E 160 – Carotenoide

E 160 a - e InfoCons Protectia Consumatorilor

Ce sunt aditivii E 160a-e ?

Aditivii E 160 fac parte din categoria coloranților naturali. Carotenoidele formează unul dintre cele mai importante grupuri de pigmenți naturali care sunt responsabili pentru tonurile de galben strălucitor, portocaliu sau roșu a multor produse comestibile (fructe, legume, flori, ciuperci și unele produse animale). Au fost identificate peste 600 de carotenoide naturale și se poate estima că natura produce anual peste 100 milioane de tone de astfel de pigmenți. [1]

Carotenoidele au drept cromofor legături duble carbon-carbon conjugate. Din punct de vedere structural, cuprind mai multe grupe de substanțe :

hidrocarburi carotenoidice cu formula brută C40H50 ca β-carotina și licopina;

– derivați oxigenați ai hidrocarburilor carotenoidice;

Citeste si : E 621 Monoglutamatul de Sodiu

– alcooli: luteina, zeaxantina, criptoxantina;

– cetone: cantaxantina, capsantina, astaxantina;

– apocarotenoidele sunt caracterizate prin faptul că în structura lor intră un număr mai mic de atomi de carbon. Din această grupă fac parte: β-apo-8’-carotenalul, norbixina.[2]

Unde se găsesc coloranții E 160a-e ?

În  natură se cunosc aproximativ 400 carotenoide colorate în galben, portocaliu sau roșu. Acestea se găsesc în regnul vegetal în fructe, legume, flori, alge, ciuperci, iar în regnul animal în ficat, în ouă, unt, etc.

β- carotina (E 160a II), colorant galben-portocaliu, este prezentă în morcovi, portocale, alge, în plantele verzi;

Licopina (E 160d), colorant roșu-portocaliu, se găsește în tomate;

Luteina (E 161b) în gălbenușul de ou, în plante verzi;

Zeaxantina se află în porumb,;

Citeste si : E 100 – Curcumina

criptoxantina, în papaya;

violaxantina, în panseaua galbenă;

cantoxantina roșu- portocaliu, în crustacee, ciuperci și în plante verzi;

–  Capsantina și capsorubina (E 160c);

paprica, oleorezina (E 160c), de culoare roșie, se găsesc în ardeiul roșu;

β-apo-8’carotenalul (E 160e), roșu-portocaliu, se află în coaja de portocale;

crocetina, galben- strălucitor, în șofran;

Annatto, bixină, norbixină (E 160b), de culoare portocaliu-piersică, se găsesc în semințele plantei tropicale Bixa Orellana L.

Citeste si : E 330 Acidul Citric

Care sunt alimentele ce conțin aditivii alimentari E 160a-e ?

 E 160 alimente InfoCons Protectia Consumatorului

Aditivii alimentari E 160a-e se pot adăuga în:

  • Produse lactate fermentate aromatizate, inclusiv produse tratate termic (E 160b, E 160d);
  • Brânză maturată (E 160a, E 160b);
  • Coajă comestibilă de brânză (E 160d, E 160b);
  • Brânză topită (160a, E 160c, E 160d, E 160e);
  • Brânzeturi, cu excepția produselor din categoria deserturi, cu excepția produselor din categoriile produse lactate și analogi, înghețată și fructe și legume (E 160a, E 160b, E 160c);
  • Grăsimi și uleiuri practic anhidre, cu excepția grăsimii lactate anhidre – (E 160a, E 160b);
  • Unt și unt concentrat și ulei de unt și grăsime lactată anhidră (E 160a);
  • Alte emulsii de grăsimi și uleiuri, inclusiv produse tartinabile, astfel cum sunt definite în Regulamentul (CE) nr. 1234/2007, și emulsii lichide (E 160a, E 160b);
  • Înghețată (E 160b,E 160d);
  • Fructe și legume uscate (E 160a, E 160c);
  • Fructe și legume în oțet, ulei sau saramură (E 160a, E 160c);

Citeste si : E 340 Fosfat de Potasiu

  • Fructe și legume conservate în cutii sau borcane (E 160a, E 160c);
  • Preparate din fructe și legume, cu excepția compoturilor (E 160a, E 160c);
  • Gemuri, jeleuri și marmelade și piure de castane îndulcit, astfel cum sunt definite în Directiva 2001/113/CE (E 160a, E 160c, E 160d);
  • Alte paste tartinabile similare din fructe sau legume (E 160d);
  • Alte produse de cofetărie, inclusiv dropsuri pentru împrospătarea respirației (E 160d);

E 160 alimente InfoCons Protectia Consumatorilor

  • Gumă de mestecat (E 160d);
  • Decorațiuni, învelișuri și umpluturi, cu excepția umpluturilor pe bază de fructe de la categoria preparatelor din fructe și legume (E 160b, E 160d);
  • Cereale pentru micul dejun (E 160a, E 160b, E 160c);
  • Aluaturi (E 160b, E 160d);
  • Produse fine de panificație (E 160b, E 160d);
  • Carne prelucrată netratată termic (E 160a, E 160c);
  • Carne prelucrată tratată termic (E 160a, E 160c);
  • Membrane, învelișuri și decorațiuni pentru carne (E 160b, E 160d);
  • Pește și produse de pescărie prelucrate, inclusiv moluște și crustacee (E 160a, E 160c, E 160e);
  • Icre (E 160d);
  • Produse de asezonare și condimentare (E 160d);

Citeste si : E 343 Fosfat de Magneziu

  • Supe și ciorbe (E 160d);
  • Sosuri (E 160d);
  • Produse proteice, cu excepția produselor de la categoria analogi de produse lactate, inclusiv preparate de albire a băuturilor (E 160d);
  • Alimente dietetice destinate unor scopuri medicale speciale, astfel cum sunt definite în Directiva 1999/21/CE, cu excepția produselor din categoria de produse alimentare: Alimente dietetice pentru sugari și copii de vârstă mică, destinate unor scopuri medicale speciale, astfel cum sunt definite în Directiva 1999/21/CE, și formule speciale pentru sugari (E 160d);
  • Alimente dietetice pentru controlul greutății, destinate să înlocuiască complet aportul alimentar zilnic sau o masă individual, în total sau parțial aportul alimentar zilnic total (E 160d);
  • Băuturi aromatizate (E 160d);
  • Vin din fructe și made wine (E 160d);
  • Băuturi spirtoase, astfel cum sunt definite în Regulamentul (CE) nr. 110/2008 (E 160b);
  • Vinuri aromatizate (E 160d);
  • Băuturi aromatizate pe bază de vin (E 160d);
  • Cocktailuri aromatizate din produse vitivinicole (E 160d);
  • Alte băuturi alcoolice, inclusiv băuturi spirtoase cu mai puțin de 15% alcool și amestecuri de băuturi alcoolice cu băuturi nealcoolice (E 160b, E 160d);
  • Gustări pe bază de cartofi, cereale, făină sau amidon (E 160b, E 160b, E 160d);

Citeste si : E 466 – Carboximeticeluloză sodică

  • Fructe cu coajă lemnoasă prelucrate (E 160b, E 160d);
  • Deserturi, cu excepția produselor din categoriile produse lactate și analogi, înghețată și fructe și legume (E 160b, E 160d);
  • Suplimente alimentare frunizate sub formă solidă, inclusiv sub formă de capsule și de tablete și sub alte forme similare, cu excepția formelor masticabile (E 160d);
  • Suplimente alimentare furnizate sub formă lichidă (E 160d);
  • Suplimente alimentare furnizate sub formă de sirop sau masticabile (E 160d)[3].

De ce este necesară utilizarea aditivilor E 160a-e ?

Adăugarea aditivilor E 106 (a-f) în produsele alimentare este o necesitate, deoarece în urma procesării sau depozitării alimentelor, colorantul inițial se poate degrada.

Pot apărea accidente și defecte de fabricație care au ca urmare modificarea culorii. Acestea pot fi grupate în defecte de natură; fizico-chimică, biochimică și microbiologică.

Citeste si : E122 – Azorubina

  • Defectele de natură fizico-chimică sunt un rezultat al transformărilor care apar în urma acțiunii unor procese fizice (mecanice, termice), cum ar fi prezenței metalelor, sau în urma reacțiilor chimice catalizate sau necatalizate de enzime, reacții ce au loc în diferitele faze ale procesului tehnologic.
  • Modificările de culoare de natură biochimică sunt provocate de acțiunea catalitică a unor enzime oxidative, asupra pigmenților carotenoidici.
  • Modificările de culoare microbiologică sunt determinate de prezența unor microorganisme, care în timpul depozitării produselor alimentare, modifică culoarea inițială dată de pigmenții carotenoidici.

Citeste si : E123 – Amarant

Există efecte secundare în urma consumării aditivilor alimentari E 160a-e ?

În 2012 panelul EFSA a re-evaluat amestecul de caroten [E 160a (i)] și beta-caroten (E 160a (ii)) ca aditiv alimentari. Pe baza datelor disponibile panelul a ajuns la concluzia că nu există DZA pentru aceste amestecuri. În plus, au ajuns la concluzia că utilizarea amestecului de caroten [E 160a (i)] obținut prin extracția uleiului de fructe de palmier, morcov și alge și caroten (sintetic) [E 160a (ii)] ca și colorant alimentar, nu prezintă probleme de siguranță, cu condiția ca aportul estimat din utilizarea lor ca aditiv alimentar și ca supliment alimentar să nu fie mai mare decât cantitatea susceptibilă de a fi ingerată ca urmare a consumului regulat de alimente în care acestea apar în mod natural (5-10 mg/zi). Acest lucru ar asigura că ingerarea de β-caroten utilizat ca aditiv alimentar  și ca supliment alimentar, ar rămâne sub 15 mg/zi. Acesta este nivelul aportului suplimentar de β-caroten pentru care studiile epidemiologice nu au evidențiat un risc crescut de cancer.

Panelul nu a putut trage o concluzie cu privire la siguranța utilizării amestecurilor de caroten [E 160a (i)] obținut prin extracția cu solvent din alte surse, cum ar fi de ex. iarba, lucernă sau urzica, deoarece nu există informații privind siguranța și caracterizarea cantitativă și calitativă a fiecăruia dintre aceste extracte.[4]

Într-un studiu realizat  in vivo, utilizând E160b (annatto) s-a ajuns la concluzia că acest aditiv nu a indus leziuni ale ADN-ului în ficatul și stomacul șobolanilor după tratamentul oral. Rezultatele acestui studiu au permis clarificarea preocupărilor cu privire la mutagenitatea și genotoxicitate acestui aditiv. [5]

Citeste si : E129 – Alura Red

Care sunt caracteristicile aditivilor E 160a-e ?

În tabelul de mai jos sunt prezentate caracteristicile de puritate care trebuie sa fie îndeplinite de aditivii alimentar E160a-e, conform regulamentului  (UE) nr. 231/2012 al comisiei din 9 martie 2012 de stabilire a specificațiilor pentru aditivii alimentari enumerați în anexele II și III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului.

E 160a (i) BETA-CAROTEN

Sinonime Colorant alimentar portocaliu CI 5
Definiție Aceste specificații se aplică în mod predominant la toți izomerii trans ai beta-carotenului împreună cu mici cantități de alte carotenoide. Preparatele diluate și stabilizate pot prezenta diferite proporții de izomeri trans și cis.
Denumire chimică Beta-caroten; beta, beta-caroten
Compoziție Nu mai puțin de 96 % coloranți totali (exprimați ca beta-caroten)  2 500 la cca. 440-457 nm în ciclohexan
Descriere Cristale sau pulbere cristalină de culoare roșie până la roșie-maronie
Substanțe colorante auxiliare Carotenoide altele decât beta-caroten: nu mai mult de 3,0 % din totalul coloranților
Plumb Nu mai mult de 2 mg/kg

 

E 160a (ii) CAROTEN DIN PLANTE

Sinonime Colorant alimentar portocaliu CI 5
Definiție Carotenii vegetali se obțin prin extracția cu solvent din specii de plante comestibile, morcovi, uleiuri vegetale, iarbă, lucernă (alfalfa) și urzică.

Principiul de colorare de bază constă în principal din carotenoide, beta-carotenul fiind predominant. Pot fi prezenți alfa- și gama-carotenul, precum și alți pigmenți. În afara pigmenților de culoare, această substanță poate conține uleiuri, grăsimi și ceruri prezente în mod natural în materia primă.

Numai următorii solvenți pot fi folosiți pentru extracție: acetonă, metil etil cetonă, metanol, etanol, 2-propanol, hexan (1), diclormetan și dioxid de carbon.

Denumire chimică Beta-caroten
Compoziție Conținutul de caroten (calculat ca beta-caroten) este nu mai puțin de 5 %. Pentru produsele obținute prin extragerea uleiurilor vegetale: nu mai puțin de 0,2% în grăsimi comestibile 2 500 la cca. 440-457 nm în ciclohexan
Solvenți reziduali Nu mai mult de 50 mg/kg, separat sau în combinație:

Acetonă

Metil etil cetonă

Metanol

2-Propanol

Hexan

Etanol

 

Nu mai mult de 10 mg/kg:

Diclormetan

Plumb Nu mai mult de 2 mg/kg

 

E 160a (iii) BETA-CAROTEN DIN Blakeslea trispora

Sinonime Colorant alimentar portocaliu CI 5
Definiție Obținut printr-un proces de fermentație prin utilizarea unei culturi mixte din cele două tipuri sexuale (+) și (–) ale unor tulpini de ciupercă Blakeslea trispora. Beta-carotenul se extrage din biomasă cu acetat de etil sau acetat de izobutil, urmat de 2-propanol și cristalizare. Produsul cristalizat constă în principal din trans betacaroten. Din cauza procesului natural de fermentație, aproximativ 3% din produs constă într-un amestec de carotenoide, ceea ce este specific produsului.
Denumire chimică Beta-caroten; beta, beta-caroten
Compoziție Nu mai puțin de 96 % coloranți totali (exprimați ca beta-caroten) 2 500 la cca. 440-457 nm în ciclohexan
Descriere Cristale sau pulbere cristalină de culoare roșie, roșie-maronie sau purpuriu-violet (culoarea variază în funcție de solventul de extracție folosit și de condițiile de cristalizare)
Solvenți reziduali Nu mai mult de 0,8 %, separat sau în combinație:

Acetat de etil

Etanol

 

Nu mai mult de 1,0 %:

Acetat de izobutil

 

Nu mai mult de 0,1 %:

Propan-2-ol

Cenușă sulfatată Nu mai mult de 0,2 %
Substanțe colorante auxiliare Carotenoide altele decât beta-caroten: nu mai mult de 3,0 % din totalul coloranților
Plumb Nu mai mult de 2 mg/kg
Mucegaiuri Nu mai mult de 100 colonii per gram
Drojdii Nu mai mult de 100 colonii per gram
Salmonella spp. Absentă în 25 g
Escherichia coli Absentă în 5 g

 

E 160a (iv) CAROTEN DIN ALGE

Sinonime Colorant alimentar portocaliu CI 5
Definiție Amestecul de caroteni se poate obține și din speciile de alge Dunaliella salina. Beta-carotenul se extrage prin utilizarea unui ulei esențial. Preparatul este o suspensie de 20-30 % în ulei comestibil.

Raportul de izomeri trans și cis se situează în intervalul 50/50-71/29.

Principiul de colorare de bază constă în principal din carotenoizi, beta-carotenul fiind predominant. Pot fi prezenți alfa-carotenul, luteina, zeaxantina și beta-criptoxantina. În afara pigmenților de culoare, această substanță poate conține uleiuri, grăsimi și ceruri prezente în mod natural în materia primă.

Denumire chimică Beta-caroten
Compoziție Conținutul de caroten (calculat ca beta-caroten) este de minimum 20 %

2 500 la aproximativ 440-457 nm în ciclohexan

Tocoferoli naturali în ulei comestibil Nu mai mult de 0,3 %
Plumb Nu mai mult de 2 mg/kg

 

E 160b ANNATTO , BIXINĂ , NORBIXINĂ

(i) BIXINĂ ȘI NORBIXINĂ EXTRASE CU SOLVENȚI

Sinonime Portocaliu natural CI 4
Definiție Bixina se prepară prin extracția din învelișul exterior al semințelor arborelui de annatto (Bixa orellanna L.) cu unul sau mai mulți dintre următorii solvenți: acetonă, metanol, hexan sau diclormetan, dioxid de carbon, urmate de îndepărtarea solventului.

Norbixina se prepară prin hidroliza cu soluție alcalină apoasă a bixinei extrase.

Bixina și norbixina pot conține alte substanțe extrase din semințele de annatto.

Pulberea de bixină conține mai mulți componenți colorați, principalul fiind bixina, care poate fi prezentă în ambele forme, cis și trans. De asemenea, pot fi prezenți produși de degradare termică ai bixinei.

Pulberea de norbixină conține produsul de hidroliză al bixinei sub formă de săruri de sodiu sau potasiu ca principiu de colorare de bază. Pot fi prezente ambele forme, cis și trans.

 
Denumire chimică Bixină:

6′-metilhidrogen-9′-cis-6,6′-

diapocaroten-6,6′-dioat

6′-metilhidrogen-9′-trans6,6′-diapocaroten-6,6′-dioat

 

Norbixină:

Acid 9′-cis-6,6′-diapocaroten6,6′-dioic

Acid 9′-trans-6,6′-diapocaroten-6,6′-dioic

Formulă chimică Bixină: C25H30O4

Norbixină: C24H28O4

Compoziție Conținutul de pulbere de bixină nu este mai mic de 75 % din totalul carotenoidelor calculat ca bixină.

Conținutul de pulbere de norbixină nu este mai mic de 25 % din totalul carotenoidelor calculat ca norbixină.

Bixină: 2 870 la cca. 502 nm în

cloroform

Norbixină: 2 870 la cca. 482 nm în

soluție de KOH

Descriere Pulbere, suspensie sau soluție maro-roșiatică
Solvenți reziduali Nu mai mult de 50 mg/kg, separat sau în combinație:

Acetonă

Metanol

Hexan

 

Nu mai mult de 10 mg/kg:

Diclormetan

Arsen Nu mai mult de 3 mg/kg
Plumb Nu mai mult de 2 mg/kg
Mercur Nu mai mult de 1 mg/kg
Cadmiu Nu mai mult de 1 mg/kg

(ii) ANNATTO EXTRAS CU ALCALI

Sinonime Portocaliu natural CI 4
Definiție Annatto solubil în apă se prepară prin extracția cu soluții alcaline apoase (hidroxid de potasiu sau de sodiu) din învelișul exterior al semințelor arborelui de annatto (Bixa orellana L.). Annatto solubil în apă conține norbixină, produsul de hidroliză al bixinei, sub formă de săruri de sodiu sau de potasiu ca principiu de colorare de bază. Pot fi prezente ambele forme, cis și trans.
Denumire chimică
Formulă chimică Bixină: C25H30O4

Norbixină: C24H28O4

Masă moleculară Bixină: 394,51

Norbixină: 380,48

Compoziție Conține nu mai puțin de 0,1 % carotenoide totale calculate ca norbixină.

Norbixină: 2 870 la cca. 482 nm în soluție de KOH

Descriere Pulbere, suspensie sau soluție maro-roșiatică
Arsen Nu mai mult de 3 mg/kg
Plumb Nu mai mult de 2 mg/kg
Mercur Nu mai mult de 1 mg/kg
Cadmiu Nu mai mult de 1 mg/kg

 

(iii) ANNATTO EXTRAS CU ULEIURI

Sinonime Portocaliu natural CI 4
Definiție Extractele de annatto în uleiuri, sub formă de soluție sau suspensie, se prepară prin extracția din învelișul exterior al semințelor arborelui de annatto (Bixa orellana L.) cu uleiuri vegetale comestibile. Extractul de annatto în uleiuri conține mai mulți compuși colorați, principalul fiind bixina, care poate fi prezentă în ambele forme, cis și trans. De asemenea, pot fi prezenți produși de degradare termică ai bixinei
Denumire chimică Bixină:

6′-metilhidrogen-9′-cis-6,6′-

diapocaroten-6,6′-dioat

6′-metilhidrogen-9′-trans6,6′-diapocaroten-6,6′-dioat

 

Norbixină:

Acid 9′-cis-6,6′-diapocaroten6,6′-dioic

Acid 9′-trans-6,6′-diapocaroten-6,6′-dioic

Formulă chimică Bixină: C25H30O4

Norbixină: C24H28O4

Masă moleculară Bixină: 394,51

Norbixină: 380,48

Compoziție Conține nu mai puțin de 0,1 % din totalul carotenoidelor calculat ca

bixină.

Bixină: 2 870 la cca. 502 nm în cloroform

Descriere Pulbere, suspensie sau soluție maro-roșiatică
Arsen Nu mai mult de 3 mg/kg
Plumb Nu mai mult de 2 mg/kg
Mercur Nu mai mult de 1 mg/kg
Cadmiu Nu mai mult de 1 mg/kg

 

E 160c EXTRACT DE ARDEI ROȘU, CAPSANTINĂ, CAPSORUBINĂ

Sinonime Oleorășină de ardei roșu
Definiție Extractul de ardei roșu se obține prin extracția cu solvent din specii de ardei roșu care constau din fructe păstaie măcinate cu sau fără semințe de Capsicum annuum L. și conține principalele principii de colorare ai acestui condiment. Principalele principii de colorare sunt capsantina și capsorubina. O largă varietate de alți compuși colorați sunt prezenți. Numai următorii solvenți pot fi folosiți pentru extracție: metanol, etanol, acetonă, hexan, diclormetan, acetat de etil, 2-propanol și dioxid de carbon
Denumire chimică Capsantina: (3R, 3′S, 5′R)-3,3′-dihidroxi- β,κ-caroten-6-onă

Capsorubina: (3S, 3′S, 5R, 5′R)-3,3′-dihidroxi- κ,κ-caroten-6,6′- dionă

Compoziție Extract de ardei roșu: conține nu mai puțin de 7,0 % carotenoide

Capsantină/capsorubină: nu mai puțin de 30 % din totalul de carotenoide

2 100 la cca. 462 nm în acetonă

Descriere Lichid vâscos roșu-închis
Reacția de culoare Se obține o culoare albastră intensă prin adăugarea unei picături de acid sulfuric la o picătură de probă în 2-3 picături de cloroform
Solvenți reziduali Nu mai mult de 50 mg/kg, separat sau în combinație:

Acetat de etil

Metanol

Etanol

Acetonă

Hexan

2-Propanol

 

Nu mai mult de 10 mg/kg:

Diclormetan

Capsaicină Nu mai mult de 250 mg/kg
Arsen Nu mai mult de 3 mg/kg
Plumb Nu mai mult de 2 mg/kg
Mercur Nu mai mult de 1 mg/kg
Cadmiu Nu mai mult de 1 mg/kg

E 160d LICOPEN

(i) LICOPEN  SINTETIC

Sinonime Licopen obținut prin sinteză chimică
Definiție Licopenul sintetic este un amestec de izomeri geometrici de licopeni și este produs prin condensarea Wittig a intermediarilor sintetici utilizați frecvent în producția altor carotenoide utilizate în produse alimentare. Licopenul sintetic constă predominant din licopen alltrans în amestec cu 5-cis-licopen și mici cantități de alți izomeri.

Preparatele comerciale de licopen destinate utilizării în produse alimentare sunt formulate ca suspensii în uleiuri comestibile sau ca pulbere dispersabilă în apă sau solubilă în apă.

Denumire chimică ψ,ψ-caroten, all-trans-licopen, (all-E)-licopen, (all-E)- 2,6,10,14,19,23,27,31-octametil-2,6,8,10,12,14,16,18,20,22,24,26, 30-dotriacontatridecaen
Formulă chimică C40H56
Compoziție Nu mai puțin de 96% licopeni totali (cel puțin 70 % licopen alltrans

la 465 – 475 nm în hexan (pentru 100 % licopen all-trans pur) este 3 450

Descriere Pulbere cristalină de culoare roșie
Solubilitate Insolubil în apă, liber solubil în cloroform
Proprietățile soluției de 1 % în cloroform Limpede, de culoare roșu-portocaliu intens
Pierdere prin uscare Nu mai mult de 0,5 % (40 °C, 4 ore la 20 mm Hg)
Apo-12’-licopenal Nu mai mult de 0,15 %
Oxid de trifenil fosfină Nu mai mult de 0,01 %
Solvenți reziduali Metanol cel mult 200 mg/kg,

Hexan, 2-propanol: Nu mai mult de 10 mg/kg din fiecare.

Diclormetan: Nu mai mult de 10 mg/kg (numai în preparatele comerciale)

Plumb Nu mai mult de 1 mg/kg

 

(ii) LICOPEN  DIN TOMATE

Sinonime Galben natural 27
Definiție Licopenul este obținut prin extracție cu solvent din tomate (Lycopersicon esculentum L.) urmată de îndepărtarea solventului. Pot fi utilizați numai următorii solvenți: dioxid de carbon, acetat de etil,

acetonă, 2-propanol, metanol, etanol și hexan. Principalul principiu de colorare din tomate este licopenul, însă pot fi prezenți și alți pigmenți carotenoizi în cantități mici. Pe lângă pigmenții coloranți, produsul poate conține ulei, grăsimi, ceruri și componente aromatice prezente în mod natural în tomate.

Denumire chimică ψ,ψ-caroten, all-trans-licopen, (all-E)-licopen, (all-E)- 2,6,10,14,19,23,27,31-octametil-2,6,8,10,12,14,16,18,20,22,24,26, 30-dotriacontatridecaen
Compoziție la 465 – 475 nm în hexan (pentru 100 % licopen all-trans pur) este 3 450

Conține nu mai puțin de 5 % coloranți totali.

Descriere Lichid vâscos roșu-închis
Solubilitate Insolubil în apă, liber solubil în cloroform
Solvenți reziduali Nu mai mult de 50 mg/kg,

separat sau în combinație:

2-Propanol

Hexan

Acetonă

Etanol

Metanol

Acetat de etil

Cenușă sulfatată Nu mai mult de 1 %
Mercur Nu mai mult de 1 mg/kg
Cadmiu Nu mai mult de 1 mg/kg
Arsen Nu mai mult de 3 mg/kg
Plumb Nu mai mult de 2 mg/kg

 

(iii) LICOPEN OBTINUT DIN BLAKESLEA TRISPORA

Sinonime Galben natural 27
Definiție Licopenul obținut din Blakeslea trispora este extras din biomasa fungică și purificat prin cristalizare și filtrare. Constă în principal din licopen all-trans. De asemenea, conține mici cantități de alte carotenoide. Singurii solvenți utilizați în procesul de fabricație sunt

2-propanolul și acetatul de izobutil. Preparatele comerciale de licopen destinate utilizării în produse alimentare sunt formulate ca suspensii în uleiuri comestibile sau ca pulbere dispersabilă în apă sau

solubilă în apă.

Denumire chimică ψ,ψ-caroten, all-trans-licopen, (all-E)-licopen, (all-E)- 2,6,10,14,19,23,27,31-octametil-2,6,8,10,12,14,16,18,20,22,24,26, 30-dotriacontatridecaen
Compoziție Nu mai puțin de 95 % licopeni totali și nu mai puțin de 90 % licopen all-trans din cantitatea totală de coloranți

la 465 – 475 nm în hexan (pentru 100 % licopen all-trans pur) este 3 450

Descriere Pulbere cristalină de culoare roșie
Solubilitate Insolubil în apă, liber solubil în cloroform
Proprietățile soluției de 1 % în cloroform Limpede, de culoare roșu-portocaliu intens
Pierdere prin uscare Nu mai mult de 0,5 % (40 °C, 4 ore la 20 mm Hg)
Alte carotenoide Nu mai mult de 5 %
Solvenți reziduali  Nu mai mult de 0,1 %:

2-Propanol

 

Nu mai mult de 1,0 %:

Acetat de izobutil

 

Nu mai mult de 10 mg/kg (numai în preparatele comerciale):

Diclormetan

Cenușă sulfatată Nu mai mult de 0,3 %
Plumb Nu mai mult de 1 mg/kg

 

E 160e BETA-APO-8′-CAROTENAL (C30)

Sinonime Colorant alimentar portocaliu CI 6
Definiție Aceste specificații se aplică în mod predominant izomerilor all-trans ai β-apo-8′-carotenal împreună cu mici cantități de alte substanțe carotenoide. Formele stabilizate și diluate sunt preparate din β-apo-8′-carotenal care respectă aceste specificații și includ soluții sau suspensii de β-apo-8′-carotenal în grăsimi sau uleiuri comestibile, emulsii sau pulberi care se dispersează în apă. Aceste preparate pot avea diferite rapoarte de izomeri cis/trans.
Denumire chimică β-Apo-8′-carotenal; trans-β-apo-8′caroten-aldehidă
Compoziție Nu mai puțin de 96 % din totalul coloranților

2 640 la 460–462 nm în ciclohexan

Descriere Cristale sau pulbere cristalină de culoare violet închis cu luciu metalic
 

Cenușă sulfatată

Nu mai mult de 0,1 %
Substanțe colorante auxiliare Carotenoide altele decât β-apo-8′-carotenal:

nu mai mult de 3,0 % din totalul coloranților

Arsen Nu mai mult de 3 mg/kg
Plumb Nu mai mult de 2 mg/kg
Mercur Nu mai mult de 1 mg/kg
Cadmiu Nu mai mult de 1 mg/kg[6]

Concluzii și Reglementări legislative E 160a-e

Carotenii (E 160a-e ) sunt autorizați ca aditivi alimentari în Uniunea Europeană (UE) conform Regulamentului (CE) nr. 1333/2008 privind aditivii alimentari și criteriile specifice de puritate au fost definite în Regulamentul Comisiei (UE). ) nr 231/2012[7].

În regulamentul (UE) nr. 231/2012 al comisiei din 9 martie 2012 sunt prezentate condiții de puritate care trebuie să le îndeplinească acești aditivi, pentru a fi siguri pentru consumul uman.

Autor : dr. ing. Ancuța Fulvia Manolache 

Referințe bibliografice

[1] Raluca Stan, Aditivii alimentari produsi naturali de de sinteză, Editura Printech, 2007, pag. 5;

[2] Elena Oranescu, Aditivii alimentari-necesitate și risc, Editura SemnE, 2005, București

[3] Regulamentul (UE) nr. 1129/2011 al comisiei din 11 noiembrie 2011 de modificare a anexei II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului prin stabilirea unei liste a Uniunii a aditivilor alimentar

Citeste si : E1520 – Propilen Glicol

[4] EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources added to Food (ANS); Scientific Opinion on the reevaluation of Mixed Carotenes (E 160a (i)) and beta-Carotene (E 160a (ii)) as a food additive. EFSA Journal 2012;10(3):2593. [67 pp.] doi:10.2903/j.efsa.2012.2593. Available online: www.efsa.europa.eu/efsajournal.htm

[5] EFSA ANS Panel (EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources added toFood), 2016. Scientific opinion on the safety of annatto extracts (E 160b) as a food additive. EFSAJournal 2016;14(8):4544, 87 pp.

[6] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=CELEX%3A32012R0231

[7]Commission Regulation (EU) No 231/2012 of 9 march 2012 laying down specifications for food additives listed in Annexes II and III to Regulation (EC) no 1333/2008 of the European Parliament and of the Council. OJ L 83, 22.3.2012, p. 1–295.

https://pixabay.com/ro/photos/legume-proasp%c4%83t-m%c3%a2ncat-s%c4%83n%c4%83tos-2802895/

https://pixabay.com/ro/photos/structur%c4%83-inelar%c4%83-gogoasa-de-caise-7034942/