”Pot să pun roz cu albastre?”,”Oare la câte grade pot să spăl lenjeria?”, ”Cât de des pot să spăl bluza asta fără să se deterioreze?”– vă sună cunoscut?

De câte ori nu v-ați pus aceste întrebări atunci când ați decis că e cazul să mai băgați o mașină la spălat? De obicei acest fenomen apare când ne mutăm de acasă și suntem nevoiți să ne ocupăm singuri de treburile casei. Ei bine, una dintre treburi și, aproape cea mai importantă este…spălatul rufelor.

O activiate aproape zilnică, care multora, le dă multe bătăi de cap.

Faci ce faci și fără să-ți dai seama ai rătăcit o șosetă neagră printre mormanul de rufe albe. Sau, reversul medaliei, ai rătăcit tricoul alb, preferat, în teancul de rufe colorate. Ce te faci?

Desigur, prima idee ar fi s-o suni pe mama. Dar ce te faci dacă nici mama nu poate să te ajute? Arunci haina? Răspunsul este…depinde. Depinde cât de gravă este situația. Tocmai de aceea, ca să nu ajungem chiar în această situație, hai să aruncăm o privire, în primul rând la cât de des spălăm hainele. Să zicem că ai purtat azi o pereche de blugi și un tricou. Ajungi acasă după zi lungă la muncă și vrei să te schimbi. Probabil ai fi tentat să bagi blugii direct în coșul cu rufe murdare. Nimic mai greșit. De ce? Dacă speli blugii după fiecare purtare, vei observa cum aceștia încep să se decoloreze.

Bineînțeles că asta nu înseamnă că trebuie să lași hainele să prindă miros și să nu le speli cu zilele, dar, trebuie să fii atent la câteva detalii.

Cât de des ar trebui să speli hainele?

Lenjerie intimă: 1 purtare

Sutien: 2-3 purtări

Bluze: 6-10 purtări

Tricou: 1-2 purtări

Hanorac: 5-6 purtări

Echipament de sport: 1 purtare

Pijamale: 3-4 purtări

Haine albe: 1-2 purtări

Fuste: 5-7 purtări

Rochii: 1-3 purtări

Paltoane: 1-2 spălări pe sezon

Costume de baie: 1 purtare

Pălării și mănuși: 2-3 spălări pe sezon

Spălatul ca spălatul, dar ce facem după ce le spălăm? Hai să vedem:

Cât timp pot lăsa hainele în mașina de spălat?

Nu ar trebui să lași hainele în mașină mai mult de o zi pentru că vor prinde un miros neplăcut. Însă, dacă ai uitat totuși să le scoți și au prins miros, atunci trebuie să le speli din nou, pentru că mirosul neplăcut nu va dispărea după uscare. Mai mult decât atât, dacă lași hainele prea mult timp în mașina de spălat, acestea pot prinde mucegai – iar în unele cazuri chiar și cuva mașinii..

Ce pot face ca hainele să miroasă frumos mai mult timp?

Folosește un balsam de rufe parfumat.

Nu umple mașina de spălat. Supraîncărcarea înseamnă că hainele nu se pot mișca în jurul mașinii, murdăria poate rămâne pe haine și ca detergentul să se disperseze.

Nu lăsa hainele în mașina de spălat pentru prea mult timp! În caz contrar va începe să miroasă și să chiar să prindă mucegai.

Uscarea completă și rapidă a hainelor.

Poți să folosești un uscător pe care să-l pui afară, în aer liber- acest lucru va menține hainele proaspete. În schimb, dacă vremea nu îți permite și trebuie să le usuci în casă, atunci, ai grijă să nu rămână prea mult timp umede. Le poți pune lângă o sursă de căldură sau le poți băga la uscător.

Cum pot avea hainele catifelate după spălare?

Apa dură, prea mult detergent și spălarea frecventă sunt combinația perfecta pentru care hainele devin “rigide”. Altă bataie de cap. Totuși, nu ne punem mâinile în cap, pentru că, și aici există o rezolvare! De fapt, mai multe.

Oțet distilat: Oțetul distilat poate ajuta la dizolvarea detergentului și a depunerilor de calcar rămase pe haine și prosoape, lăsând hainele pufoase și moi. Cu toate acestea, nu-l pune direct în mașina de spălat. Poți să clătești manual, în apă diluată, clătești bine și apoi speli hainele în mod normal. Așa nu vei rămâne cu mirosul de oțet pe haine..

Folosește mai puțin detergent: Prea mult praf de spălare poate lăsa reziduuri pe haine, făcându-le să se simtă puțin rigide. Pune o cantitate mai mică decât cea recomandată și evită să pui prea mult de detergent.

Amestec de apă și balsam de rufe: Încearcă să pui hainele într-un bol cu apă rece și un sfert de ceașcă de balsam de rufe peste noapte, înainte de a le spăla și clătește ca de obicei.

Bicarbobat de sodiu:. Adăugați o cană de bicarbonat de sodiu în tava dozatoare a mașinii de spălat. Va face minuni!

Uscare la aer: Profită de o zi vântoasă și pune-ți hainele pe sfoară. Mișcarea și aerul proaspăt ar trebui să ajute la reducerea rigidității.

Bine, bine, am înțeles de câte ori trebuie să băgăm hainele la spălat, am înțeles și ce trucuri am putea folosi ca să avem hainele moi și frumos mirositoare, dar ce facem cu culorile? Cum băgăm concret hainele la spălat?

În primul rând, nu ar trebui niciodată să speli hainele noi, de culori aprinse, împreună cu hainele albe sau cele deschise la culoare. Vopseaua mai închisă are tendința de a se scurge pe cele mai deschise în primele una sau două spălări, mai ales dacă se folosește un ciclu cu apă fierbinte.

După câteva spălări, riscul scurgerii vopselei nu mai este la fel de mare, dar dacă vrei ca hainele tale să rămână albe, chiar foarte albe, ar trebui totuși să eviți amestecarea culorilor. Chiar și cantitățile mici de transfer de culoare pot păta hainele deschise la culoare.

Dar, dacă totuși nu ai timp și chiar trebuie să bagi haine albe și colorate, atunci optează întotdeauna pentru o temperatură scăzută (30°C). Acest lucru ar trebui să limiteze riscul de transfer de culoare, la fel ca produsele “color catcher” pe care le poți cumpăra din majoritatea supermarketurilor.

Spăla hainele cu dungi la mână în apă rece prima dată și apoi spală-le la o temperatură joasă împreună cu haine de culori similare.

Dar cum spăl hainele negre?

  • Separă-ți hainele negre de cele albe și de cele deschise la culoare. Culorile întunecate se pot scurge și păta restul hainelor în timpul spălării.
  • Pune hainele pe dos pentru a evita decolorarea.
  • Folosește un detergent special pentru hainele negre.
  • Optează pentru o temperatură scăzută la mașina de spălat – apa fierbinte poate duce la decolorare și la scurgerea vopselei.
  • Evită soarele atunci când usuci hainele.

Am scame pe hainele negre. Ce fac?

O să vezi că pe internet vei găsi multe sfaturi despre cum aspirină în mașina de spălat va ajuta la dizolvarea și îndepărtarea scamelor și a bucăților mici de țesătură. Da, adevărat, dar acest lucru înseamnă, automat, și eliberarea lor în sistemul de apă, ceea ce ar putea fi dăunător pentru mediul înconjurător. Și nu vrem asta.

În schimb, poți iei scamele cu o rolă de scoth (sau folosind scotch lipicios înfășurat în jurul mâinii). Înainte de a le băga la spălat.

Dacă nici asta nu elimină toate scamele, atunci, da, poți încerca metoda cu aspirina, dar nu în mașina de spălat! Poți să dizolvi 4 tablete de aspirină într-o găleată și să lași hainele acolo timp de o oră sau două. Da, asipirina chiar ajută la îndepărtarea scamelor, însă, după ce termini de făcut asta, aruncă apa în grădină, departe de orice scurgere.

Apoi, poți pune hainele pe un ciclu rapid de clătire și le poți usca ca de obicei.Este important să golești regulat filtrul de scame al uscătorului de rufe.

Dar cum spăl prosoapele?

Da, în timp, prosoapele pot deveni aspre și zgrunțuroase. Pentru a le face moi și pufoase din nou, încearcă prin a le spăla manual cu 125 ml de oțet alb.

După aceea clătește oțetul și spală-le la mașina de spălat la 40°C în loc de 60°C și ai grijă că încărcătura nu este mai mare de trei sferturi pentru a permite prosoapelor să se miște liber.

De asemenea, ar trebui  să eviți folosirea balsamului de rufe și să folosești mai puțin detergent. După spălare, poți usca prosoapele pe sfoară sau să le pui în uscătorul de rufe.

Hainele de spălat cu programe diferite:

Cele mai multe mașini de spălat moderne au un program de „spălare manuală” sau „delicat” care poate fi folosit pentru a spăla haine care sunt mai potrivite pentru spălarea manuală. Aceste programe ar trebui să reproducă o spălare delicată –practic, înmuiere în apă rece și agitare ușoară. Dacă pui haina într-un sac de plasă poate ajuta, de asemenea, să minimizeze eventualele daune.

Cu toate acestea, totul depinde de tipul de haină și de instrucțiunile de întreținere. Atunci când eticheta de întreținere indică clar „numai spălare manuală” sau „numai curățare chimică”, există un risc să utilizați mașina de spălat. Agitația și frecarea pot deteriora hainele delicate.

Producătorii de haine specifică în general metoda optimă de curățare, așa că este recomandat să citești bine eticheta. De exemplu, evită să speli la mașină materiale precum mătasea și casmirul sau hainele foarte încărcate (paiete etc). Lâna ar trebui să fie potrivită pentru un ciclu de spălare manuală.

SURSA: www.which.co.uk

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal