InfoCons a realizat un studiu pe produsele tip sos de maioneză ce se comercializează în restaurantele tip fast food, studiu în cadrul căruia au fost analizate informațiile ce se regăsesc pe platformele online ale operatorilor care comercializează aceste produse, respectiv :
• REX CONCEPTS BK ROMANIA S.R.L. (BURGER KING)
• S.C. ALBINA RESTAURANTE S.R.L. (FRIDAY)
• ART BURGER S.R.L. ( HESBURGER)
• PREMIER RESTAURANTS ROMANIA S.R.L. (MC DONALDS)
• U.S. FOOD NETWORK S.A. (KFC)
Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc în declarația nutrițională, declarații existente pe platformele online au rezultat următoarele :
CANTITATEA DE INGREDIENT PRINCIPAL PENTRU SOSUL DE MAIONEZA
Toate produsele tip sos de maioneza au ca ingredient principal uleiul vegetal.
83.33% dintre produse menționează cantitatea ulei vegetal în declarația nutrițională iar acesta variază între 70% și 80%.
ADITIVI ALIMENTARI PENTRU SOSUL DE MAIONEZA
- 83.33% din produse au în compoziție 2 pană la 4 aditivi alimentari
- Din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți in produsele tip sos de maioneza ce fac obiectul studiului, situația se prezintă astfel :
- E415 : guma xantan ;
- E412 : guma de guar ;
- E300 : acid citric ;
- E160a : caroteni ;
- E1422 : amidon modificat ;
- E202 : sorbat de potasiu ;
- E211 :benzoat de sodiu.
Pentru a consulta situația privind numericul de aditivi raportat la fiecare produs tip sos de maioneza, click AICI.
Cantitatea de zaharuri din glucide din sosul de maioneza, raportată la 100g de produs este cuprinsă între 0g și 3g!
Toate produsele studiate au avut menționate valorile nutriționale raportate la 100g de produs dar sunt și operatori care oferă aceste informații raportate la cantitatea de produs :
– Valoarea energetică pentru sosul de maioneza este cuprinsă între 220 kcal și 699 kcal ;
– Cantitatea de glucide ( carbohidrați ) pentru sosul de maioneza variază între 0g și 5.2g ;
– Cantitatea de grasimi pentru sosul de maioneza variază între 22.4g și 75.7g ;
– Cantitatea de proteine – sos de maioneza este cuprinsă între 0g și 1.4g .
– Cantitatea de sare – sos de maioneza variază între 0.4g și 1.55g .
Pentru a vizualiza tabelul final cu cantitatea de glucide, zaharuri și sare a produselor analizate, click AICI.
Cu ajutorul Aplicației Europene InfoCons , consumatorii pot scana etichetele produselor alimentare pentru a afla: ingredientele, valorile nutriționale, numericul de aditivi alimentari, cantitatea de zahăr, etc.
De asemenea, cu ajutorul calculatorului integrat în Aplicația Europeană InfoCons , consumatorii își pot seta cantitatea de produse pe care urmează să o consume , iar aplicația InfoCons le va dezvălui cantitatea de zahăr și caloriile regăsite în cantitatea de produs selectată .
Studiu privind sosul de maioneza de la fast food a fost realizat in urma informatiilor regasite pe site in luna octombrie 2024.
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , avand Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro