Infocons a realizat un studiu pentru determinarea valorilor nutriționale înscrise pe etichetele produselor de tip bacon. În cadrul studiului, au fost examinate 17 produse, de la următorii producători/distribuitori: SC Luca SRL, SC H&E Reinert SRL, SC Aldis SRL, SC Elit SRL, Perutnina Romania SRL, Metro Cash&Carry, SC Angst RO SRL, SC Romania Hypermarche SA, Meda Prod ’98 SA, Ifantis Romania SA, Carrefour Romania SA, SC Auchan Romania SA, SC Diana SRL, SC Cristim 2 Prod SRL si SC Mega Image SRL.
Rezultatele studiului au fost următoarele:
Din punct de vedere al aditivilor alimentari (E-uri)
Toate produsele studiate au conținut aditivi alimentari – minimul a fost de 1 aditiv, regăsit în 3 produse diferite.
10 este numărul cel mai mare de aditivi alimentari regăsit în produsele studiate.
5 aditivi alimentari au fostregăsiți, în medie, în produsele studiate
Produsele cu cele mai multe E-uri au fost:
Nume |
Cod E-uri |
Nr. E-uri |
Bacon Auchan 500g |
10 |
|
Bacon Afumat 350g Luca |
9 |
|
Selgros Bacon |
8 |
|
Bacon Meda 150g |
7 |
|
Aro Bacom |
6 |
– Știți ce este indemnizația de asigurare?
La polul opus, produsele cu cele mai puține E-uri au fost:
Nume |
Cod E-uri |
Nr. E-uri |
Aldis Bacon crud uscat afumat |
1 |
|
Bacon crud-uscat Reinert 100g |
1 |
|
Pikok Bacon 100g |
1 |
|
365 Bacon afumat cuburi 250g |
3 |
|
Angst Bacon |
3 |
|
Carrefour Bacon – mic dejun 100g |
3 |
Puteți vedea aici tabelul complet al studiului cu privire la aditivii alimentari.
Nitritul de sodiu (E250) este cel mai întâlnit aditiv printre produsele studiate, fiind prezent în toate cele 17 produse.
47% din produsele studiate au avut în componență difosfați de sodiu (E450).
47% din produsele studiate au avut în componență polifosfați (E452).
41% din produsele studiate au avut în componență eritorbat de sodiu (E316).
41% din produsele studiate au avut în componență caragenan (E407).
41% din produsele studiate au avut în componență ascorbat de sodiu (E301).
Aditiv |
Numărul de produse în care acesta a fost întâlnit |
17 |
|
8 |
|
8 |
|
7 |
|
7 |
|
7 |
Sorin Mierlea, președinte InfoCons:
`E-uri sărate? Sau sare cu E-uri? Până la urmă nici nu mai știm ce consumăm cu adevărat. Campania de monitorizare prin studii comparative are scopul de a trage un semnal de alarmă, de a ne face să conștientizăm și să ne informăm cu privire la realitatea din produsele pe care dorim să le cumpărăm și să le consumăm. Celebra slăninuță cu carne, cunoscută mai nou ca bacon, pare inofensivă.Citind însă eticheta, vedem că are, pe de o parte, foaaaarte multă sare. Așadar, la un singur mic dejun, am cam terminat cu sarea pentru ziua respectivă. De asemenea, este 'condimentată' cu diferite E-uri, care nu întotdeauna sunt de nota 10, dar pot ajunge la acest număr. Noi am citit etichetele pentru tine, te informăm, mai trebuie doar să fii și tu atent și mai ales să alegi în cunoștință de cauză. Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru a vedea exact ce consumi!`
– Greșeli pe care nu trebuie să le (mai) faci!
– Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?
– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!
– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!
Nr. de tel – 021.9615 sau *9615
Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro