E150 – Caramel

E 150 Caramel InfoCons Protectia Consumatorilor

Ce sunt aditivii alimentari E 150 a,b,c,d ?

Aditivii alimentari E 150 a, b, c, d fac parte din categoria coloranților artificiali. Aceștia conferă culoare de la brun la negru şi sunt admiși a se folosi în orice tip de aliment.

Cum se obține caramelul ?

Caramelul se obține prin încălzirea glucozei solide a siropului de glucoză, maltoză sau a zaharozei, la temperatura de 200°C și presiune. În urma procesului de caramelizare rezultă o masă galben-oranj până la brun, vitroasă şi higroscopică necristalizabilă, formată din compuși cu masă moleculară mare sau în stare coloidală. Soluția obținută prin solubilizarea caramelului în apă are un gust uşor amărui, miros aromat şi se prezintă ca un lichid siropos galben până la brun. Caramelul este codificat ca aditiv, E 150 a, b, c, d, în funcție de modul de preparare (promotorul utilizat la caramelizare), de solubilitate sau de conținutul în dextrine etc. Astfel caramelul simplu (E 150) are culoarea maronie şi este obținut din caramelizarea zaharozei. Se utilizează la colorarea şi aromatizarea berii, whisky-ului, romului, brandy-ului, lichiorurilor şi a băuturilor distilate.

Citeste si : E 1520 – Propilen Glicol

Sub câte forme se întâlnește caramelul ?

Caramelul E 150 a are culoarea brună, este solubil în alcool şi în mediu acid, dar este insolubil în prezența taninului. Are o sarcină electrică puțin evidentă. La obținerea sa se utilizează ca promotor de caramelizare Na2CO3. Este utilizat la extracte de cafea.

Caramelul E 150 b are culoarea galben-oranj, este solubil în alcool, în mediu acid și în prezența taninului. Are sarcină electrică negativă. La obținerea sa se utilizează Na2SO3, ca promotor de caramelizare. Se folosește la obținerea lichiorurilor, romului, coniacului sau la aperitive pe bază de vin.

Caramelul E 150 c are culoarea brună, este solubil în mediu acid şi în prezența taninului, dar insolubil în alcool. Are o sarcină electrică pozitivă. La obținerea sa se foloseşte NH3 ca promotor de caramelizare. Se utilizează la obținerea sosurilor, a berii, la colorarea şi aromatizarea oțetului.

Caramelul E 150 d are culoarea brună-gri, este solubil în prezența taninului şi în mediul acid, dar insolubil în alcool. Are sarcină negativă, iar ca promotor de caramelizare se foloseşte sulfatul de amoniu . Este utilizat la prepararea băuturilor carbonatate şi a produselor de patiserie.

Citeste si : E 129 – Alura Red

În caramel , conținutul de zaharuri reducătoare variază între 8-50% (exprimate în glucoză). Aceste procente sunt determinate de materia primă utilizată şi de gradul de caramelizare.[1]

E 150 Caramel Alimente InfoCons Protectia Consumatorilor

Care sunt alimentele ce conțin aditivii E150 a-d ?

Aditivii alimentari E150a-d pot fi întâlniți în următoarele alimente:

–   Fructe și legume uscate/prelucrate sub numele de zaharuri și melase caramelizate,

–   Fructe și legume în oțet, ulei sau saramură,

Citeste si : E 160 – Carotenoide

–   Fructe și legume conservate în cutii/borcane,

–   Preparate din fructe și legume, cu excepția compoturilor,

–   Gemuri, jeleuri și marmelade și piure de castane îndulcit, după cum sunt definite în Directiva 2001/113/CE,

–   Pâine și chifle,

–   Preparate din carne, după cum sunt definite în Regulamentul (CE) nr 853/2004,

–   Carne prelucrată, netratată termic,

Citeste si : E 202 Sorbat de Potasiu

-Carne prelucrată, tratată termic,

-Pește și produse de pescărie prelucrate, inclusiv moluște și crustacee,

–   Oțeturi,

–   Bere și băuturi din malț,

–   Cidru de mere și de pere,

–   Băuturi spirtoase, după cum sunt definite în Regulamentul (CE) nr 110/2008,

–   Vinuri aromatizate.[2]

Citeste si : E 343 Fosfat de Magneziu

E 150 Alimente Caramel InfoCons Protectia Consumatorului

Există efecte secundare în urma consumării aditivului alimentar E 150 ?

Caramelul (E 150, E 150a, E 150b) este considerat un colorant inofensiv după studiul privind genotoxicitatea, carcinogenitatea, toxicitatea pentru reproducere și dezvoltare și altele. În 2011, EFSA a stabilit o DZA (doza zilnică acceptabilă) de 300 mg/kg greutate corporală/zi pentru patru culori caramel (E 150a, E 150b, E 150c, E 150d). ) și o DZA individuală de 100 mg/kg greutate corporală/zi pentru E 150c (Clasa III Caramel cu amoniac).[3]

Citeste si : E 340 Fosfat de Potasiu

Datele au arătat că majoritatea coloranților ingerați nu au fost absorbiți, ei au fost eliminați prin materiile fecale  în 24 de ore. Numai cantități neglijabile (< 1%) au fost observate în urină și aerul expirat. [4]

Care sunt caracteristicile aditivilor E 150 a,b,c și d ?

În tabelul de mai jos sunt prezentate definițiile aditivilor E 150a, b, c și d conform regulamentului  (UE) nr. 231/2012 al comisiei din 9 martie 2012 de stabilire a specificațiilor pentru aditivii alimentari enumerați în anexele II și III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului.

E 150a CARAMEL SIMPLU
Definiție Caramelul simplu se prepară prin tratament termic controlat al carbo­ hidraților (îndulcitori nutritivi de calitate alimentară disponibili în comerț alcătuiți din monomeri precum glucoza și fructoza și/sau polimerii lor, cum ar fi siropurile de glucoză, zaharoză și/sau siropurile invertite și dextroză). Pentru favorizarea caramelizării pot fi utilizați acizi, alcali și săruri, cu excepția compușilor de amoniu și a sulfiților.
Descriere Lichide sau solide de culoare maro închis spre negru
Puritate
Azot total Nu mai mult de 0,1 %
Arsen Nu mai mult de 1 mg/kg
Sulf total Nu mai mult de 0,2 %
Plumb Nu mai mult de 2 mg/kg
Mercur Nu mai mult de 1 mg/kg
Cadmiu Nu mai mult de 1 mg/kg
E 150b CARAMEL DE SULFIT CAUSTIC
Definiție

 

Caramelul de sulfit caustic se prepară prin tratament termic controlat al carbohidraților (îndulcitori nutritivi de calitate alimentară disponibili în comerț alcătuiți din monomeri precum glucoza și fructoza și/sau polimerii lor, cum ar fi siropurile de glucoză, zaharoză și/sau siropurile invertite și dextroză) cu sau fără acizi sau alcali, în prezența sulfiților (acid sulfuros, sulfit de potasiu, bisulfit de potasiu, sulfit de sodiu și bisulfit de sodiu); nu se folosesc compuși de amoniu.
Descriere Lichide sau solide de culoare maro închis spre negru
Puritate
Azot total Nu mai mult de 0,3 %
Dioxid de sulf Nu mai mult de 0,2 %
Sulf total 0,3-3,5 % (2)
Arsen Nu mai mult de 1 mg/kg
Plumb Nu mai mult de 2 mg/kg
Mercur Nu mai mult de 1 mg/kg
Cadmiu Nu mai mult de 1 mg/kg
E 150c CARAMEL AMONIACAL

 

Definiție Caramelul amoniacal se prepară prin tratament termic controlat al carbohidraților (îndulcitori nutritivi de calitate alimentară disponibili în comerț alcătuiți din monomeri precum glucoza și fructoza și/sau polimerii lor, cum ar fi siropurile de glucoză, zaharoză și/sau siropurile invertite și dextroză) cu sau fără acizi sau alcali, în prezența compușilor de amoniu (hidroxid de amoniu, carbonat de amoniu, bicarbonat de amoniu și fosfat de amoniu); nu se folosesc sulfiți
Descriere            Lichide sau solide de culoare maro închis spre negru.
Puritate
Azot amoniacal Nu mai mult de 0,3 %
4-metilimidazol Nu mai mult de 200 mg/kg
2-acetil-4-tetrahidroxi-butilimidazol Nu mai mult de 10 mg/kg
Sulf total Nu mai mult de 0,2%
Azot total 0,7-3,3%
Arsen Nu mai mult de 1 mg/kg
Plumb Nu mai mult de 2 mg/kg
Mercur Nu mai mult de 1 mg/kg
Cadmiu Nu mai mult de 1 mg/kg
 
E 150d CARAMEL CU SULFIT DE AMONIU

 

Definiție

 

Caramelul cu sulfit de amoniu se prepară prin tratament termic controlat al carbohidraților (îndulcitori nutritivi de calitate alimentară disponibili în comerț alcătuiți din monomeri precum glucoza și fructoza și/sau polimerii lor, cum ar fi siropurile de glucoză, zaharoză și/sau siropurile invertite și dextroză) cu sau fără acizi sau alcali, în prezența atât a sulfiților, cât și a compușilor de amoniu (acid sulfuros, sulfit de potasiu, bisulfit de potasiu, sulfit de sodiu, bisulfit de sodiu, hidroxid de amoniu, carbonat de amoniu, bicarbonat de amoniu, fosfat de amoniu, sulfat de amoniu, sulfit de amoniu și bisulfit de amoniu).
Descriere Lichide sau solide de culoare maro închis spre negru.
Puritate
Azot amoniacal Nu mai mult de 0,2 %
Dioxid de sulf Nu mai mult de 250 mg/kg
4-metilimidazol 0,3-1,7 %
Azot total 0,8-2,5 %
Sulf total 0,7-2,7
Arsen

Plumb

Mercur

Cadmiu

Nu mai mult de 1 mg/kg

Nu mai mult de 2 mg/kg

Nu mai mult de 1 mg/kg

Nu mai mult de 1 mg/kg[5]

Caramelul ca și colorant, a fost folosit în alimente și băuturi de peste 150 de ani. Cele 4 clase distincte de culoare caramel (I, II, III și IV) sunt bine caracterizate și fiecare au specificații care țin cont de parametrii procesului de fabricație.

Doza zilnică maximă: 160-200 mg/kg corp.

Doza zilnică admisă pentru consumul uman este de până la 160 mg/kg corp pentru E 150b şi de 200 mg/kg corp pentru E 150c şi E 150d.

Doza maximă de includere: 150-20.000 mg/kg.

Doza zilnică admisă pentru consumul uman este de până la 160 mg/kg corp pentru E 150b şi de 200 mg/kg corp pentru E 150c şi E 150d.[6]

Citeste si : E 466 – Carboximeticeluloză sodică

De ce este necesară utilizarea aditivilor E 150 a-d ?

Aditivii E150a, b, c, d se utilizează în industria alimentară pentru colorarea în galben, maroniu brun, a diverselor produse alimentare şi băuturi. Datorită aromei lor specifice, produsele în care se încorporează capătă un gust plăcut amărui şi o aromă caracteristică. Au o acțiune redusă de potențare a gustului.

Contribuie la creșterea valorii nutritive a produselor în care se încorporează, prin conținutul lor bogat în zaharuri reducătoare sau de zaharoză (dacă materia primă utilizată a fost zaharoza).

Citeste si : E122 – Azorubina

Concluzii și Reglementări legislative E 150

Conform FDA[7]  caramelul este un lichid sau o substanță solidă de culoare maro-închis, rezultat din tratamentul termic controlat cu atenție al carbohidraților alimentari.

Caramelul face parte din categoria substanțelor colorante, autorizate ca aditivi alimentari în Uniunea Europeană (UE) în conformitate cu Anexa II și Anexa III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 privind aditivii alimentari și clasificate ca și „Coloranți”.[8]

Caramelul poate fi folosit și pentru colorare produse farmaceutice.[9] Conform „Baza de date a Comisiei Europene pentru informații despre substanțele și ingredientele cosmetice”, caramelului poate fi utilizat ca agent de colorare și de mascare în produsele cosmetice și de îngrijire personală.[10]

Autor : dr. ing. Ancuța Fulvia Manolache 

Referințe bibliografice

[1] Elena Oranescu, Aditivii alimentari-necesitate și risc, Editura SemnE, 2005, București

[2] Regulamentul (UE) nr. 1129/2011 al comisiei din 11 noiembrie 2011 de modificare a anexei II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului prin stabilirea unei liste a Uniunii a aditivilor alimentar

[3]Scientific Opinion on the re-evaluation of caramel colours (E 150 a,b,c,d) as food additives, 2011, https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2011.2004

[4] Thomas A. Vollmuth, Caramel color safety – An update, Food and Chemical Toxicology,Volume 111,2018,Pages 578-596, ISSN 0278-6915, https://doi.org/10.1016/j.fct.2017.12.004.

[5] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=CELEX%3A32012R0231

[6] EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources added to Food (ANS); Scientific Opinion on the re-evaluation of caramel colours (E 150a,b,c,d) as food additives. EFSA Journal 2011;9(3):2004 [103 pp.].

doi:10.2903/j.efsa.2011.2004. Available online: www.efsa.europa.eu/efsajournal.htm

[7]Substances generally recognized as safe, 21CFR182.1235, Caramel, https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/CFRSearch.cfm?fr=182.1235

[8] Commission Regulation (EU) No 1129/2011 of 11 November 2011 amending Annex II to Regulation (EC) No 1333/2008 of the European Parliament and of the Council by establishing a Union list of food additives, https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:02011R1129-20131121

[9] https://www.ecfr.gov/current/title-21/chapter-I/subchapter-A/part-73/subpart-B/section-73.1085

[10] https://ec.europa.eu/growth/tools-databases/cosing/index.cfm?fuseaction=search.details_v2&id=32434