Restaurantele trebuie să afișeze ingredientele, declarația nutrițională și aditivii pentru preparate

Restaurantele trebuie să afișeze ingredientele, declarația nutrițională și aditivii pentru preparate InfoCons Protectia Consumatorillor

Conform Ordinului privind furnizarea  de informații la comercializarea produselor finite/ mâncărurilor furnizate  de unitățile de restaurație colectivă, au fost stabilite noi modalități de atenționare și aducere la cunoștința consumatorilor a informațiilor despre ingredientele folosite în produsele finite și preparetele comercializate de către unitățile de restaurație colectivă de  și menite a fi servite pe loc sau, dimpotrivă, la domiciliu de către consumatori. Această informație a fost publicată în Monitorul Oficial cu nr. 926 din 21.09.2022

Prin acest ordin se menționează inserarea obligatorie a informațiilor referitoare la tipul și cantitatea ingredientelor ce depășesc o cantitate de 20g în cadrul produsului finit sau al preparatului furnizat de unitățile de restaurație colectivă.

Citește și:Alertă InfoCons: Crenvurști retrași de la comercializare!

Totodată, pe lângă cele menționate anterior, produsul finit sau preparatul trebuie să fie însoțit de declarația nutrițională, precum și de informațiile explicite cu privire la aditivii folosiți. Aceste informații deosebit de utile pentru fiecare consumator în parte, trebuie să fie accesibile și disponibile direct la locul de desfacere sau oferire a acestor produse. În ceea ce privește comercializarea la distanță, aceste informații trebuie să fie disponibile înainte de finalizarea comenzii de către consumator.

Informațiile de tipul declarației nutriționale și aditivilor folosiți, trebuie să respecte preverderile europene. Altfel spus, atunci când ne referim la declarația nutrițională, aceasta trebuie să conțină informații precum:

  • Valoarea energetică;
  • Cantitățile de grăsimi
  • Acizi grași saturați;
  • Zaharuri;
  • Sare;

Pentru a veni în sprijinul consmatorilor, aceste informații trebuie afișate la loc vizibil, fără a fi acoperite de imagini sau alte materiale scrise, sterse sau greu de citit. Informațiile trebuie să fie accesibile, usor de citit, de neșters, lângă produs, pe un panou sau pe lista de meniu.

Dacă preparatele oferite de unitățile de restaurație colectivă sunt comercializare în mai multe locuri diferite, în cadrul aceleiași unități,  atunci aceste informații trebuie să fie prezente în fiecare dintre aceste locuri.

De asemenea, în cazul preparatelor expuse spre vânzare prin tehnicile de vânzare la distanță, aceste informații trebuie să fie disponibile pe suportul de vânzare la distanță, pe eticheta de preț sau pe ambalajul de transport, dar și în orice material publicitar.

Ordinului privind furnizarea  de informații la comercializarea produselor finite/ mâncărurilor furnizate  de unitățile de restaurație colectivă intră în vigoare în termen de 90 de zile de la data publicării acestuia în Monitorul Oficial.

Citește și:Sfaturi utile pentru reducerea consumului de energie

Preluări Media:

Bursa.ro

  • https://www.bursa.ro/infocons-restaurantele-trebuie-sa-afiseze-ingredientele-declaratia-nutritionala-si-aditivii-pentru-preparate-45209747

Monitorul de Cluj

  • https://www.monitorulcj.ro/actualitate/103163-restaurantele-obligate-sa-afiseze-ingredientele-declaratia-nutritionala-si-aditivii-pentru-preparate

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal