Știați că ? Laptele de soia poate conține până la 5 aditivi alimentari

 

Ne pregătim să intrăm în perioada de post a Adormirii Maicii Domnului și cu acestă ocazie vom achiziționa mai des produse de post. Laptele de soia este unul dintre aceste produse, adesea între preferințele consumatorilor vegetarieni, vegani sau a celor care țin post.

Însă știți cu adevărat ce conține această băutură vegetală? În mod ideal, acest lapte vegetal ar trebui să conțină – apă, boabe soia ( fără organisme modificate genetic), ulei vegetal, sare și după caz, calciu din surse vegetale.

Tu știi ce sunt Aditivii alimentari ? InfoCons Protecția Consumatorului te informează !

 

InfoCons a realizat un studiu pe etichetele produselor tip băutura de soia, existente pe piața românească.

Au fost studiate etichetele a 16 produse tip bautura de soia de la 5 producatori/ furnizori.

Numarul de aditivi alimentari din produsele ce au facut obiectul studiului variază între 1 si 5 E-uri:

Găsiți AICI studiul InfoCons Protecția Consumatorilor

Laptele de soia este o alegere populară printer persoanele care țin post dar și printre vegetarieni și vegani datorită compoziției sale pe bază de plante și a beneficiilor nutriționale. Însă nu mereu este o opțiune de luat în calcul. Așa cum ne arată și studiul InfoCons dar și din cauza următoarelor considerente :

  • Alergii la soia: Soia este unul dintre cei mai frecventi alergeni .Persoanele cu alergii la soia trebuie să evite laptele de soia și alte produse din soia.
  • Probleme tiroidiene: Soia conține anumiți hormoni care pot interfera cu funcția tiroidiană, în special la persoanele cu probleme tiroidiene existente.
  • Fitoestrogeni: Soia conține izoflavone, un tip de fitoestrogen care imită estrogenul din organism. Există o anumită îngrijorare că aportul ridicat de soia ar putea afecta nivelul hormonal, influențând potențial ciclurile menstruale, fertilitatea și creșterea riscului de anumite tipuri de cancer, deși cercetările în acest domeniu sunt mixte.
  • Acid fitic: Boabele de soia conțin acid fitic, un antinutrient care poate afecta absorbția mineralelor precum calciul, magneziul și zincul. Acest lucru ar putea fi o preocupare pentru vegetarieni care se bazează foarte mult pe surse pe bază de plante pentru acești nutrienți.
  • Enzime digestive: Unele persoane ar putea considera soia dificil de digerat din cauza prezenței inhibitorilor de tripsină, care pot interfera cu digestia
  • Eticheta: Unele produse comerciale din lapte de soia sunt foarte procesate și pot conține zaharuri adăugate, conservanți și alți aditivi .
  • Organisme modificate genetic (OMG): O parte semnificativă a culturilor de soia sunt modificate genetic.
  • Calitatea proteinelor: În timp ce soia este o proteină completă, ceea ce înseamnă că aceasta conține toți aminoacizii esențiali, lipsa surselor de proteine variate ​​poate duce la o dietă mai puțin echilibrată.
  • Fortificare cu calciu: Multe produse din lapte de soia sunt îmbogățite cu calciu, dar biodisponibilitatea acestui calciu în comparație cu cea din surse din lactate poate fi mai mica.

Aplicația InfoCons Protecția Consumatorilor vă poate ajuta să controlați cantitatea de sare și aditivi din dietă

Înainte de a achiziționa produsele pe care doriți să le consumați, asigurați-vă că ați scanat codul de bare și ați aflat toate informațiile de pe etichetă. Aplicația InfoCons, vă oferă direct pe telefonul mobil, numărul de E-uriingredientele, cantitățile de sare și de zahăr.

Autor – Cosmina Nițu

Masterand în nutriție și consultant în diversificare

InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro

 

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal