Continuând seria cu cele mai consumate alimente de fiecare continent, a venit rândul analizei amprentei de carbon a celor mai comune produse pentru asiatici.
Astfel, cu ajutorul datelor oferite de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) pentru anul 2018, am realizat următorul clasament de 10 alimente:
Citește și : Restaurantele trebuie să afișeze ingredientele , declarația nutrițională și aditivii pentru preparate
- Legume – 143,9 kg/persoană/an
- Orez – 113 kg/persoană/an
- Grâu – 65,2 kg/persoană/an
- Lapte – 60,2 kg/persoană/an
- Fructe – 30,1 kg/persoană/an
- Cartofi – 29,9 kg/persoană/an
- Pește și fructe de mare – 23,7 kg/persoană/an
- Roșii – 21,4 kg/persoană/an
- Zahăr – 16 kg/persoană/an
- Porc – 15,3 kg/persoană/an
Încă de la o privire de ansamblu putem observa diferențele destul de mari în ceea ce privește comportamentul alimentar al asiaticilor în comparație cu Europa și America de Nord , cu un consum mult mai ridicat de fructe și legume și mai scăzut de carne. Datorită acestui fapt, amprenta de carbon individuală va scădea semnificativ.
Citeste si : Ce acte îmi trebuie pentru a munci în străinătate ? Medierea și plasarea forței de muncă în străinătate ! Informații utile .
Dacă în Europa și America de Nord se aflau în top 10 aproape toate tipurile de carne, în cazul Asiei regăsim doar carnea de porc, în cantități reduse (15,3 kg/persoană/an), cu o amprentă de carbon de 143 kg CO2e/persoană/an, și peștele și fructele de mare (119,7 kg CO2e/persoană/an). Cea mai consumată cereală este ușor de anticipat, orezul, care are o amprentă mult mai mare față de alte cereale din cauza metanului produs de bacteriile din culturile inundate. Din această cauză, dar și din a consumului ridicat pe cap de locuitor, orezul are amprenta cea mai mare dintre toate alimentele din top (288 kg CO2e/persoană/an). O altă cereală preferată de asiatici este grâul, ale cărui emisii însumează doar 47,6 kg CO2e/persoană/an. Restul alimentelor din clasament produc următoarele cantități de emisii CO2e: laptele – 89,7 kg CO2e/persoană/an, cartoful – 17,6 kg CO2e/persoană/an, roșiile – 13,3 kg CO2e/persoană/an, și zahărul – 12 kg CO2e/persoană/an, produse de bază ce se regăsesc în topurile tuturor continentelor.
Citeste si : Ai grijă ce semnezi ! Tu știi ce înseamnă termenii din contractele pentru furnizarea de energie ?
Menționăm că amprenta de carbon a alimentelor a fost calculată cu ajutorul bazei de date Ademe.
Autor : Grama Teodora, Econos