Risipa alimentară reprezintă o problemă globală, care ne afectează pe fiecare în parte, în mod direct sau indirect. Toți locuitorii planetei se implică pentru a atinge ținta globală, aceeea fiind înjumătățirea risipei alimentare până în 2030 și reducerea irosirii mâncării.

Într-o lume unde peste 800 de milioane de oameni flămânzesc, cum putem continua să irosim sau să risipim o treime din mâncarea produsă global?

Doar în Europa 20% din mâncarea produsă este risipită sau irosită, în timp ce în fiecare zi, 40 de milioane de oameni se ‘luptă’ pentru a-și permite o masă decentă.

Risipa alimentară creează o povară pentru mediul înconjurător și este de asemenea și o pierdere financiară. În ciuda tuturor acestora, se întâmplă și lucruri bune. În tot lanțul alimentar din Europa, oamenii au început să ia atitudine și își împărtășesc rezultatele cu restul lumii.

Deci, ce ar putea fi făcut pentru a ajuta la combaterea risipei alimentare? Să ne punem o țintă, să fim mai calculați când vine vorba de cumpărături, să împărțim cunoștințele dobândite cu cei din jurul nostru, și să facem din prevenirea risipei alimentare un obicei zilnic în viața fiecăruia dintre noi. Mâncarea are un rol esențial în viața tuturor. Dacă lucrăm împreună înseamnă că putem opri risipa alimentară, preveni irosirea banilor și putem ajuta mediul înconjurător.

Uniunea Europeană și statele sale membre s-au angajat să îndeplinească Obiectivul de Dezvoltare Durabilă (ODD) 12.3, pentru a reduce la jumătate de deșeurile alimentare pe cap de locuitor la nivel de retail și consumatori până în 2030 și de a reduce pierderile de produse de-a lungul lanțurilor de producție și aprovizionare cu produse alimentare.

Pentru a sprijini realizarea țintei globale a ODD 12.3 și a maximiza contribuția tuturor actorilor, în 2016 a fost înființată Platforma UE privind pierderile alimentare și deșeuri alimentare, reunind instituții ale UE, experți din țările UE și părți interesate relevante. Platforma își propune să sprijine toți actorii în definirea măsurilor de prevenire a risipei alimentare; partajarea celor mai bune practici; și evaluarea progreselor realizate în timp.

Recomandările/măsurile indicate pentru combaterea risipei alimentare trebuie respectate constant, în viața de zi cu zi, nu doar în situații de criză.

InfoCons este un activist convins în ceea ce privește risipa alimentară și împarte informații utile prin cadrul proiectului ‘Respect mâncării’ oferind educație non-formală. Acțiunile proiectului vor avea un impact pozitiv asupra tuturor aspectelor ce țin de durabilitatea si consumul sustenabil, atât pentru cetățenii care trăiesc in tarile in curs de dezvoltare cat si pentru cetățenii din tarile Uniunii Europene.

Trebuie să ținem cont întotdeauna ca înainte de achiziționarea unui produs să citim întotdeauna eticheta și să avem în vedere:

– Termenul de valabilitate

– Condițiile de depozitare și păstrare ale alimentelor și produselor cumpărate

– Pe etichetă ingredientele sunt afișate în ordine descrescătoare

– Este foarte important să ajungem acasă cât mai repede pentru a depozita corect și la timp alimentele (frigider/congelator)

Aproape 40% dintre europeni sunt confuzi în citirea termenului de expirare al unui produs, nerealizând care este diferența dintre `a se consuma înainte de ` și `a se consuma până la`. E important să clarificăm acest lucru, pentru a evita risipa alimentară:

– Data marcată cu `a se consuma până la` indică siguranța alimentului.

Acesta poate fi consumat până la data respectivă, însă nu și după. Acest tip de marcare a datei este găsit pe alimentele perisabile, care se strică repede, precum produsele din carne, pește sau salatele gata pregătite.

– Data marcată cu `a se consuma înainte de` se referă la calitatea alimentului. Acesta va putea fi consumat și după data înscrisă, însă calitatea sa ar putea să nu mai fie la fel de bună. Aroma și textura pot fi ușor alterate. Acest tip de marcare apare pe alimentele congelate, uscate sau aflate într-o cutie/conservă.

Cumpărăturile DESTEPTE si PLANIFICAREA MESELOR va ajuta sa cheltuiți mai puțin si sa reduceți risipa alimentara.

  • Pentru o durabilitate mai mare, puteți congela anumite alimente pe care nu intenționați sa le gătiți prea curând. Foarte util ar fi sa scrieți data la care congelați alimentele pe punga sau recipient, pentru a ști care este durata de timp in care au fost congelate.
  • Dacă risipa alimentară ar fi o țară, ar fi AL TREILEA CEL MAI MARE producător de gaze cu efect de seră. Este foarte important să contribuim cum putem deoarece orice ajutor cât de mic, făcut de multe persoane devine un ajutor considerabil.
  • o altă metodă pentru combaterea risipei alimentare este utilizarea/reciclarea resturilor alimentare.
  • Cu toții ar trebui să știm despre cum afectează temperatura alimentele din casă, cum ar trebui păstrate acestea și unde anume să fie depozitate, de aceea ‘Schimbarea climatului în bucătăria ta’ este o metodă de a afla lucruri noi și utile, care vă vor pune față în față cu situații din viața de zi cu zi pentru a salva alimente și bani!

Schimbarea începe cu noi, nu așteptând că alții să facă primul pas.

Oamenii tind să își pună propria persoană pe primul loc, apoi urmează ceilalți, familia, cunoștințele, animalele de companie, ș.a.m.d.

Trebuie să luăm atitudine. Dacă nu pentru o lume mai bună, atunci pentru noi înșine. Nu este un act de egoism dacă faceți o schimbare în bine pentru voi înșivă. Pentru că, iată că uneori se poate ajunge și la altruism când vine vorba de acest subiect. Opriți risipa alimentară.

Pentru clipurile si testele educative puteți accesa https://www.infocons.ro/ro/pg-teste-MjMxLTQtMTM4.html

‘Nu aruncați la gunoi banii pentru care munciți ore întregi. Dacă vă rămân alimente, nu le aruncați, încercați să găsiți soluții pentru a le consuma, deoarece avem atâtea variante. Să ne gândim, înainte să aruncăm, că undeva, într-un colț al lumii, poate cineva moare de foame. Haideți să stopăm risipa alimentară. Împreună sigur reușim! Acum, că stăm mai mult în casă, sigur găsim timp să ne informăm și să și punem în practică.’

Sorin Mierlea, Președinte InfoCons

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal