Rețeta de post a zilei cu InfoCons ! Mere umplute cu nuci, scorțișoară și stafide

 

Suntem în cea de-a șaptea zi a  Postului Adormirii Maicii Domnului și pentru că avem la îndemână o varietate de fructe, rețeta propusă de InfoCons Protecția Consumatorilor pentru acestă zi, este una pe bază de mere. Merele umplute cu nucă, scorțișoară și stafide sunt o modalitate perfectă de a servi un desert rapid și sănătos, într-o zi de post.

Acest preparat este un deliciu încântător care combină dulceața naturală a merelor cu aroma scorțișoarei și gustul bogat al nucilor. Acest desert nu este doar o bucurie pentru papilele gustative, ci și un desert perfect pentru cei mici sau o gustare reconfortantă la finalul unei zile pline.

Combinația de condimente, nuci crocante și stafide dulci, plus un măr suculent copt, creează o armonie de texturi și arome caracteristică copilăriei. Nu numai că această rețetă este ușor de preparat, dar umple și casa cu aroma îmbietoare de mere coapte și scorțișoară, oferind un sentiment de căldură și confort.

Citește și recomandarea InfoCons Protecția Consumatorilor – Rețeta de post a zilei cu InfoCons !

 

Această rețetă are un ingredient de bază în dezvoltarea copiilor dar și în menținerea sănătății mintale și cardiovasculare a adulților, și anume, nucile. Numite și alimentul creierului, nucile au o mulțime de beneficii pentru sănătate pentru că ne oferă:

  • Grăsimi sănătoase: Nucile sunt campioni ai acizilor grași omega-3, în special acidul alfa-linolenic (ALA), crucial pentru sănătatea inimii și reducerea inflamației.
  • Antioxidanți: nucile sunt pline de antioxidanți care combat deteriorarea celulelor și pot reduce riscul de boli cronice.
  • Fibre: Acest lucru vă face să vă simțiți plin pentru mai mult timp și vor ajuta digestia.
  • Vitamine și minerale: Nucile sunt o sursă bună de mangan, cupru, magneziu și vitamina E, esențiale pentru diferite funcții ale corpului.

 

Rețeta zilei 7 August – Mere umplute cu nucă, scorțișoară și stafide

 

Pregătiți ingredientele, preîncălziți cuptorul și lăsați magia să vă inspire în bucătărie.

Ingrediente :

  • 4 mere mari (Granny Smith, Honeycrisp sau orice soi ferm)
  • 1/2 ceașcă de nuci tocate
  • 1/2 cană de stafide
  • 1 linguriță de scorțișoară ceylon măcinată
  • 1/4 linguriță de nucșoară măcinată
  • 2 linguri de zahăr
  • 2 linguri de unt vegetal topit (se poate folosi un unt de cocos)
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • 1/4 cană de suc de mere sau apă

*Pentru o versiune mai sănătoasă,  reduceți cantitatea de zahăr  sau înlocuiți-l cu un îndulcitor natural, cum ar fi mierea adăgată după ce preparatul s-a răcit.

 

Mod de preparare:

  1. Preîncălziți cuptorul: preîncălziți cuptorul la 175 ° C.
  2. Spălați bine merele și curățați-le, asigurându-vă că nu faceți o gaură în partea de jos a mărului când îl curățați. Puteți folosi  un cuțit mic de tăiat. Pur și simplu tăiați miezul și scobiți-l cu o lingură.
  3. Într-un castron combinați nucile tocate la cuțit, stafidele, scorțișoara măcinată, nucșoara măcinată și zahărul. Amestecați bine pentru a vă asigura că ingredientele sunt distribuite uniform.
  4. Puneți merele fără miez într-o tavă de copt. Turnați amestecul de umplutură în merele scobite și presați ușor.
  5. Adăugați untul de cocos deasupra merelor umplute. Turnați sucul de mere sau apa pe fundul vasului de copt de yena pentru a menține merele umede în timpul coacerii.
  6. Acoperiți vasul cu un capac și coaceți în cuptorul preîncălzit timp de 30 de minute. Apoi, scoateți capacul și coaceți încă 15-20 de minute, sau până când merele sunt fragede și ușor de străpuns cu o furculiță.
  7. Lăsați merele să se răcească puțin înainte de servire.

 

*Alternative la nuci: Dacă aveți o alergie la nuci, încercați să înlocuiți nucile cu nuci pecan, migdale sau chiar semințe de floarea soarelui.

Sfaturi utile, marca Protecția Consumatorilor InfoCons pentru o rețetă de succes, preparată corect

  • Nucile să nu prezinte urme de mucegai sau miros nespecific. Se toacă la cuțit mărunt, înainte de a fi folosite, pentru a nu oxida.
  • Merele ar trebui să aibă o culoare vibrantă și uniformă. Evitați-le pe cele cu pete, semne de mucegai sau decolorare. Nu vă feriți să cumpărați acele mere imperfecte atâta timp cât nu au semne de mucegai sau au o textură care nu este conformă . O textură prea moale poate indica că încep să se strice, trebuie să fie ferme.
  • Întotdeauna folosiți un tocător exclusiv utilizat pentru fructe. Un tocător de lemn este ideal de folosit pentru curățatul și tocatul fructelor.
  • Dacă nu aveți sau nu vă plac stafidele, puteți folosi merișoare uscate, caise uscate mărunțite sau orice alt fruct uscat care vă place. Chiar și un mix din fructele deshidratate preferate.
  • Fructele deshidratate conțin o cantitate mare de zaharuri și se recomandă consumul lor cu moderație. De asemenea, este indicat să citiți eticheta, să nu aibă printre ingrediente sulfiți sau zahăr adăugat.
  • Vasul de gătit să fie ideal din sticlă (yena) pentru a păstra mai bine aromele și pentru a găti uniform merele. Acest material este sigur si non-toxic, ceea ce înseamnă că nu va elibera substanțe dăunatoare în alimentele gătite. Aceasta este o caracteristică importantă, mai ales atunci când gătiți pentru familie sau copii.
  • Alegeți condimente cu eticheta curată, fără zahăr sau aditivi în compoziție.

 

Nu uitați! Prin instalarea Aplicației Europene InfoCons  și scanarea codurilor de bare ale produselor pe care le achiziționați, se pot afla în aplicație ingredientele, numărul și tipul aditivilor alimentari, alergenii, cantitatea de zahăr, sare, caloriile.

InfoCons Protecția Consumatorilor vă informează cu privire la numărul de Alerte Europene privind categoria de produse pentru bucătărie, ustensile de gătit precum – oale, tigăi, tacâmuri, tocătoare de lemn sau plastic, etc.  Înainte de achiziționare , accesați  secțiunea Alerte din cadrul Aplicației Europene InfoCons pentru a vă asigura ca produsele pe care doriți să le achiziționați nu fac sau nu au făcut obiectul  alertelor  emise de Uniunea Europeană , doar printr-o simplă căutare în bara de meniu din aceast secțiune – “căutare” .

De asemenea Aplicația Europeană InfoCons este mijloc de supraveghere al pieței pentru produsele electronice și electrocasnice, astfel înainte de a achiziționa un produs electronic sau electrocasnic (ex: mașina de spalat vase, aragaz, plită, cuptor, etc) puteți scana QR-ul de pe eticheta de eficiență energetică și afli dacă produsul este conform și dacă provine din spatiul U.E.  Totodată, vă puteți calcula costul total înainte de achiziționa un astfel de produs prin inserarea în secțiunea “Calculator” a costului aferent consumului de energie electrica din locuință. Prin intermediul Aplicatiei InfoCons , consumatorii pot compara produsele electronice și electrocasnice pe care și le doresc , pentru a achiziționa produsul potrivit preferințelor și nevoilor lor .

Aplicația InfoCons Protecția Consumatorilor vă poate ajuta să controlați cantitatea de aditivi, zahăr, sare sau grăsimi din preparatele de post pe care doriți să le achiziționați !

Înainte de a achiziționa produsele pe care doriți să le consumați, asigurați-vă că ați scanat codul de bare și ați aflat toate informațiile de pe etichetă. Aplicația InfoCons, vă oferă direct pe telefonul mobil, numărul de E-uri, ingredientele, cantitățile de sare și de zahăr.

Autor – Cosmina Nițu

Masterand în nutriție și consultant în diversificare

InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal