Este normal ca odata luata decizia de a investi la bursa, mai ales la inceput, sa existe si anumite greseli. Important este ca ele sa poata fi remediate in timp si sa nu aiba repercusiuni grave asupra portofoliului investitorului. Am considerat util sa va prezentam aici, foarte pe scurt, cateva greseli pe care trebuie sa le evitati inca din prima zi in care veti deveni investitor la bursa.

1. La inceput nu investiti numai la sfaturile unor prieteni neprofesionisti in domeniu.

Intotdeauna apelati la sprijinul unui broker profesionist sau al unui consultant cu experienta. Daca suma de care dispuneti este suficient de mare, poate fi util chiar sa lucrati simultan cu mai multe case de brokeraj pentru ca in felul acesta veti avea acces la informatie si sfaturi de plasament din mai multe surse independente pe care le puteti corela si verifica intre ele.

2. Niciodata nu investiti la bursa banii de care aveti nevoie imediata.

Plasamentele bursiere presupun o anumita doza de risc si ca atare, cel putin pe termen scurt, exista posibilitatea ca preturile sa evolueze descendent si suma plasata de dumneavoastra sa inregistreze scaderi. Daca analiza facuta isi va dovedi validitatea insa, pe termen mediu aceste scaderi vor fi recuperate si in cele din urma plasamentul facut va va aduce satisfactiile asteptate. De aceea la bursa se investesc numai acele sume de bani de care va puteti dispensa pe un interval lung de timp (cel putin 18 – 36 de luni), nefiindu-va necesari pentru asigurarea traiului zilnic sau pentru proiecte personale pe termen scurt . Pietele de capital ca IG sunt folosite de foarte multi investitori care vad oportunitatea in a-si marii portofoliu dar inteleg totodata riscuriile acestora.

3. La inceput nu jucati la bursa cu bani imprumutati sau nu va angrenati in tranzactii in marja.

Pentru investitorii neexperimentati a tranzactiona cu bani imprumutati sau a se implica in tranzactii in marja presupune asumarea unei doze de risc mult prea ridicat. Exista asadar posibilitatea unor pierderi si daca banii pierduti sunt imprumutati, riscati sa nu puteti rambursa la timp imprumutul si ca atare sa piedeti garantiile depuse pentru obtinerea acestuia. Tranzactionarea in marja este similara pana la un punct cu a investi din bani imprumutati. Faptul ca pentru actiunile cumparate in marja brokerul nu va solicita sa depuneti decat valoarea marjei (care poate varia intre 10 si 50% din suma aferenta titlurilor cumparate) inseamna ca orice castig sau pierdere a dumneavostra se multiplica in mod corespunzator. De exemplu la o marja de 20% castigul sau piederea sunt de fapt de 5 ori mai mari. Adica la o variatie de 1% a pretului dumneavoastra veti castiga sau veti pierde 5%. Din cauza acestor fluctuatii puternice pe care le determina tranzactiile in marja sunt considerate de risc ridicat si nu sunt recomandabile investitorilor incepatori .

4. Nu alocati niciodata toti banii pe un singur plasament.

Daca toti banii dumneavoastra vor fi alocati pentru un singur plasament si ceva neprevazut si negativ se intampla in cazul acestuia, pierderea va fi una considerabila si foarte greu de recuperat. Daca insa banii sunt impartiti pe 5 – 12 actiuni diferite, din domenii diferite de activitate, sansele sunt ca evenimente neprevazute si catastrofale sa nu afecteze decat cel mult una sau doua dintre ele in cel mai rau caz. Asta inseamna ca daca ati impartit banii in mod egal intre 12 titluri si in cazul a doua dintre ele aveti o piedere de 50% atunci de fapt pierderea dumneavoastra totala pe ansamblu portofoliului este de putin peste 8% si poate fi recuperata destul de rapid daca celelalte 10 actiuni detinute incep sa acumuleze cresteri si sa va aduca profituri.

5. La inceput nu tranzactionati frecvent.

Costurile de tranzactionare chiar daca sunt de mai putin de un procent pe fiecare tranzactie, daca sunt adunate in cazul in care se tranzactioneaza frecvent ajung sa reprezinte valori importante.

sursa: FinZoom.ro

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercita-le apelând 021 9615!*

*Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal