Știai că ecranul televzorului nu trebuie curățat cu detergenți pe bază de alcool?

Cât de des trebuie să faci o curățare de ecran TV, care sunt instrumentele potrivite și nepotrivite pentru asta și ce substanțe sunt recomandate? Iată toate informațiile de care ai nevoie pentru a te ocupa de asta fără să lași în urmă pete sau, și mai rău, zgârieturi.

Oricât de mult ai investit într-un televizor cu o calitate a imaginii înaltă, nu te vei putea bucura de el dacă ecranul se află sub un strat de praf sau anumite zone sunt acoperite de amprente și pete. Ca să-ți vezi filmele și serialele de design de interior preferate la cea mai bună calitate, iată care sunt pașii de curățare pentru ecran TV pe care să-i urmezi periodic.

Primul lucru pe care ar trebui să îl faci înainte să pui în aplicare sfaturile de curățare ecran de mai jos este să te asiguri că aparatul este închis. Nu doar din motive de siguranță, dar și pentru că poți vedea mai bine toate urmele și petele care trebuie șterse atât timp cât ecranul nu este pornit. Apoi, asigură-te că televizorul este stabil și nu riști să dărâmi aparatul în timp ce îl ștergi.

Evitați substanțele chimice nocive

Alcoolul și amoniacul, care se găsesc în produsele de curățat geamuri, pot face ravagii pe televizorul tău scump cu ecran plat, așa că nu folosi produse de curățare care le au. Dacă decideți să utilizați un „detergent pentru ecran” ambalat – de care nu aveți nevoie cu adevărat– alegeți unul care să nu conțină alcool, amoniac sau acetonă. De asemenea, nu utilizați produse de curățare care conțin un abraziv care poate zgâria ecranul.

Cât de des e indicat să cureți ecranul

Ca să te poți bucura de adevărata calitate a ecranului televizorului tău, e indicat să îl cureți de praf o dată pe săptămână, conform The Spruce. Pe de altă parte, dacă există situații în care îl stropești accidental cu lichide sau cu mâncare, trebuie să cureți imediat petele.

 

Cu ce se curăță ecranul televizorului

Pentru îndepărtarea prafului și scamelor, vei avea nevoie de o lavetă din micro fibră sau un pămătuf și o rolă pentru scame. Pentru o curățare de ecran TV mai aprofundată, e bine să ai la îndemână fie alcool izopropilic dacă ai un model de televizor mai vechi, care are acea protecție din sticlă deasupra ecranului, fie o soluție dezinfectantă specială pentru electronice.

 

Atenție, însă, alcoolul nu este recomandat pentru curățarea plasmelor și e posibil să nu fie recomandat nici tipului tău de televizor. De aceea, cel mai bine este să consulți manualul de folosire înainte să aplici orice tip de substanță pe el.

Televizoarele cu ecran tactil nu acea protecție din sticlă pe care o întâlnești la aparatele din generații mai vechi. E indicat să nu folosești substanțe dure pentru curățarea lor, precum alcoolul sau amoniacul, care se găsesc în substanțele de spălare a geamurilor. Dacă vrei să afli cu ce se curăță ecranul TV LED, în primul rând ar trebui să citești manualul de folosire al aparatului. Dacă nu îl mai ai, o recomandare generală este să îl ștergi de praf cu blândețe, fără să apeși pe el, iar pentru urmele încăpățânate să folosești apă distilată, pulverizată pe o lavetă din microfibră.

 

De evitat: orice tip de soluție de curățare a ferestrelor, săpun, substanțe care conțin benzen, acetonă sau ceară și soluții de curățare de tip pudră, cum ar fi cele homemade cu bicarbonat de sodiu.

 

Nu uitați să curățați telecomanda

Telecomenzile pot deveni praf și, de asemenea, adăpostesc un număr destul de mare de germeni. Gândiți-vă la câte degete au apăsat recent butoanele acelei telecomenzi și dacă toate au fost curate. Apoi mai este problema tusei și strănutului.

Scoateți bateriile înainte de a începe curățarea. Apoi începeți prin a întoarce telecomanda cu susul în jos, astfel încât butoanele să fie îndreptate în jos și atingeți telecomanda de palmă pentru a îndepărta orice resturi care ar fi putut cădea între butoane. Ștergeți întreaga telecomandă cu o cârpă moale care a fost pulverizată cu puțin alcool diluat cu apă. Pânza trebuie să fie umedă, nu umedă.

Pentru a curăța în și în jurul butoanelor, puteți folosi un tampon de bumbac umezit cu amestecul de alcool/apă. Mai multe resturi încăpățânate depozitate mai adânc în taste pot fi îndepărtate cu o periuță de dinți uscată sau o scobitoare.

În sfârșit, ștergeți din nou întreaga telecomandă cu o cârpă uscată și moale și reinstalați bateriile.

 

De ce nu ar trebui să folosești niciodată apă de la robinet pe televizor

Apa distilată ar trebui să fie întotdeauna cea mai bună alegere când vine vorba de ștergerea prafului de pe ecranul televizorului. Fierbând apa și adunându-se picăturile distilate în oală, pentru a fi folosite la curățare, ai o soluție lichidă mai pură și mai curată cu care să-ți faci treaba.

 

Apa distilată este excelentă pentru ecranele TV deoarece: oferă protecție antistatică pentru a încetini viteza cu care se adună praful, este mai pură decât apa de la robinet și lasă o strălucire fără urme.

 

Sursa: www-consumerreports-org

 

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal