Cercetările arată că oamenii consumă în fiecare zi cu 50% mai mult sodiu decât maxima recomandată (de 2.300mg). Aceasta este o cauză de îngrijorare, deoarece un nivel de sodiu ridicat în dieta unei persoane poate contribui la presiunea ridicată a sângelui și poate chiar face rău inimii. Majoritatea sodiului din dieta noastră vine din mâncărurile preambalate, însă schimbarea obiceiurilor la masă sau în pregătirea ei poate realiza lucruri importante.
InfoCons vă oferă 3 modalități prin care puteți reduce consumul zilnic de sare, prin adăugarea altor produse care o pot înlocui la masa dumneavoastră.
1. Ierburi (proaspete sau uscate)
Ierburile vă oferă vitamine și minerale, deși nu sunt consumate de obicei în cantități care să vă influențeze foarte mult. O linguriță de hasmațuchi uscat, de exemplu, are 90 miligrame de poitasiu și 26 de miligrame de calciu. Patru lingurițe de pătrunjel vă asigură un sfert din nivelul zilnic necesar de vitamina C și A. Ierburile adaugă savoare mâncărurilor dumneavoastră, astfel încât nevoia de sare să nu fie simțită.
2. Sos iute
Un studiu recent a arătat că persoanele care iubesc mâncarea iute consumă cu jumătate de linguriță de sare pe zi mai puțin și au presiunea sângelui mai scăzută față de persoanele care nu consumă deloc mâncare iute. Sosul iute oferă un gust aparte mâncării, iar pentru că multe dintre acestea conțin deja sodiu, nu va trebui să mai adăugați sare. Aveți însă grijă să citiți eticheta și să verificați nivelul de sodiu/sare din sosul pe care îl alegeți.
3. Lămâie sau lime
Aromele acidice pot, de asemenea, să aibă o influență pozitivă asupra mâncării. Lămâile pot fi folosite atât în momentul preparării mâncării, cât și după. Încercați să le stoarceți deasupra peștelui, puiului sau chiar a legumelor.
– Etichetarea Nutri-Score va fi introdusă în Belgia
– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!
– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!