InfoCons a realizat un studiu pentru a analiza valorile nutriționale înscrise pe etichetele produselor de tip bacon. În cadrul studiului, au fost examinate 17 produse, de la următorii producători/distribuitori: SC Luca SRL, SC H&E Reinert SRL, SC Aldis SRL, SC Elit SRL, Perutnina Romania SRL, Metro Cash&Carry, SC Angst RO SRL, SC Romania Hypermarche SA, Meda Prod ’98 SA, Ifantis Romania SA, Carrefour Romania SA, SC Auchan Romania SA, SC Diana SRL, SC Cristim 2 Prod SRL si SC Mega Image SRL.
Întregul studiu îl puteți accesa pe pagina InfoCons Protecția Consumatorilor – Bacon cu până la 10 aditivi și 4g de sare
Baconul suferă un proces de prelucrare a cărnii care implică adesea numeroși aditivi, meniți pentru a îmbunătăți aroma, a păstra prospețimea și a obține culoarea roz caracteristică.
- Sare: rolul sării este de conservant, inhibând și dezvoltarea bacteriilor.
- Nitriți/Nitrați: sunt cei mai dezbătuți aditivi din bacon. Nitritul de sodiu (E250 ) este cel mai întâlnit aditiv, deși s-ar putea să vedeți și nitrat de sodiu pe listă. Acești aditivi îi conferă baconului culoarea roz și contribuie la aroma și durata de valabilitate. Cu toate acestea, cercetările sugerează o posibilă legătură între nitriți și un risc crescut de anumite tipuri de cancer.
- Zahăr: zahărul echilibrează salinitatea baconului și poate ajuta la rumenire în timpul gătirii.
- Fum: baconul poate fi afumat cu fum cald, fum rece sau cu aromă de fum, ceea ce adaugă o aromă distinctă produsului finit. Fumul are și unele proprietăți de conservare. Conform EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară) siguranța aromelor de fum trebuie evaluată înainte ca acestea să poată fi comercializate.
Tu știi ce sunt Aditivii alimentari ? InfoCons Protecția Consumatorului te informează !
Carnea procesată este unul din tipurile de alimente cele mai bogate în sare, principala sursă a sodiului prezent în alimente. Consumul excesiv de sodiu este, de cele mai multe ori, o cauză a hipertensiunii, și poate mări riscul producerii unui infarct sau al unui accident vascular cerebral.
Aplicația InfoCons Protecția Consumatorilor vă poate ajuta să controlați cantitatea de aditivi din dietă
Înainte de a achiziționa produsele pe care doriți să le consumați, asigurați-vă că ați scanat codul de bare și ați aflat toate informațiile de pe etichetă. Aplicația InfoCons, vă oferă direct pe telefonul mobil, numărul de E-uri, ingredientele, cantitățile de sare și de zahăr.
Autor – Cosmina Nițu
Masterand în nutriție și consultant în diversificare