Ce este aditivul alimentar E 213 ?
E213 , benzoat de calciu, este un aditiv alimentar din categoria conservanţilor chimici, prezent în mod natural în fructe sub formă de boabe, ciuperci, scorţişoară, cuişoare etc.
Este folosit pentru a preveni dezvoltarea mucegaiului, a drojdiei și a unor bacterii în produsele alimentare. Ca membru al familiei benzoaților, joacă un rol crucial în prelungirea duratei de valabilitate a unei game largi de consumabile.
Benzoatul de calciu (E 213) este o sare de calciu a acidului benzoic, cu formula chimică Ca(C7H5O2)2. Apare ca o pulbere cristalină albă și este foarte solubilă în apă.
Compusul este eficient ca și conservant în primul rând în medii acide, unde inhibă creșterea microorganismelor potențial dăunătoare prin perturbarea proceselor lor celulare.
Tu știi ce sunt Aditivii alimentari ? InfoCons Protecția Consumatorului te informează !
Care este doza zilnică recomandată ?
Utilizarea E 213 este reglementată de diferite autorități din domeniul sănătății din întreaga lume pentru a garanta siguranța consumatorilor. În Uniunea Europeană, este clasificat ca aditiv alimentar și este permis pentru utilizare în limitele specificate de Regulamentul (CE) nr. 1333/2008.
În mod similar, în Statele Unite, benzoatul de calciu este recunoscut ca fiind sigur pentru consum (GRAS) atunci când este utilizat în conformitate cu bunele practici de fabricație.
Doza zilnică acceptabilă de către comitetul mixt FAO/OMS de experți pentru aditivi alimentari (JECFA) a stabilit o doză zilnic admisă de 0-5 mg/kg corp/zi pentru acidul benzoic și sărurile sale, inclusiv E213.
Produsele care conțin E213 trebuie să îl menționeze pe etichetă pentru a informa consumatorii despre prezența acestuia.
Tu știai care sunt condiţiile pentru autorizarea aditivilor alimentari ? InfoCons Protecția Consumatorului te informează !
În ce produse se regăsește aditivul alimentar E213 ? InfoCons Protecția Consumatorilor te informează
Benzoaţii se mai utilizează şi în combinaţie cu sorbaţii în produse precum băuturile aromate nealcoolice (răcoritoare), băuturi alcoolice slabe, concentrate lichide de ceai (utilizate la dozatoare), unele produse conservate din fructe şi legume, gemuri şi jeleuri cu conţinut scăzut de zahăr, măsline şi produse pe bază de măsline, produse din peşte, crustacee, creveţi, moluşte, sosuri emulsionate şi neemulsionate, condimente, mirodenii, muştar, salate preparate, deserturi pe bază de produse lactate netratate termic, la conservarea ouălor în stare lichidă, în alimente dietetice pentru scopuri medicale speciale, suplimente alimentare lichide şi gumă de mestecat.
Contraindicații și riscuri
În timp ce E213 este considerat în general ca fiind sigur, atunci când nu este utilizat în mod corespunzător, sau în exces, unele persoane pot avea sensibilități sau alergii la benzoați.
În cazuri rare, poate provoca reacții cum ar fi erupții cutanate sau simptome asemănătoare astmului. Prin urmare, organismele de reglementare mențin linii directoare stricte cu privire la utilizarea acestuia pentru a minimiza orice riscuri potențiale.
Dozele mari şi consumul îndelungat pot produce iritaţie gastrică, anorexie, vomă, afectarea ficatului şi a rinichilor. În combinaţie cu coloranţii alimentari azoici favorizează hiperactivitatea la copii (sindromul ADHD).
Nu este permis in produse pentru sugari si copii mici.
Descarca si tu aplicatia InfoCons !
Căutați produse care au o etichetă cât mai curată sau folosesc aditivi naturali. Prin instalarea Aplicației InfoCons și scanarea codurilor de bare ale produselor alimentare se pot afla în aplicație numărul și tipul aditivilor alimentari.
Autor – Cosmina Nițu
Masterand în nutriție și consultant în diversificare
Surse:
https://www.efsa.europa.eu/ – Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA)
InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro