1 iunie – Ziua Internațională a Copilului . Cum putem limita aportul de zahăr din alimentația copiilor ?

1 iunie marchează o zi specială – Ziua Internațională a Copilului !

Este o sărbătoare globală dedicată tuturor copiilor,  care se sărbătorește în peste 50 de state ale lumii. Ziua International a Copilului evidențiază importanța protejării drepturilor copiilor și a creării unui viitor mai luminos pentru ei.

1 Iunie este și o zi pentru distracție și festivități. Și ce modalitate mai bună de a sărbători copilăria decât cu ceva ce le place copiilor – o prăjitură sau o înghețată!

În timp ce bucuria pe care o oferă dulciurile este incontestabilă, impactul lor asupra sănătății și comportamentului este un subiect de dezbatere continuă.  De la cereale pentru micul dejun la gustări și chiar băuturi, zahărul își găsește locul în multe articole comercializate pentru copii. Această prevalență ridică îngrijorări semnificative cu privire la impactul asupra sănătății copiilor și la strategiile utilizate de producători pentru a atrage tinerii consumatori.

1 iunie ziua internationala a copilului

Citește și –  Înghețată cu până la 40% conținut de zahăr !

O istorie dulce

Istoria dulciurilor datează din cele mai vechi timpuri, când mierea, cel mai vechi îndulcitor, era o marfă prețioasă. În Egiptul Antic, mierea era folosită pentru a face produse de cofetărie. Grecii și romanii se bucurau de delicatese dulci făcute din fructe și nuci.

Introducerea trestiei de zahăr în Europa în timpul Evului Mediu a revoluționat fabricarea dulciurilor, ducând la crearea unor produse mai sofisticate. În secolul al XIX-lea, revoluția industrială a adus producția de masă de dulciuri, făcându-le mai accesibile. Invenția batoanelor de ciocolată, a bomboanelor și a diferitelor alte dulciuri în această perioadă a pus bazele industriei moderne de cofetărie.  Astăzi, dulciurile vin în nenumărate forme, satisfacând o gamă largă de gusturi și preferințe.

Citește și – Zahărul : răsfăț dulce sau amenințare tăcută ?

 

Aspectul nutrițional al dulciurilor pentru copii

În timp ce dulciurile sunt adesea încântătoare, valoarea lor nutritivă este o preocupare pentru mulți părinți și experți în sănătate. Dulciurile sunt de obicei bogate în zahăr, ceea ce poate contribui la diferite probleme de sănătate, cum ar fi obezitatea, cariile dentare și diabetul de tip 2.  Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă un aport redus de zahăr în dieta noastră. Atât la adulți, cât și la copii,  recomandă reducerea aportului de zahar la mai puțin de 10% din aportul total de energie, ideal la sub 5% din aportul total de energie.

Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă ca, copiii cu vârsta sub doi ani să nu consume zahăr adăugat iar copiii  cu vârsta peste doi ani să consume mai puțin de 25 de grame de zahăr adăugat pe zi ( maxim două linguri).

Să nu uităm că zahărul se regăsește în foarte multe dintre produsele pe care le consumam zilnic, inclusiv în pâine.  Zahărul adăugat devine din ce în ce mai ușor de observat pe etichetele nutriționale.  Se prezintă sub mai multe forme, inclusiv zahăr brun, miere,  îndulcitor de porumb, sirop de porumb, sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză, concentrate de suc de fructe, zahăr invertit, zahăr de malț, melasă, zahăr brut, turbinado.

Un copil poate ajunge astfel să consume, din alimente și băuturi, mult mai mult zahăr adăugat decât ar trebui. Astfel că, se poate ajunge foarte ușor la cantitatea maxim recomandată.

Un consum ridicat de alimente dulci va înlocui alimentele mai hrănitoare din dieta unui copil, ceea ce duce la deficiențe de nutrienți esențiali, precum vitaminele, mineralele și fibrele. Nutriția echilibrată este crucială pentru creștere, dezvoltarea cognitivă și sănătatea generală.

Dulciurile au un impact și din punct psihologic asupra copiilor. Ele sunt adesea folosite ca recompense, ducând astfel la o legătură emoțională cu zahărul. Această asociere poate promova obiceiuri alimentare nesănătoase, în care copiii caută dulciuri pentru confort sau ca recompensă pentru un comportament bun.

Citește și – Zaharul brun sub lupa A.N.P.C.P.P.S. Romania

 

Impactul consumului de dulciuri asupra sănătății copiilor

Consumul excesiv de zahăr poate duce la mai multe probleme de sănătate la copii:

  • Obezitatea: consumul ridicat de zahăr este legat de creșterea în greutate și obezitate, ceea ce poate duce la complicații precum diabetul și bolile cardiovasculare.
  • Cariile dentare: Alimentele cu zahăr contribuie la formarea plăcii dentare pe dinți, ducând la carii și afecțiuni ale gingiilor.
  • Diabet: consumul excesiv de zahăr poate crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2.
  • Probleme de comportament: Există cercetări în curs de desfășurare cu privire la legătura dintre consumul de zahăr și probleme de comportament, cum ar fi hiperactivitatea. Mai multe studii au arătat o legătură între aditivii alimentari din categoria coloranților artificiali folosiți în colorarea dulciurilor și hiperactivitate.

Citește și – 1 Iunie cu o9atitudine! Atentie! Pachetul pe care il punem copilului pentru scoala poate contine peste 29 E-uri si 7 grame de sare!

Să facem din dulciuri un răsfăț, nu un obicei

Este 1 Iunie, Ziua Copilului.  Dulciurile nu trebuie să fie complet interzise. Cheia este moderația și consumul conștient.  Putem ține cont de o serie de sfaturi în general, iar de 1 iunie, zile de naștere, alte evenimente în familie, pot fi aceste excepții.

  • Concentrați-vă pe alimente bogate în nutrienți: asigurați-vă că dieta copilului dumneavoastră se bazează pe fructe, legume, cereale integrale și proteine ​​și grăsimi de calitate. Acestea oferă vitamine, minerale și fibre pentru o creștere și o dezvoltare sănătoasă.
  • Dulciuri ca delicii ocazionale: Oferiți dulciuri ca și gustări ocazionale. Acest lucru poate ajuta la prevenirea poftelor și a dependenței emoționale de zahăr.
  • Controlul porțiilor: Când oferiți dulciuri, păstrați porțiile mici. Luați în considerare să oferiți bucăți de dimensiuni mici sau să împărțiți un desert împreună cu cel mic.
  • Fiți creativi cu alternativele dulci: explorați opțiuni mai sănătoase, care încă satisfac dorința de dulce a copilului. Alimente cu zaharuri naturale pot fi un înlocuitor excelent. De asemenea, puteți coace biscuiți cu făină integrală de grâu, mai puțin zahăr și grăsimi sănătoase, cum ar fi untul de nuci.
  • Evitați utilizarea dulciurilor ca recompense: recompensarea unui comportament bun cu dulciuri poate crea o asociere nesănătoasă cu acest tip de alimente. Optați pentru recompense non-alimentare, cum ar îmbrățișări, timp de joacă sau ieșiri speciale.
  • Citiți eticheta și alegeți conștient: achiziționați produsele pentru copii, citind atent eticheta și scanând codul de bare. Astfel puteți afla toate informațiile de pe etichetă. Aplicația InfoCons, vă oferă direct pe telefonul mobil, numărul de E-uri, ingredientele, cantitățile de sare și de zahăr ale produsului scanat.

Să îi încurajăm pe copii să dezvolte o relație sănătoasă cu alimentele

Dând un exemplu pozitiv și promovând obiceiuri alimentare sănătoase, puteți ajuta copilul să dezvolte o relație echilibrată cu alimentele, inclusiv cu dulciurile.

Iată câteva sfaturi suplimentare :
  • Implicați copiii în planificarea și pregătirea meselor: lăsați copiii să vă ajute și să aleagă gustări sănătoase pentru ei, să participe la pregătirea meselor. Acest lucru le poate crește interesul pentru alimentele nutritive.
  • Evitați să etichetați alimentele drept „Bune” sau „Rele”: în schimb, concentrați-vă pe a-i învăța pe copii despre importanța varietății și a moderației în dieta lor.
  • Faceți mesele plăcute: așezați-vă împreună ca o familie la masă, fără elemente care să vă perturbe masa, precum televizorul sau electronicele. Acest lucru creează o asociere pozitivă cu alimentele și vă permite să purtați o conversație constructivă în timpul mesei.
  • Planificarea din timp poate ajuta la gestionarea aportului de dulciuri. Oferind o combinație de dulciuri din comerț și opțiuni mai sănătoase (pregătite în casă), copiii se pot bucura de dulciuri fără să se exagereze. Încurajarea activității fizice poate echilibra și caloriile suplimentare consumate.

Crearea tradițiilor de familie care nu se concentrează în jurul dulciurilor poate ajuta, de asemenea. Activități precum jocurile, crafting sau angajarea în plimbări în aer liber pot face o zi de 1 Iunie memorabilă, fără a face o conexiune permanent între bucurii/ amintiri și mâncare.

Citește și – Zaharul: Ce este, care este consumul zilnic indicat si in ce alimente il regasim ?

În concluzie

Dulciurile pentru copii sunt un subiect complex, care implică un amestec de bucurie, tradiție și considerente de sănătate. Deși este esențial să fim conștienți de potențialele efecte negative ale consumului excesiv de zahăr, este la fel de important să recunoaștem semnificația culturală și emoțională a dulciurilor în viața unui copil, mai ales când ne gândim la 1 Iunie.

Găsirea unui echilibru între răsfăț și alimentația sănătoasă necesită o planificare atentă, educație și angajamentul de a promova obiceiuri sănătoase de care vor beneficia copiii de-a lungul vieții. Înțelegând și abordând natura multifațetă a dulciurilor, părinții își pot ajuta copiii să se bucure de aceste delicii într-un mod care să le susțină bunăstarea generală.

Cum poate aplicația InfoCons să te ajute să controlezi cantitatea de zahăr din meniul copilului tău ?

Cu Aplicația InfoCons decizi tu pentru tine și pentru copilul tău, ce pui pe masă și cât zahăr consumați.

Aplicația InfoCons te ajută să:

  • Scanezi codul de bare al oricărui produs alimentar de oriunde din lume și afli dacă are aditivi, vezi ingredientele și locurile unde poți recicla ambalajul.
  • Salvezi produsele într-o listă de unde poți afla cantitatea cumulată de aditivi (E-uri), sare, zahăr și calorii.
  • Printr-o simplă bifare a produselor pe care dorești să le mănânci la o masă, aplicația îți calculează numericul de E-uri, cantitatea de zahăr, cantitatea de sare și caloriile. Astfel, poți elimina din produsele pe care urma să le consumi, în cazul în care consideri că sunt prea multe E-uri ori prea mult zahăr sau calorii.

Aplicația poate fi descărcată GRATUIT de pe Google Play sau AppStore, accesând: https://infocons.ro/aplicatia-infocons/?referer=infocons-home.

 

Autor – Cosmina Nițu

Masterand în nutriție și consultant în diversificare

Surse:

https://www.who.int/ – Organizația Mondială a Sănătății

https://publications.aap.org/ – Academia Americană de Pediatrie

 

 

InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro

 

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal