Cetăţenii români pot intra şi rămâne în Republica Venezuela fără viză, pentru o perioadă de cel mult 90 de zile, într-un interval de 6 luni.

Cetăţenii români căsătoriţi cu cetăţeni venezueleni, care doresc să se stabilească în Venezuela, pot solicita acordarea unei vize de şedere temporară pe termen lung tip Transeunte.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare şi şedere prevăzute de legislaţia naţională venezueleană, se recomandă consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile venezuelene:

Ministerul Puterii Populare pentru Relații Externe al Republicii Bolivariene a Venezuelei (www.mppre.gob.ve).

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să îşi anunţe prezenţa în regiune prin intermediul platformei www.econsulat.ro, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă. Atenție! Activitatea Ambasadei României la Caracas este suspendată temporar. Serviciile consulare din circumscripția Caracas au fost preluate temporar de către Ambasadele României la Havana, Lima, Bogota și Ciudad de México.

Reprezentarea diplomatică a României în Republica Bolivariană a Venezuelei este asigurată de doamna Florina Badea, însărcinat cu afaceri a.i. al României la Caracas nerezident, cu reședința la București.

Doriţi să munciţi în Venezuela?

Accesul pe piata muncii în Venezuela este permis persoanelor care au încheiat un contract de muncă cu o companie naţională sau internaţională din Venezuela.

În vederea obţinerii permisului de reşedinţă temporară în Venezuela, cetăţenii români trebuie să solicite o viză de lucru Ambasadei Republicii Bolivariene a Venezuelei din Bucureşti.

Atenţie! Lipsa permisului de reşedinţă temporară atrage expulzarea din Venezuela.

Salariile personalului străin în Venezuela sunt plătite numai în moneda locală BsF (Bolivar Fuerte) şi nu există posibilitatea cumpărării de valută. În cazuri excepţionale, la încheierea contractului de muncă, cetăţenii români pot solicita repatrierea fondurilor în BsF din băncile venezuelene în România.

În Venezuela nu se pot face transferuri de bani în valută prin servicii de tip Western Union sau MoneyGram, decât în limita a 300$/lună şi numai către rude de gradul I (părinţi, copii, fraţi, surori) şi pe baza aprobării CADIVI (Comisia de Administrare A Devizelor Internationale).

Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Republica Bolivariană a Venezuelei nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.

În Republica Bolivariană a Venezuelei, riscul atentatelor teroriste este relativ scăzut. Vă sfătuim să evitaţi călătoriile în zona de frontieră cu Columbia, în special sectoarele Zulia, Táchira şi Apure.

Cetăţenilor români care călătoresc în Venezuela li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile venezuelene şi să acceseze periodic pagina de internet a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Siguranţă şi criminalitate

Republica Bolivariană a Venezuelei este o ţară în care criminalitatea atinge cote alarmante.

Criminalitatea este deosebit de ridicată în localitățile mari, în special în Caracas, considerat cel mai periculos oraș din lume. În pofida eforturilor autorităţilor, continuă prezența unor bande înarmate. Tipuri de infracţiuni frecvente: ucideri, furturi, tâlhării, trafic cu droguri, sechestrare de persoane. Ca urmare a lipsurilor în asigurarea alimentelor, se înregistrează tot mai multe atacuri asupra magazinelor alimentare și a camioanelor care transportă alimente.

Pentru siguranţa dumneavoastră vă recomandăm să evitati deplasarea în Venezuela în aceasta perioadă. În caz de absolută necesitate de a călători în această țară, vă sfătuim să respectați următoarele recomandări:

  • Evitați circulația pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstrațiile și deplasarea în zone izolate ale țării.
  • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
  • Este recomandat ca documentele originale să fie lăsate la hotel şi să fie păstrată doar o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).
  • Renunţaţi la folosirea unor obiecte ce pot atrage atenţia, în special bijuterii, ceasuri, haine scumpe.
  • Evitaţi deplasarea în zonele îndepărtate (cartierele populare), în special după lăsarea serii (ora 18.00).
  • Uşile şi geamurile de la autovehicule trebuie ţinute închise.
  • În cazul călătoriilor cu autobuzele este indicat să se păstreze atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
  • Dacă doriţi să călătoriţi în scop turistic, folosiţi numai operatori acreditaţi! Nu vă îndepărtaţi de grupul turistic şi respectaţi anunţurile sau indicaţiile autorităţilor locale!

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă prin intermediul platformei www.econsulat.ro.

În cazul în care sunteţi victima unei infracţiuni, vă recomandăm să nu opuneţi rezistenţă faţă de infractor deoarece acesta poate fi înarmat.

Se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei.

În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât și uneia dintre Ambasadele României la Havana, Lima, Bogota și Ciudad de México (care au preluat temporar serviciile Consulare din circumscripția Caracas).

În cazul infracțiunilor privind deţinerea, traficul sau consumul de droguri pedepsele sunt foarte aspre.

Telefoane utile

  • Poliţia Metropolitană Caracas tel: 911
  • Poliţia Tehnică Judiciară (în caz de accident de trafic): 571-3533
  • Crucea Roşie: 571-4713
  • Serviciul de Urgenţă Metropolitană: 577-5911
  • Clinica El Avila Caracas: 212 2761111
  • Salud Chacao: 212 9521307

Apelează rapid numerele de telefon din Venezuela!

Sistemul medical

Încheiaţi o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Unităţi sanitare: Spitalul El Avila şi Clinica Caracas din cartierul San Bernardino în care funcţionează toate secţiile de specialitate medicală.

Vă sfătuim să respectaţi cu stricteţe normele de igienă deoarece există riscul infestării cu holera. Cetăţenii români care călătoresc pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi să aibă asupra lor medicamente anti-diareice şi un antibiotic cu spectru larg de acţiune deoarece, în ultimul an, s-au înregistrat epidemii de dizenterie.

Daca vă deplasaţi în Delta Amacuro sau în Zona Amazonului vă recomandăm vaccinarea împotriva febrei galbene.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Atenţie! Pe teritoriul Republicii Bolivariene a Venezuelei cetăţenii români sunt expuşi unor boli care pot provoca moartea, respectiv dengue şi malaria. Aceste boli sunt transmise ca urmare a întepăturilor tânţarilor.

Farmaciile nu dispun întotdeauna de medicamentele necesare combaterii acestor boli.

Condiţii privind traficul auto

  • Circulaţia auto:

Circulaţie se efectuează pe banda din dreapta, cu prioritate de dreapta şi respectarea celorlalte reguli internaţionale.

  • Starea drumurilor:

În Venezuela sunt peste 1000 de km de autostradă.
Şoselele naţionale sunt asfaltate, dar starea carosabilului nu este foarte bună.

  • Limitele de viteză admise:
    • 60 km în localităţi;
    • 80 şi 120 km în afara localităţilor (în funcţie de stat).
  • Parcarea:

Parcarea poate fi efectuată numai în locurile special amenajate.
Parcările sunt plătite.

  • Permisul de conducere:

Permisul de conducere românesc este valabil.
Pentru o şedere mai lungă se eliberează, în baza permisului românesc, un permis naţional de conducere, după efectuarea unei vizite medicale. Vizita medicală trebuie reînnoită anual.

  • Transportul public:

Există o reţea de autobuze care leagă principalele oraşe din ţară.
În Venezuela nu există căi ferate privind transportul persoanelor.
În Caracas funcţionează şi metroul.

  • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie:

Este necesară anunțarea de urgenţă a Poliţiei de trafic şi nu trebuie părăsit locul accidentului până la sosirea unui echipaj al Poliţiei.

Reglementări vamale

Este permisă introducerea în ţară a bunurilor de uz personal în cantităţi rezonabile. Sumele de bani introduse în ţară trebuie declarate.

Este interzisă introducerea în ţară a armelor de foc şi a drogurilor.

Regimul animalelor de companie

Este permisă intrarea animalelor de companie, dacă acestea sunt însoţite de un certificat de origine şi de sănătate (eliberate de autorităţile sanitare publice române), în care sunt incluse datele de identitate ale acestora şi ale proprietarilor şi care atestă că animalele de companie sunt sănătoase şi vaccinate antirabic.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal