Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor – Dumitru Daniel BOTĂNOIU – Consilier de Stat Prim -Ministru – InfoCons Protectia Consumatorilor 15 martie 2024

15 martie – Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorilor

Când vorbim despre drepturile consumatorilor, raportat la agricultură și sectorul alimentar, fiecare persoană are un rol foarte important de jucat.

Orice persoană, indiferent dacă se află de partea autorității publice, dacă este fermier, procesator, transportator sau comerciant, înainte de toate are nevoie de hrană sigură și calitativă. Astfel, siguranța alimentelor pe care le consumăm este în mâinile noastre, a tuturor!

Consider că este necesar să încurajăm consumul de produse autohtone, să susținem fermierii români prin consumul de produse românești și astfel să încurajăm agricultorii să producă hrană calitativă și să contribuim cu toții la dezvoltarea zonelor rurale. Nu există o hrană sigură pentru consumatori fără siguranță alimentară!

Acesta este motivul pentru care acordăm prioritate siguranței alimentare de-a lungul întregului lanț de aprovizionare, de la fermă până la masa consumatorului. Este dreptul primordial al tuturor în calitate de consumatori, de a beneficia de alimente sigure, accesibile și de calitate, de a trăi și oferi copiilor noștri o viață activă și sănătoasă.

Protejarea consumatorilor reprezintă un element central în derularea politicilor, atât la nivel național cât și european, care urmăresc să promoveze sănătatea, siguranța și interesele economice ale consumatorilor, precum și dreptul acestora la informare în ceea ce privește calitatea, prețul și valoare nutritivă.

Consumatorii trebuie protejați, însă privind din altă perspectivă nu trebuie să neglijăm nici protejarea fermierului. Standardele de calitate trebuie să se aplice uniform fie că vorbim despre produse provenite din spațiul comunitar și din țara noastră,  fie că aceste produse provin din alte țări. Prin alegerea produselor românești, sprijinim producătorii români să investească în digitalizare, inovare tehnologică și cercetare, să  răspundă provocărilor  cu care se confruntă precum sustenabilitatea alimentară, securitatea nutrițională, bunăstarea animalelor, eficiența energetică și multe altele. De altfel, politicile agricole și de mediu sprijină modernizarea tehnicilor agricole pentru a face sectorul mai eficient, mai competitiv și mai ecologic.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor și împlinirea celor 21 de ani InfoCons mă înclin cu respect în fața celor care duc o activitate susținută de informare în privința cunoașterii și protejării drepturilor ce le revin consumatorilor și exprim întreaga mea considerație față de consumatorii români care apreciază calitatea produselor românești.

 

Dumitru Daniel BOTĂNOIU

Consilier de Stat la Cancelaria Prim-Ministrului

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal