InfoCons a realizat un studiu pentru a analiza valorile nutriționale înscrise pe etichetele produselor de tip bacon. În cadrul studiului, au fost examinate 17 produse, de la următorii producători/distribuitori: SC Luca SRLSC H&E Reinert SRLSC Aldis SRL, SC Elit SRL, Perutnina Romania SRL, Metro Cash&CarrySC Angst RO SRLSC Romania Hypermarche SAMeda Prod ’98 SAIfantis Romania SACarrefour Romania SASC Auchan Romania SASC Diana SRLSC Cristim 2 Prod SRL si SC Mega Image SRL.

Întregul studiu îl puteți accesa pe pagina InfoCons Protecția ConsumatorilorBacon cu până la 10 aditivi și 4g de sare

 

Baconul suferă un proces de prelucrare a cărnii care implică adesea numeroși aditivi, meniți pentru a îmbunătăți aroma, a păstra prospețimea și a obține culoarea roz caracteristică.

  • Sare: rolul sării este de conservant, inhibând și dezvoltarea bacteriilor.
  • Nitriți/Nitrați: sunt cei mai dezbătuți aditivi din bacon. Nitritul de sodiu  (E250 ) este cel mai întâlnit aditiv, deși s-ar putea să vedeți și nitrat de sodiu pe listă. Acești aditivi îi conferă baconului culoarea roz și contribuie la aroma și durata de valabilitate. Cu toate acestea, cercetările sugerează o posibilă legătură între nitriți și un risc crescut de anumite tipuri de cancer.
  • Zahăr: zahărul echilibrează salinitatea baconului și poate ajuta la rumenire în timpul gătirii.
  • Fum: baconul poate fi afumat cu fum cald, fum rece sau cu aromă de fum, ceea ce adaugă o aromă distinctă produsului finit. Fumul are și unele proprietăți de conservare. Conform EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară) siguranța aromelor de fum trebuie evaluată înainte ca acestea să poată fi comercializate.

Tu știi ce sunt Aditivii alimentari ? InfoCons Protecția Consumatorului te informează !

Carnea procesată este unul din tipurile de alimente cele mai bogate în sare, principala sursă a sodiului prezent în alimente. Consumul excesiv de sodiu este, de cele mai multe ori, o cauză a hipertensiunii, și poate mări riscul producerii unui infarct sau al unui accident vascular cerebral. 

Aplicația InfoCons Protecția Consumatorilor poate ajuta să controlați cantitatea de aditivi  din dietă

Înainte de a achiziționa produsele pe care doriți să le consumați, asigurați-vă că ați scanat codul de bare și ați aflat toate informațiile de pe etichetă. Aplicația InfoCons, vă oferă direct pe telefonul mobil, numărul de E-uri, ingredientele, cantitățile de sare și de zahăr.

Autor – Cosmina Nițu

Masterand în nutriție și consultant în diversificare

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal