E170 – Carbonat de calciu

Ce este aditivul alimentar E 170 ?

E170, cunoscut sub numele de carbonat de calciu, este un aditiv alimentar utilizat pe scară largă, cu o gamă largă de aplicații. De la modificarea texturii alimentelor până la îmbunătățirea conținutului nutrițional, carbonatul de calciu joacă un rol semnificativ în industria alimentară.

E 170, carbonatul de calciu, este un compus natural care se găsește în roci, cum ar fi calcarul, marmura și creta. Este regulator de aciditate, agent de antiaglomerare, emulgator, stabilizator şi colorant. Face parte din categoria aditivilor naturali de origine minerală, ce poate fi întâlnit sub forma E 170(i)-Carbonat de calciu, sau E 170(ii)-Carbonat acid de calciu.

Este o pulbere albă, inodoră și fără gust care este insolubilă în apă, dar solubilă în acizi, eliberând dioxid de carbon.

Citește și – Aditivii alimentari

Care este doza zilnică recomandată ?

Carbonatul de calciu (E170) este aprobat pentru utilizare în produsele alimentare de către agențiile de reglementare din întreaga lume, inclusiv Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și FDA din SUA.

EFSA a concluzionat că nu este nevoie de stabilirea unei doze zilnice acceptabile pentru carbonat de calciu și că, în principiu, nu există nicio problemă de siguranță în ceea ce privește expunerea la carbonat de calciu, E170.

InfoCons Protecția Consumatorului  te informează și despre – E162 – Betanină

 

În ce produse se regăsește aditivul E170 ?

Carbonatul de calciu este folosit în mod obișnuit pentru a fortifica alimentele și băuturile cu calciu, un mineral esențial pentru sănătatea oaselor și alte funcții ale corpului. Se adaugă la o gamă largă de produse:

În general, E170 este un aditiv alimentar versatil și sigur care se găsește într-o varietate de alimente procesate.

Citește și – Aditivi alimentari – Sunt aditivii alimentari siguri ?

Contraindicații și riscuri

Consumul cantităţilor prea mari poate cauza hipercalcemie, manifestată prin vomă, dureri abdominale, stare mentală alterată, iar pe termen lung prin probleme renale.

Nu este permis in alimentele destinate sugarilor si copiilor mici.

În concluzie, E170, carbonat de calciu, este un aditiv alimentar versatil și utilizat pe scară largă, cu numeroase aplicații în industria alimentară. De la îmbunătățirea conținutului nutrițional până la îmbunătățirea texturii și stabilității, oferă beneficii semnificative, fiind în același timp recunoscut ca sigur pentru consum.

Ca și în cazul oricărui aditiv alimentar, este esențial să utilizați carbonat de calciu în conformitate cu recomandările recomandate pentru a vă asigura că beneficiile acestuia sunt maximizate fără a compromite starea de sănătate.

Căutați produse care au o etichetă cât mai curată sau folosesc aditivi naturali. Prin instalarea Aplicației InfoCons  și scanarea codurilor de bare ale produselor alimentare se pot afla în aplicație numărul și tipul aditivilor alimentari.

Autor – Cosmina Nițu

Masterand în nutriție și consultant în diversificare

Surse:

https://www.efsa.europa.eu/ – Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA)

InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro