Expunerea populației la câmpuri electromagnetice, este reglementată, atât la nivel internațional, cât și național.

În România expunerea populației la câmpuri electromagnetice este reglementată prin Ordinul Ministrului Sănătății Publice nr.1193 din 29.09.2006, ‘Normele privind limitarea expunerii populației generale la câmpuri electromagnetice de la 0 Hz la 300 GHz’. Aceste norme au fost publicate în Monitorul Oficial al României nr. 895 din 03.11.2006.

Citește și:

Safety Gate: Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase

Sursele de câmpuri electromagnetice din viața de zi cu zi sunt variate și au caracteristici diferite: antene radio-tv, antene de telefonie mobilă, internet, aparatură electrocasnică, etc. Fiecare sursă contribuie la nivelul electromagnetic de expunere al unei persoane.

Se consideră că prin respectarea nivelurilor de expunere din Ordinul MS 1193/2006, nu vor exista efecte negativeasupra sănătății.

Comitetul Director Științific din Directoratul Comunității Europene pentru Sănătate Publică și Evaluarea Riscului, Directoratul General pentru Sănătate și Protecția Consumatorului, Comisia Europeană (SCENIHR) se ocupă cu aspecte legate de riscurile de mediu și sănătate, existente sau nou identificate și de probleme complexe, multidisciplinare care necesită o evaluare cuprinzătoare a riscului pentru siguranța consumatorului sau pentru sănătatea publică și care nu sunt acoperite de alte comitete.

SCENIHR a actualizat în 2015 raportul privind ‘Efectele câmpurilor electromagnetice asupra sănătății umane’, pe baza informațiilor disponibile în literatura de specialitate.

Concluziile raportului cu privire la efectele câmpurilor electromagnetice de radiofrecvență sunt următoarele:

– studiile epidemiologice privind expunerea la câmpurile electromagnetice de radiofrecvență nu indică un risc crescut de tumor cerebrale și nu indică un risc crescut pentru alte tipuri de cancer ale capului și ale regiunii gâtului, sau alte boli maligne, inclusiv cancer la copii;

– este improbabil ca expunerea la câmpurile de radiofrecvența provenite de la stațiile de bazaă și de la emițătorii radio și de televiziune să ducă la o incidență crescută a cancerului la oameni;

Citește și:

60% dintre români au o imagine pozitivă despre UE, față de 45% media europeană

– nu s-a putut stabili o legătură cauzală între simptomele subiective reclamate de diferite persoane ( dureri de cap, oboseală, amețeală, dificultăți de concentrare) și expunerea la câmpuri de radiofrecvență;

– nu s-au găsit efecte asupra reproducerii sau dezvoltării umane sau animale

– nu sunt dovezi care să arăte influența expunerii acute sau pe termen lung, la niveluri relevante pentru telefonie mobilă, asupra funcțiilor cognitive;

– există studii din care reiese influența expunerii la câmpurile electromagnetice asupra electroencefalogramei (EEG) și asupra somnuLUI, dar nu se cunoaște relevanța acestor modificări asupra stării de sănătate și nici mecanismul de acțiune. Se recomandă continuarea cercetărilor.

În prezent, recomandările ICNIRP (Comisia Internațională pentru Protecția față de Radiațiile Neionizate) pentru limitarea expunerii la câmpuri cu frecvență între 100kHz și 300GHz se află în procesul de revizuire și vor fi în curând publicate.

În râspunsul său din septembrie 2018, Comisia Europeană a precizat că SCEER are mandat pentru a asigura o opinie independentă și actualizată a rezultatelor științifice disponibile, inclusiv referitor la evaluarea riscurilor pentru sănătate care pot fi asociate cu expunerea.

În funcție de recomandările ICNIRP care sunt așteptate, așa cum s-a meționat mai sus, SCEER va reevalua situația.

Măsurile Sursa: Ministerul Sănătății – Institutul Național de Sănătate Publică

Citește și:

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal