Guvernul României a lansat în data de 18 iulie 2024 campania pentru calificarea României în Programul Visa Waiver . În acest context , Prim Ministrul României , Marcel Ciolacu , a făcut un apel către români să își reînnoiască vizele pentru Statele Unite .
Scopul campaniei este de a introduce România pe lista țărilor eligibilie pentru Programul Visa Waiver , ca românii să poată călători de anul viitor în Statele Unite ale Americii fără viză , doar cu pașaportul .
Guvernul României s-a angajat să îndeplinească criterii tehnice de aderare la Programul Visa Waiver până la data de 30 Septembrie 2024 , când se încheie anul fiscal american 2024 . Reînnoirea acestor vize va reduce pragul de refuz al eliberării de vize sub pragul de 3%, care este ultimul criteriu tehnic înainte ca țara noastră să fie inclusă în Programul Visa Waiver .
Ce este Programul Visa Waiver – Rămâi informat cu InfoCons
Programul Visa Waiver (VWP) permite majorității cetățenilor sau naționalilor țărilor participante să călătorească în Statele Unite pentru turism sau afaceri fără a obține o viză, pentru sejururi de 90 de zile sau mai puțin. Călătorii trebuie să aibă o aprobare valabilă din partea Sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA) înainte de a călători și să îndeplinească toate cerințele. Pentru cei care preferă să aibă viza în pașaport , aceștia pot aplica în continuare pentru o viză de vizitator (B).
Citește și : Care sunt actele necesare pentru o călătorie într-un stat care nu face parte din Uniunea Europeană?
Ce trebuie făcut pentru a susține Campania de includere a României în Visa Waiver ?
Cetățenii români care au o viză SUA de tip B1 / B2 valabilă sau expirată de mai puțin de 4 ani o pot reînnoi fără să mai meargă la interviu . Dacă dețineți o viză SUA de tip C1/D, F1, H1B, H2A, H2B, I, J1, J2, L1, L2, O1, P1, P3 valabilă sau expirată de mai puțin de 4 ani și amprentele dumneavoastră au fost deja colectate la la Ambasada Statelor Unite ale Americii , puteți aplica acum pentru o viză tip B1 / B2 – afaceri și turism, fără să fie nevoie să mai mergeți la interviu, urmând pașii și sfaturile menționate în continuare .
Reînnoirea acestor vize până la data de 30 Septembrie 2024 este modalitatea prin care România poate fi calificată în Programul Visa Waiver .
Sfaturi utile pentru completare formularului DS-160 pentru vize SUA B1 / B2 – InfoCons – Protecția Consumatorului vă informează
- Nu folosiți diacritice sau cratime atunci când completați câmpurile din formular ;
- Nu este nevoie de rezervări pentru bilet de avion, cazare sau invitație ;
- Nu ascundeți informații la momentul completării formularului și nici ulterior , la interviul de la Ambasada Statelor Unite ale Americii .
Află mai multe despre numerele utile și de urgență disponibile în Aplicația Europeană InfoCons
Ce informații trebuie să aveți disponibile atunci când completați formularul pentru viză DS-160 ?
- Numărul pașaportului , data emiterii și a expirării
- Informații despre țările vizitate în ultimii 5 ani
- Informații despre angajatorul prezent și anterior
- Informații despre studii
- Informații despre intențiile de călătorie în SUA
- Fotografie în format digital 2×2 inch (5×5 cm)
Ce pași trebuie urmați ? InfoCons vă oferă informații
- Pas 1 – Descarcă ghidul pentru completarea formularului DS-160 disponibil AICI.
(necesar pentru completarea formularului la pasul 2)
- Pas 2 – Completează cu atenție formularul DS-160 disponibil AICI.
Utilizează ghidul descărcat la pasul 1 pentru o completare corectă a formularului.
- Pas 3 – Plătește taxa de viză de 185$.
Clienții Băncii Transilvania pot plăti online, informații disponibile AICI.
Dacă nu aveți cont BT trebuie să mergeți la o sucursală a Băncii Transilvania unde veți plăti în numerar.
ATENȚIE – Folosește acest link (AVIZ DE PLATĂ SOLICITARE TAXĂ VIZĂ SUA) pentru generarea formularului de plată.
- Pas 4 – Tipărește pagina de confirmare ”Fără interviu”.
Informații disponibile AICI.
- Pas 5 – Trimite prin FAN Courier la Ambasada SUA din București următoarele:
– pașaportul (cel valabil şi cel anterior),
– pagina de confirmare a formularului DS 160,
– 2 fotografii recente (verifică cerințele pentru foto AICI),
– chitanța pentru taxa de viză / dovada plății,
– pagina de confirmare ”Fără Interviu”.
- Pas 6 – În 10 zile lucrătoare pașaportul cu noua viză va fi returnat prin FAN Courier la adresa indicată în solicitare.
Mai multe detalii AICI.
Citește și : Ghidul Protecției Consumatorilor – InfoCons pentru participanții la Jocurile Olimpice de Vară de la Paris 2024
Întrebări și Răspunsuri Utile
- De ce să aplic? Am deja o viză sau chiar dacă a expirat, am auzit că o să intrăm în programul Visa Waiver în curând și nu voi mai avea nevoie de viză.
O rată de refuz de sub 3% este un obiectiv pe care îl putem atinge doar ÎMPREUNĂ.Efortul colectiv al cetățenilor români posesori de vize SUA care înțeleg să ajute prin reînnoirea vizei până la data de 30 Septembrie 2024 va garanta succesul proiectului iar gestul lor va fi în folosul tuturor cetățenilor români și al generațiilor viitoare.
- De ce se încurajează doar reînnoirile de viză? Eu nu am viză dar vreau să aplic și să ajut.
Statistica arată că rata de acordare a unei vize SUA cetățenilor români care au obținut deja o viză este foarte mare, aproape de 100%. Din acest motiv, cetățenii români posesori de viză SUA sunt cea mai sigură categorie de aplicanți.
- De ce să aplic până la 30 septembrie 2024?
Calculul ratei de refuz se face în funcție de anul fiscal american. Anul fiscal 2024 a debutat la 1 octombrie 2023 și se va încheia la data de 30 septembrie 2024. Din acest motiv, vizele emise după această dată nu se vor mai lua în calcul pentru anul fiscal 2024, când ne angajam să îndeplinim toate criteriile.
- Cu ce mă ajută faptul că România va fi acceptată în Programul Visa Waiver?
Accederea României în programul Visa Waiver reprezintă, în primul rând, intrarea într-o stare de normalitate, prin asigurarea unui regim de călătorie, sigur și simplificat, fără viză pentru toți cetățenii români în SUA, similar celui de care se bucură majoritatea cetățenilor statelor membre ale Uniunii Europene.Programul Visa Waiver este în același timp și un instrument prin care se garantează siguranța cetățenilor statelor participante prin schimbul de informații ce au ca scop combaterea terorismului și a infracționalității transfrontaliere.De asemenea, facilitarea călătoriilor va influența pozitiv și aspecte conexe din zona educațională, culturală sau economică cum sunt întâlnirile de afaceri și schimburile comerciale.
Pentru mai multe detalii despre completarea formularului, consultați Ghidul completare formular DS-160 pentru vize SUA B1/B2 realizat de Guvernul României și Ambasada Statelor Unite ale Americii în România , prin platforma calificamromania.gov.ro .
Protecția Consumatorilor ce călătoresc în Statele Unite ale Americii – Care sunt condițiile de călătorie actuale
Intrarea cetăţenilor români pe teritoriul Statele Unite ale Americii se poate face numai în baza unei vize valabile, obţinută în prealabil de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale S.U.A. din străinătate, însoțită de pașaportul valabil.
Intrarea în Statele Unite ale Americii este posibilă, de asemenea, pe baza documentului de reşedinţă permanentă (green card), însoţit de paşaportul naţional, ambele aflate în curs de valabilitate. Alte documente acceptate la intrarea în S.U.A. sunt : permisul de reintrare (re-entry permit) sau documentul de călătorie pentru refugiaţi (refugee travel document), eliberate de U.S. Department of Homeland Security.
Deţinerea unei vize valabile nu garantează intrarea pe teritoriul acestui stat. La punctul de frontieră va avea loc un scurt interviu, în urma căruia ofiţerul poliţiei de frontieră poate returna un cetăţean care nu oferă suficiente garanţii că nu se va abate de la scopul vizei sau a duratei de şedere în acest stat.
Pentru mai multe informații privind condițiile actuale de călătorie, click AICI .
Citește și : Top 10 alimente consumate în America de Nord și amprenta lor de carbon
InfoCons – Protecția Consumatorilor te informează în Statele Unite ale Americii
Atât prin intermediul Aplicației Globale InfoCons , cât și prin platforma Consumers Protection , InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului pune la dispoziția tuturor cetățenilor americani sau celor care călătoresc pe teritoriul SUA numerele de urgență :
- Emergency United States of America ( USA ) / Urgențe Statele Unite ale Americii ( SUA ) – 911
- Fire Brigade United States of America (USA) / Pompieri Statele Unite ale Americii ( SUA ) – 911
- Ambulance United States of America (USA) – Ambulanță Statele Unite ale Americii ( SUA ) – 911
- Consumers Protection United States of America (USA) / Protecția Consumatorilor Statele Unite ale Americii ( SUA ) – 202 326 2180
- Tourism Complaints United States of America (USA) / Reclamații Turism Statele Unite ale Americii ( SUA ) – 911 / 311
- Telecomunication Complaints United States of America (USA) / Reclamații Telecomunicații Statele Unite ale Americii ( SUA ) – 800 342 3377
- Public Utilities Emergency United States of America (USA) / Urgențe Utilități Publice Statele Unite ale Americii ( SUA ) – 911
Citește și : S.O.S. InfoCons – Aplicația care te salvează când călătorești
Întâmpini vreo problemă în acest demers ? Apelați numerele de urgență din România prin intermediul Aplicației Europene pentru Protecția Consumatorilor – InfoCons
- Urgențe România – 112
- Ambulanță România – 112
- Pompieri România – 112
- Poliția România – 112
- Protecția Copilului România – 119
- InfoCons România – 0219615
- Autoritatea de Supraveghere Financiară România – 0800825627
- Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor România – 080026787
- Protecția Consumatorului România – 0219551
- Poliția de Frontieră România – 0219590
- Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere România – 0800809360
- Registrul Auto Român România – 0219672
- Direcția Generala Anticorupție România – 08008068 06
- Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei România – 0219782
- Ministerul Finanțelor România – 0800800085
- Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații România – 0800855855
- Autoritatea Națională Antidrog România – 0800 870 070
- Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane România – 0800 800 678
- Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale România – 021 9930
- Număr destinat victimelor violenței domestice – 0800 500 333
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , avand Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro