U.S.A.M.V. Cluj Napoca organizează în data de 18 iulie un workshop pe tema „ Bune practici de creştere, nutriţie, sănătate animală prin abordarea conceptului One Health ” – InfoCons te Informează !

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca , alături de Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București , Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila București , Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară București și Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București – Facultatea de Biotehnologii , organizează în data de 18 iulie 2024 , online (intre orele 10.00-13.00) , primul workshop din cadrul proiectului ADER 16.1.2 Cercetări privind elaborarea unei scheme de certificare pe lanțul alimentar confrom conceptului ONE HEALTH , workshop intitulat „ Bune practici de creștere , nutriție , sănătate animală prin abordarea conceptului ONE HEALTH ” .

Cu un buget de 1.600.000 lei și întins pe o perioadă de trei ani (2023-2026), proiectul ADER 16.1.2 “ Cercetări privind elaborarea unei scheme de certificare pe lanțul alimentar confrom conceptului One Healthare ca obiectiv principal promovarea conceptului One Health la nivelul societății românești prin 2 importante canale de promovare :

  1. o schemă de certificare a produselor alimentare a căror producție și procesare se încadrează în acest concept și
  2. o platformă colaborativă de informare și interacțiune care să sprijine multi- și transdisciplinaritatea și co-crearea pentru construirea unui sistem alimentar care să pună pe primul plan sănătatea oamenilor , animalelor și a ecosistemelor .

Citește și : Lansarea Proiectului “InfoCons European One Health = One Consumer’s Protection !”

 

Workshop-ul regional din 18 iulie 2024, intitulat Bune practici de creștere , nutriție , sănătate animală prin abordarea conceptului One Healthare ca scop identificarea nevoilor actorilor interesați de conceptul One Health și face parte dintr-o serie de evenimente dedicate promovării regionale a viziunii One Health  în România .

Workshop-ul organizat în data de 18 iulie 2024 are următorul program :

10.00 – 10.20 – Înregistrare participanți

10.20 – 10.40 – Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare

10.40 – 11.00 – Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj Napoca

11.00-11.20 – Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București , Facultatea de Biotehnologii

  • Rolul biotehnologiei in implementarea conceptului OneHealth
  • Aglaia Popa

11.20-11.40 – Coffee break

Citește și : Despre alimente și impactul lor asupra mediului – De vorbă cu Dna. Prof. Dr. Ing. Nastasia Belc  IBA

 

11.40-12.00 – Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București

  • Dezvoltarea de nutraceutice prin prisma conceptului One Health . O abordare integrată pentru sănătate
  • Dr. Denisa Udeanu , Prodecan Facultatea de Farmacie

12.00-12.20 – Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară București

  • Rezultatele analizelor de laborator la probele de brânzeturi testate de I.I.S.P.V. în 2023
  • Sorin Pîrvu

12.20-12.40 – Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare

12.40-13.00 – Discuții

Citește și : Astăzi, reprezentanții InfoCons participă la întâlnirea de Relansare a Mișcării One Health în România

 

Lansat în Statele Unite ale Americii la începutul anilor 2000, Conceptul „ One Health ”  recunoaște că sănătatea oamenilor, animalelor, solului, apei, a plantelor și a ecosistemelor sunt strâns interconectate, fapt ce presupune aplicarea unei abordări coordonate, colaborative, multidisciplinare și intersectoriale pentru a identifica riscurile potențiale sau existente care apar la interfața dintre sistemul integrat „sol – plantă – animal – om” și ecosistemele în care trăiesc.

Acest concept se referă la necesitatea şi obligativitatea luării deciziilor majore referitoare la sănătatea umană în concordanţă cu datele furnizate de medicina umană , medicina veterinară şi mediul de viaţă înconjurător, privite ca un tot indisolubil.

Mai mult ca în orice altă țară din Uniunea Europeană , în România există preocupări instituționale privitor la tratarea interacţiunilor dintre animale, oameni, plante şi diversele medii înconjurătoare, cu mențiune specială pentru medicina comparată a mediului uman și veterinar.

Citește și : Probioticele și prebioticele: beneficii, surse și rolul lor în sănătatea intestinală

 

Asociația „ One Health – New Medical Concept ” România , denumită în prezent Asociația „ One Health – Academician Nicolae Manolescu Strunga”, platformă de expertiză unică prin polivalența științifică a membrilor și a instituțiilor asociate a fost înființată în luna mai 2015.

În acest context, Asociația „ One Health – Academician Nicolae Manolescu Strunga”, a reușit într-un timp foarte scurt să reunească specialiști și instituții cu potențial științific enorm, peste 400 de membri și peste 20 de instituții (universități, institute de cercetare, spitale și entități diverse), din țară și străinatate.

Asociaţia „ One Health – Academician Nicolae Manolescu Strunga” se înscrie în zona realizării profilaxiei primare a îmbolnăvirilor la om şi animale prin studiul, monitorizarea, supravegherea şi diseminarea informaţiilor, referitoare la aspectele de patologie în cadrul lanţului mediu-plante-animale de exploatare, silvatice şi de companie-om, acestea constituind elementele de bază ale noului concept „ One Health ”.

Citește și : 7 medici români care au adus contribuții semnificative în medicina mondială

 

În promovarea și implementarea conceptului „ One Health ” , Asociația „ One Health – Academician Nicolae Manolescu Strunga ” acordă în plus față de direcțiile în general acceptate, o atenție deosebită medicinii comparate și a oncologiei comparate, a medicinii ocupaționale și a stilului de viață, a alimentației și nutriției , cu profilaxia primară a vieții și viața post-tratament, ca obiective fundamentale .

 

InfoCons  Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea  Programelor și  Strategiilor membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , avand Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal