In ultima perioada Uniunea Europeana s-a angajat sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera pentru a atinge o neutralitate climatica pana in 2050. In indeplinirea acestor obiective, reducerea emisiilor de CO2 emise de transportul rutier are un rol major

  

Astfel, incepand cu data de 1 mai 2021 a intrat in vigoare Regulamentul UE 2020/740 care prevede etichete noi pentru anvelope.

 

Ce inseamna acest lucru pentru noi consumatorii?

 

  • Alegerea unor anvelope cu clasa de eficienta mai buna din punct de vedere al consumului de combustibil care poate contribui la reducerea emisiiloor generate de transport
  • Imbunatatirea sigurantei rutiere prin cresterea aderentei pe carosabilul umed

Prin urmare, Regulamentul UE a introdus un nou sistem de etichetare pentru anvelope pentru a indruma si informa consumatorii catre anvelope mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil, cat si mai sigure si mai silentioase. De asemenea, noile etichete faciliteaza compararea modelelor de anvelope si le sunt utile mai ales cumparatorilor online.

Daca pana in prezent, nu se putea face o distinctie clara intre anvelopele de iarna proiectate pentru diferite conditii de drum, odata cu noua reglementare vor fi utilizate doua simboluri noi care indica:

  1. daca anvelopele sunt adecvate pentru zapada
  2. daca anvelopele sunt adecvate pentru drumuri acoperite cu gheata in conditii severe de drum

 

Totodata, noua eticheta UE pentru anvelope prevede aderenta anvelopei pe carosabil ud, zgomotul la rulare si impactul asupra consumului de conbustibil.

  

De retinut!

  • Noua reglementare nu se aplica anvelopelor cu tinte

Consumatorii pot accesa mai multe informatii despre produse prin scanarea codului QR care apare in coltul din dreapta-sus, si care ofera un link catre baza de date EPREL (European Product Registry for Energy Labelling)  unde se regaseste fisa de produs a respectivului model de anvelopa.

 

 

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal