In data de 7 iunie, se sărbătoreşte pentru a treia oara, Ziua Mondială a Siguranţei Alimentare. Pentru că siguranţa alimentară este deosebit de importantă în asigurarea sănătăţii consumatorilor şi fără ea nu se poate concepe sustenabilitatea sistemelor alimentare, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), la propunerea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a desemnat ziua de 7 iunie ca fiind Ziua Mondială a Siguranţei Alimentare.
Tema din acest an, „Hrana sigură astăzi pentru sanatatea de maine ”, subliniază faptul că producția și consumul de alimente sigure are beneficii imediate și pe termen lung pentru oameni, planetă și economie. Recunoașterea legăturilor sistematice dintre sănătatea oamenilor, a animalelor, a plantelor, a mediului și a economiei ne va ajuta să satisfacem nevoile viitorului.
Siguranţa alimentară nu este doar responsabilitatea guvernelor, fermierilor, fabricanţilor de produse alimentare şi distribuitorilor, ci şi responsabilitatea consumatorilor.
- Accesul de alimente sigure și hrănitoare în cantități suficiente este esențial pentru susținerea vieții și promovarea sănătății.
- Alimentele nesigure care conțin bacterii dăunătoare, viruși, paraziți sau substanțe chimice, pot provoaca peste 200 de boli (de la diaree la diferite tipuri de cancer).
- Se estimeaza ca circa 600 de milioane se îmbolnăvesc (aproape 1 din 10 persoane din lume) după ce au mâncat alimente contaminate și 420 000 mor în fiecare an, ceea ce duce la pierderea a 33 de milioane de ani de viață sănătoși.
- În fiecare an se pierd 110 miliarde de dolarii în productivitate și cheltuieli medicale, acestea fiind rezultate din alimente nesigure în țările cu venituri mici și medii.
- Copiii sub 5 ani suportă 40% din sarcina bolii provocate de alimente, ducând la 125 000 de decese în fiecare an.
- Bolile diareice sunt cele mai frecvente boli rezultate din consumul de alimente contaminate, acest lucru cauzand îmbolnăvirea a 550 de oameni și decedarea a 230 000 în fiecare an.
- Siguranța alimentelor, nutriția și securitatea alimentară sunt indescifrabil legate. Mâncarea nesigură creează un ciclu vicios al bolilor și al malnutriției, afectând în special sugarii, copiii mici, vârstnicii și bolnavii.
- Bolile transmise de alimente împiedică dezvoltarea socioeconomic, afectând sistemele de îngrijire a sănătății și dăunând economiilor naționale, turismului și comerțului.
- Lanțurile de aprovizionare cu alimente traversează acum multiple frontiere naționale. O bună colaborare între guverne, producători și consumatori contribuie la asigurarea siguranței alimentare.
InfoCons a realizat studii și teste comparative pe diferite produse și servicii, pentru ca alegerile consumatorului să fie făcute în cunoștință de cauză :
- Pateul de post, `bogat` în E-uri – 39.13 % dintre produse au minim 10 E-uri ! https://infocons.ro/pateul-de-post-bogat-in-e-uri-39-13-dintre-produse-au-minim-10-e-uri/ ;
- Vopsea de oua cu mai multi aditivi (58 % mai multi aditivi in anul 2021 comparativ cu 2015) Studiu comparative 2015-2021 ! https://infocons.ro/vopseaua-de-oua-cu-mai-multi-aditivi-58-mai-multi-aditivi-in-anul-2021-comparativ-cu-2015-studiu-comparativ-2015-2021/
- Crenvurști cu mai multe E-uri și mai multă sare! Studiu comparativ crenvurști 2009-2017 https://infocons.ro/crenvursti-cu-mai-multe-euri-si-mai-multa-sare-studiu-comparativ-crenvursti-20092017/
- Studiu comparativ asupra produselor de tip cabanos – Diferențe foarte mari privind cantitatea de nitriți https://infocons.ro/studiu-comparativ-asupra-produselor-de-tip-cabanos-diferente-foarte-mari-privind-cantitatea-de-nitriti-2/
- Parizer de pasăre cu până la 10 E-uri și peste 50% din doza zilnică de sare recomandată https://infocons.ro/stii-ce-consumi-parizer-de-pasare-cu-pana-la-10-euri-si-peste-50-din-doza-zilnica-de-sare-recomandata/
- Brânză topită cu până la 9 E-uri și peste 50% din doza zilnică de sare
- Margarină din grăsime vegetală cu până la 6 E-uri https://infocons.ro/margarina-din-grasime-vegetala-cu-pana-la-6-euri/
- Produse tip mezel cu pana la 50 de g grasimi din care 20 g acizi grasi saturati per 100 g de produs !!!! https://infocons.ro/produse-tip-mezel-cu-pana-la-50-de-g-grasimi-din-care-20-g-acizi-grasi-saturati-per-100-g-de-produs/
- Untul, sărac în proteine – studiu asupra valorilor nutriționale înscrise pe etichetă https://infocons.ro/untul-sarac-in-proteine-studiu-asupra-valorilor-nutritionale-inscrise-pe-eticheta/
- Consumam alimente cu 420% mai multa sare decat cea recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii! Alerta asupra sanatatii populatiei! Ia atitudine! Alege in cunostinta de cauza! https://infocons.ro/consumam-alimente-cu-420-mai-multa-sare-decat-cea-recomandata-de-organizatia-mondiala-a-sanatatii-alerta-asupra-sanatatii-populatiei-ia-atitudine-alege-in-cunostinta-de-cauza/
- Știi ce consumi? Parizer de porc cu până la 12 E-uri! https://infocons.ro/stii-ce-consumi-parizer-de-porc-cu-pana-la-12-euri/
- Știi ce consumi? Înghețată cu până la 11 E-uri și 30% zahăr! https://infocons.ro/stii-ce-consumi-nghetata-cu-pna-la-11-e-uri-si-30-zahar/
- Băuturi energizante cu mai mulți aditivi – Studiu comparativ 2015 – 2018 https://infocons.ro/bauturi-energizante-cu-mai-multi-aditivi-studiu-comparativ-2015-2018/ ;
- Șuncă Praga cu până la 10 E-uri și peste 50% din doza zilnică recomandată de sare https://infocons.ro/stii-ce-consumi-sunca-praga-cu-pana-la-10-euri-si-peste-50-din-doza-zilnica-recomandata-de-sare/
- Pâinea neagră – Peste 20% din produse au peste 6 E-uri și conțin cantități maxime de zahăr de până la 5,4g/100g ! https://infocons.ro/painea-neagra-peste-20-din-produse-au-peste-6-euri-si-contin-cantitati-maxime-de-zahar-de-pana-la-54g100g/
- Paste făinoase cu până la 5g de sare pe 100g de produs https://infocons.ro/paste-fainoase-cu-pana-la-5g-de-sare-pe-100g-de-produs/
“Consumatorii au dreptul la o informare corectă și transparentă pentru ca alegerile lor să fie făcute în cunoștință de cauză. Aceștia trebuie să cunoască “Adevărul Despre Produse” pornind de la respectarea informațiilor de pe etichetă. Ingredientele menționate pe acestea să existe în mod real și în produs, mesajele din reclame să nu mai inducă în eroare consumatorul prin utilizarea unor sintagme false cât și înțelegerea tuturor informațiilor de pe etichetă, atât din punct de vedere al simbolurilor utilizate, cat si al aditivilor alimentari utilizați, cantitatea de acizi grași trans, etc. Totodată creșterea numărului de aditivi ca medie în diferitele produse agroalimentare ne îndepărtează de practica Uniunii Europene creând premisele de a avea produse în raft cu tot mai mulți aditivi alimentari, ceea ce duce la produse de o calitate diferită. Citește eticheta! Alege în cunoștință de cauză! “
Sorin Mierlea – Presedinte InfoCons
Aparitii in media :
Radio Romania Iasi