Amprenta de carbon a celor mai consumate alimente în Asia InfoCons Protectia Consumatorilor Protectia Consumatorului

Continuând seria cu cele mai consumate alimente de fiecare continent, a venit rândul analizei amprentei de carbon a celor mai comune produse pentru asiatici.

Astfel, cu ajutorul datelor oferite de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) pentru anul 2018, am realizat următorul clasament de 10 alimente:

Citește și : Restaurantele trebuie să afișeze ingredientele , declarația nutrițională și aditivii pentru preparate

  1. Legume – 143,9 kg/persoană/an
  2. Orez – 113 kg/persoană/an
  3. Grâu – 65,2 kg/persoană/an
  4. Lapte – 60,2 kg/persoană/an
  5. Fructe – 30,1 kg/persoană/an
  6. Cartofi – 29,9 kg/persoană/an
  7. Pește și fructe de mare – 23,7 kg/persoană/an
  8. Roșii – 21,4 kg/persoană/an
  9. Zahăr – 16 kg/persoană/an
  10. Porc – 15,3 kg/persoană/an

Încă de la o privire de ansamblu putem observa diferențele destul de mari în ceea ce privește comportamentul alimentar al asiaticilor în comparație cu Europa și America de Nord , cu un consum mult mai ridicat de fructe și legume și mai scăzut de carne. Datorită acestui fapt, amprenta de carbon individuală va scădea semnificativ.

Citeste si : Ce acte îmi trebuie pentru a munci în străinătate ? Medierea și plasarea forței de muncă în străinătate ! Informații utile .

Dacă în Europa și America de Nord se aflau în top 10 aproape toate tipurile de carne, în cazul Asiei regăsim doar carnea de porc, în cantități reduse (15,3 kg/persoană/an), cu o amprentă de carbon de 143 kg CO2e/persoană/an, și peștele și fructele de mare (119,7 kg CO2e/persoană/an). Cea mai consumată cereală este ușor de anticipat, orezul, care are o amprentă mult mai mare față de alte cereale din cauza metanului produs de bacteriile din culturile inundate. Din această cauză, dar și din a consumului ridicat pe cap de locuitor, orezul are amprenta cea mai mare dintre toate alimentele din top (288 kg CO2e/persoană/an). O altă cereală preferată de asiatici este grâul, ale cărui emisii însumează doar 47,6 kg CO2e/persoană/an. Restul alimentelor din clasament produc următoarele cantități de emisii CO2e: laptele – 89,7 kg CO2e/persoană/an, cartoful – 17,6  kg CO2e/persoană/an, roșiile – 13,3 kg CO2e/persoană/an, și zahărul – 12 kg CO2e/persoană/an, produse de bază ce se regăsesc în topurile tuturor continentelor.

Citeste si : Ai grijă ce semnezi ! Tu știi ce înseamnă termenii din contractele pentru furnizarea de energie ?

Menționăm că amprenta de carbon a alimentelor a fost calculată cu ajutorul bazei de date Ademe.

Autor : Grama Teodora, Econos

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal