Căsătoria civilă este recunoscută în toate țările din UE

În cazul diverselor tipuri de parteneriat – uniune civilă, parteneriat înregistrat sau concubinaj – se aplică norme diferite de cele care reglementează căsătoria.

În materie de căsătorie, normele naționale și aspectele practice diferă de la o țară la alta, mai ales în ceea ce privește:

Citește și:

Beneficiile consumului de avocado

  • drepturile și obligațiile cuplurilor căsătorite: de exemplu, cu privire la proprietate, atribuțiile părinților, numele de familie după căsătorie.
  • relația dintre căsătoria civilă și cea religioasă: în unele țări, cununia religioasă este considerată ca fiind echivalentă cu cea civilă, în altele nu. Dacă v-ați căsătorit religios (nu și civil) și vă mutați în altă țară, este important să verificați ce consecințe poate avea acest lucru asupra stării dumneavoastră civile.
  • posibilitatea căsătoriei între persoane de același sex. Tările din UE care recunosc acest drept sunt: Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Islanda, Luxemburg, Malta, Norvegia, Portugalia, Regatul Unit (cu excepția Irlandei de Nord), Spania, Suedia și Țările de Jos.

Căsătoriile transfrontaliere în UE

Cazul dumneavoastră implică mai multe țări din UE – de exemplu, pentru că vă căsătoriți cu o persoană de altă naționalitate sau pentru că intenționați să vă mutați în străinătate după căsătorie?

Citește și:

Organizația Mondială a Sănătății a emis un nou avertisment despre țigările electronice

Ce trebuie să faceți înainte de nuntă

Aflați care este țara a cărei legislație reglementează căsătoria și regimul proprietății matrimoniale în cazul dumneavoastră. Acest lucru va avea consecințe importante asupra drepturilor și obligațiilor care vă revin ca soț/ soție.

Dacă nu vă căsătoriți în țara în care locuiți, ci în altă țară din UE, contactați autoritățile din ambele țări pentru a afla ce formalități trebuie să îndepliniți astfel încât căsătoria să fie recunoscută în ambele țări. Ar putea fi vorba, printre altele, de cerințele de înregistrare sau publicare.

Ce trebuie să faceți după nuntă

Căsătoriile încheiate într-un stat membru al UE sunt recunoscute în toate celelalte țări. Fac excepție căsătoriile între parteneri de același sex.

Dacă vă căsătoriți într-o țară din UE care nu este țara dumneavoastră de origine, se recomandă să vă înregistrați căsătoria la oficiul consular al țării de origine.

Citește și:

Joc on-line interactiv – hai să salvăm cât mai multe fructe, legume și alte alimente!

Dacă mergeți să lucrați în altă țară din UE, soțul/soția are dreptul să vă însoțească. Verificați normele în materie de reședință pentru:

  • soțul/soția și copiii provenind din UE
  • soțul/soția și copiii provenind din afara UE.

Sursa: Europa.eu

Citește și:

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal