Risipa de alimente reprezintă pierderea de alimente naturale sau gătite, în timpul sau după pregătirea mesei. Aceasta este adesea cauzată de ambalarea sau depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, sau lipsa unui plan pentru cumpărături

Romanii arunca la ghena 350 de tone de mancare in fiecare an, iar aproximativ 90 de milioane de tone de alimente se pierd anual sau 180 kg pe cap de locuitor pe an in Europa, cu exceptia deseurilor alimentare agricole si de peste aruncate inapoi in mare.  Aproximativ o treime din produsele alimentare pentru consumul uman este irosit la nivel global – aproximativ 1,3 miliarde de tone pe an, potrivit FAO

Productia de alimente si consumul genereaza:

  • 20-30% din ansamblul efectelor asupra mediului ale UE;
  • 17% din emisiile de gaze cu efect de sera directe;
  • 28% din utilizarea resurselor materiale in UE;

Pe măsură ce o ţară prosperă, investeşte din ce în ce mai mult în aprovizionarea în surplus a magazinelor şi restaurantelor. Cele mai multe ţări europene şi nord-americane se aprovizionează cu 150% – 200% faţă de cerinţele nutritive ale populaţiei lor. 

Masuri pentru a preveni risipa

1 FA-TI O LISTA CLARA DE CUMPARATURI

2 MENTINE O TEMPERATURA CONSTANTA IN FRIGIDER

3 FA ORDINE IN FRIGIDER

4 NU ARUNCA FRUCTELE SI LEGUMELE DETERIORATE

5 NU CUMPARA CANTITATI INDUSTRIALE

6 ADAPTEAZA-TE!

Mancarea ajunsa la gunoi produce metan, care este de 30 de ori mai nociv decat C02 si contribuie din plin la incalzirea globala.
5.000 de tone de alimente se arunca lunar, in fiecare sector din Capitala, iar in lunile cu sarbatori cantitatea este mult mai mare.

InfoCons -InfoCons – o9atitudine ! – InfoCons, unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor – membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal