Lansarea Proiectului “InfoCons European One Health = One Consumer’s Protection !”

Cu ocazia Zilei Internaționale „One Health” ce se celebrează astăzi, 3 Noiembrie, se lansează Proiectul  “InfoCons European One Health = One Consumer’s Protection !”

Principiul One Health este sănătate. Atât sănătatea oamenilor, cât și a animalelor și a mediului înconjurător. Elemente care sunt legate una de cealaltă. Dar legătura indisolubilă între diferitele domenii de activitate trebuie să aibă în prim plan omul. Omul care trebuie să trăiască într-un mediu sănătos, cu animale sănătoase, într-un cadru sănătos, având alimente sănătoase, și astfel principiile protecției consumatorului se readuc astăzi după discursul lui Kennedy din 1962, la valențe mult mai reale și actuale: “Calitatea de consumator prin definiție ne include pe toți. Consumatorii sunt cel mai mare grup din punct de vedere economic, ce influențează și este afectat de marea majoritate a deciziilor economice publice sau private. Cu toate acestea, sunt singurul grup important a cărui opinii nu sunt auzite foarte des.”

El a enunțat patru drepturi fundamentale ale consumatorilor: dreptul la securitate, dreptul la informare, dreptul de a alege și dreptul de a fi ascultat.

În noua sintagmă „One Consumer’s Protection” consumatorul este om, și omul este consumator, dar consumator văzut cu grijă pentru resurse, pentru sănătate, pentru mediu, și integrând diferitele domenii și zone de dezbatere și de discuție, dar mai ales de cercetare, pentru a putea preveni, și mai ales pentru a putea creea noul principiu global One Health din viziunea holistică, un singur pământ dătător de viață Universului.

Conceptul de One Health nu se referă doar și pur și simplu la boli infecțioase care se transmit de la animale la oameni. Este vorba despre înțelegerea faptului că toată „sănătatea” – fizică, emoțională, socială, financiară, mentală – este legată de mediul nostru natural și construit în timp, fie dacă acele medii sunt curate, slab populate, zone „sălbatice” sau comunități urbane aglomerate.

One Health este despre unirea sistemelor de sănătate și de supraveghere a acesteia, de la animale, la oameni, totul pentru protecția consumatorilor și pentru mediul în care trăim. În momentul de față, sunt atâtea organizații pentru protecția consumatorului, încât consumatorul nu mai știe unde să meargă dacă dorește să depună o sesizare.

One Health = One Consumer’s Protection

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal