E234 Nizină

Ce este aditivul alimentar E 234 ?

E234, cunoscut sub numele de nizină, este o peptidă antimicrobiană naturală produsă de anumite tulpini ale bacteriei Lactococcus lactis. Ca și aditiv, joacă un rol crucial în conservarea alimentelor, în special în conservarea produselor lactate, alimentelor procesate și conservelor.

E234 este compus din 34 de aminoacizi și prezintă o structură unică care include mai mulți aminoacizi neobișnuiți care contribuie la stabilitatea și eficacitatea sa. Nizina este eficientă împotriva unui spectru larg de bacterii gram-pozitive, inclusiv Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus și Bacillus cereus, care sunt renumite pentru că provoacă boli de origine alimentară. Cu toate acestea, este în general ineficient împotriva bacteriilor gram-negative, drojdiilor și mucegaiurilor.

Tu știi ce sunt Aditivii alimentari ? InfoCons Protecția Consumatorului te informează !

Care este doza zilnică recomandată ?

Siguranța nizinei (E 234) ca aditiv alimentar a fost evaluată de către Autoritatea Europenă pentru Siguranța Alimentară EFSA  și s-a stabilit o doză maxim recomandată de 0,3 mg/kg corp/ zi.

În ce produse se regăsește aditivul E234 ? InfoCons Protecția Consumatorului te informează !

Proprietățile antimicrobiene ale nizinei îl fac un conservant neprețuit în industria alimentară. Aplicațiile sale principale includ:

Tu știi Câţi producători de aditivi alimentari există în Europa ? InfoCons Protecția Consumatorilor te informează !

 

Contraindicații și riscuri

Siguranța aditivului E234  este atribuită originii sale naturale, acțiunii specifice împotriva bacteriilor  dăunătoare și degradării rapide în sistemul digestiv uman . Nu se acumulează în organism și nu este toxic la nivelurile folosite în conservarea alimentelor.

În concluzie, E234 este un aditiv alimentar natural care oferă beneficii semnificative în asigurarea siguranței și longevității diferitelor produse alimentare. Aprobarea sa de către autoritățile din domeniul siguranței alimentare subliniază importanța și fiabilitatea sa în industria alimentară.

Pe măsură ce cercetarea progresează și preferințele consumatorilor se îndreaptă către aditivii naturali, rolul nizinei este de așteptat să se extindă, solidificându-și poziția de jucător cheie în conservarea alimentelor.

Descarca si tu aplicatia InfoCons !

Căutați produse care au o etichetă cât mai curată sau folosesc aditivi naturali. Prin instalarea Aplicației InfoCons  și scanarea codurilor de bare ale produselor alimentare se pot afla în aplicație numărul și tipul aditivilor alimentari.

Autor – Cosmina Nițu

Masterand în nutriție și consultant în diversificare

Surse:

https://www.efsa.europa.eu/ – Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA)

InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro