestora.
 5. Protecția Dispozitivelor: Utilizați software de securitate, antivirus și firewall pentru a proteja dispozitivele dumneavoastră.

Ce Să Facem Dacă Suntem Victime?

În cazul în care deveniți victimă a violenței cibernetice, este important să acționați rapid. Iată câțiva pași cheie:

 1. Păstrați Evidența: Salvați mesajele, e-mailurile, sau alte dovezi ale agresiunii cibernetice pentru a le putea prezenta autorităților sau serviciilor de securitate.
 2. Raportați Incidentul: Informați furnizorul de servicii online, site-ul de socializare, sau platforma pe care a avut loc incidentul. Ei pot lua măsuri pentru a bloca agresorul.
 3. Notificați Autoritățile: În cazul unor infracțiuni grave, cum ar fi șantajul sau distribuirea ilegală de materiale, ar trebui să contactați poliția.
 4. Sprijin Emoțional: Discutați cu prieteni, familie sau un specialist în sănătate mentală pentru a primi sprijin emoțional în aceste momente dificile.

Prevenirea Violentei Cibernetice

Prevenirea violenței cibernetice nu este doar responsabilitatea victimelor, ci a întregii comunități online. Trebuie să promovăm un mediu online pozitiv și să încurajăm buna conduită. Iată câteva principii pentru a evita căderea în capcanele violenței cibernetice:

 1. Respect: Tratați ceilalți utilizatori online cu respect, așa cum ați face în lumea reală.
 2. Protecția Intimității: Nu distribuiți informații personale ale altor persoane fără acordul lor.
 3. Verificare Surselor: Nu răspândiți informații fără a le verifica cu atenție.
 4. Educație: Informați-vă despre riscurile cibernetice și învățați cum să vă protejați.
 5. Colaborare: Lucrați împreună cu alții pentru a preveni și a raporta incidente de violență cibernetică.

Concluzie

Violenta cibernetica este o problemă serioasă care afectează tot mai multe persoane în mediul online. Înțelegerea și prevenirea acestui fenomen sunt esențiale pentru a ne proteja și pentru a contribui la un mediu online sigur și pozitiv. Educația și luarea de măsuri de securitate pot face o diferență semnificativă în prevenirea și combaterea violenței cibernetice. Cu toții avem un rol de jucat în această luptă, și trebuie să fim vigilenți în mediul online.

 

 

Sursa: https://fiipregatit.ro

https://www.europarl.europa.eu/

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal