Stimularea creativității, a inovării și a spiritului de întreprindere în rândul tinerilor europeni

Noua platformă educativă aduce proprietatea intelectuală mai aproape de sălile de clasă

Odată cu începerea noului an școlar, o nouă resursă multimedia va aduce proprietatea intelectuală (PI) mai aproape de sălile de clasă, ajutând elevii din întreaga Uniune Europeană să-și dezvolte competențele în materie de creativitate și inovare.

Noua pagină web Ideas Powered @ School, lansată de Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO), pune la dispoziția cadrelor didactice școlare și universitare și părinților o serie de materiale didactice moderne, de folosit în practica de predare zilnică pentru a îmbunătăți cunoștințele despre drepturile de PI și a înțelege mai bine efectul PI asupra stimulării creativității.

Dezvoltată în colaborare cu specialiști în pedagogie și rețeaua pentru PI în învățământ — care reunește oficiile naționale de proprietate intelectuală și ministerele educației din statele membre —, platforma prezintă practici și concepte de proprietate intelectuală — de exemplu mărci, desene și modele industriale, drepturi de autor și brevete — și aplicarea lor în învățământ, pentru copii între 4 și 18 ani.

Module practice de predare, ca inspirație pentru cadrele didactice

Pagina web, care are ca scop să promoveze gândirea antreprenorială și inovatoare, prezintă trei module practice de formare a cadrelor didactice din care se pot inspira pentru a introduce în lecții principii și concepte de PI adecvate vârstei.

Pe pagina web sunt incluse nouă ateliere adaptate conținând prezentări, fișe de lucru, note pentru formator și activități de desfășurat în clasă.

Platforma conține și o explicație schematică a organizării unei zile a conștientizării PI pentru elevi prin activități interesante. Printre ele se pot număra: jocuri pentru spații de joacă, sesiuni de creat logouri, colțul inventatorului și ateliere cu personalități care să servească drept inspirație.

Directorul executiv al EUIPO, Christian Archambeau, a afirmat următoarele:

În secolul 21, protejarea propriei munci și respectarea muncii celorlalți joacă un rol din ce în ce mai important în viața cetățenilor, atât în cea profesională, cât și în cea privată. Această nouă resursă reprezintă un instrument valoros prin care se pot îmbunătăți competențele creative și inovatoare care se află la baza bunăstării economice, culturale și sociale europene.

Site-ul conține și o bază de date de resurse, prima de acest tip, cu materiale pedagogice legate de PI de la organizații din UE și nu numai, în toate limbile UE. Printre exemple se numără IP4Youth&Teachers, un instrument de sensibilizare elaborat de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale, și inițiative ludice ca, de exemplu Kopiraittila School din Finlanda, care prezintă online materiale gratuite pentru a sprijini predarea și învățarea pe tema drepturilor de autor.

Promovarea competențelor-cheie de învățare pe tot parcursul vieții

Ideas Powered @ School face parte din proiectul educativ mai amplu al EUIPO PI în învățământ și răspunde eforturilor UE de promovare a competențelor-cheie de învățare pe tot parcursul vieții, o serie de indicații educative care cuprind cunoștințele, competențele și atitudinea de care avem nevoie cu toții pentru împlinire și dezvoltare personală, inserție profesională, incluziune socială și cetățenie activă.

Proiectul și rețeaua PI în învățământ sunt gestionate de EUIPO prin Observatorul European al Încălcărilor Drepturilor de Proprietate Intelectuală.

DESPRE EUIPO

Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) este o agenție descentralizată a UE, cu sediul la Alicante, în Spania. Agenția gestionează înregistrarea mărcilor Uniunii Europene (mărci UE) și a desenelor și modelelor industriale comunitare (DMIC) și desfășoară activități de cooperare cu oficiile naționale și regionale de proprietate intelectuală din UE. EUIPO desfășoară activități de cercetare și activități de combatere a încălcării drepturilor de proprietate intelectuală prin intermediul Observatorului European al Încălcărilor Drepturilor de Proprietate Intelectuală.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal