Risipa de alimente reprezintă pierderea de alimente naturale sau gătite, în timpul sau după pregătirea mesei. Aceasta este adesea cauzată de ambalarea sau depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, sau lipsa unui plan pentru cumpărături
Romanii arunca la ghena 350 de tone de mancare in fiecare an, iar aproximativ 90 de milioane de tone de alimente se pierd anual sau 180 kg pe cap de locuitor pe an in Europa, cu exceptia deseurilor alimentare agricole si de peste aruncate inapoi in mare. Aproximativ o treime din produsele alimentare pentru consumul uman este irosit la nivel global – aproximativ 1,3 miliarde de tone pe an, potrivit FAO
Productia de alimente si consumul genereaza:
- 20-30% din ansamblul efectelor asupra mediului ale UE;
- 17% din emisiile de gaze cu efect de sera directe;
- 28% din utilizarea resurselor materiale in UE;
Pe măsură ce o ţară prosperă, investeşte din ce în ce mai mult în aprovizionarea în surplus a magazinelor şi restaurantelor. Cele mai multe ţări europene şi nord-americane se aprovizionează cu 150% – 200% faţă de cerinţele nutritive ale populaţiei lor.
Masuri pentru a preveni risipa
1 FA-TI O LISTA CLARA DE CUMPARATURI
2 MENTINE O TEMPERATURA CONSTANTA IN FRIGIDER
3 FA ORDINE IN FRIGIDER
4 NU ARUNCA FRUCTELE SI LEGUMELE DETERIORATE
5 NU CUMPARA CANTITATI INDUSTRIALE
6 ADAPTEAZA-TE!
Mancarea ajunsa la gunoi produce metan, care este de 30 de ori mai nociv decat C02 si contribuie din plin la incalzirea globala.
5.000 de tone de alimente se arunca lunar, in fiecare sector din Capitala, iar in lunile cu sarbatori cantitatea este mult mai mare.
InfoCons -InfoCons – o9atitudine ! – InfoCons, unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor – membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.