Rețeta de post a zilei cu InfoCons ! Supă cremă de ciuperci

 

Suntem în ziua a opta zi a Postului Adormirii Maicii Domnului iar InfoCons vine în sprijinul consumatorilor cu o nouă rețetă de post! O rețetă pe care o puteți servi cu crutoane aromatizate, un preparat  sănătos și  gustos: supă cremă de ciuperci.

Ciupercile oferă arome unice și beneficii nutriționale. Indiferent dacă faceți o supă cremoasă de ciuperci sau un alt fel de mâncare pe bază de ciuperci, manipularea, depozitarea și gătitul acestora sunt esențiale pentru siguranța preparatului.

Atenție la gustările de post pe care le cumpărați ! Cu ajutorul Aplicației InfoCons Protecția Consumatorilor rămâneți informat !

 

Rețeta zilei 8 August – Supă cremă de ciuperci

 

Supa de ciuperci este un deliciu perfect pentru orice anotimp. Această rețetă cremoasă de supă de ciuperci surprinde aromele bogate și savuroase ale ciupercilor combinate cu ierburi aromatice. Este ușor de preparat poate fi servită atat la prânz cât și la cină.

Ingrediente:

  • 500 g ciuperci (de preferință un amestec de champignion, shiitake și hribi)
  • 2 linguri de unt de cocos sau unt ghee
  • O ceapă mare, tocată mărunt
  • 3 căței de usturoi tocați mărunt
  • 2 lingurițe proaspete de cimbru sau 1 linguriță uscată
  • 3 linguri de făină
  • 4 căni de apă
  • 1 cană de smântână vegetală de caju sau cocos dezodorizat
  • Sare și piper după gust
  • Pătrunjel proaspăt, tocat, pentru garnitură

Mod de preparare:

  1. Pregătirea ciupercilor – Curățați ciupercile și tocați-le felii subțiri. Dacă utilizați un amestec de ciuperci, asigurați-vă că toate sunt  tăiate la dimensiuni similare pentru a se găti uniform.
  2. Într-o oală mare, topim 2 linguri de unt ghee la foc mediu. Adăugați ceapa tocată și gătiți până când devine moale și translucidă, aproximativ 5 minute. Adăugați usturoiul tocat și cimbru, gătind încă un minut până se combină aromele.
  3. Adăugați ciupercile feliate în oală. Gătiți până când încep să se rumenească, aproximativ 10 minute. Se amestecă din când în când.
  4. Adăugați făina, dizolvata în ½ cană de apă. Apoi adăugați ușor, ușor restul apei, evitând formarea de cocoloașe. Aduceți amestecul la fierbere apoi reduceți focul și lăsați-l să fiarbă aproximativ 20 de minute, lăsând aromele să se combine.
  5. Folosind un blender puternic, amestecați supa până la omogenizare. Se adaugă în blender și smântâna de cocos dezodorizată sau de caju, amestecând bine pentru a se combina. Se condimenteaza cu sare și piper după gust.

* Se ornează cu pătrunjel proaspăt tocat pentru un strop de culoare și prospețime. Serviți cu pâine prăjită sau crutoane.

Timp inițial de preparare: 45 min

Număr Porții: 4

Dificultate preparat: mică

Citește și recomandarea InfoCons Protecția Consumatorilor – Rețeta de post a zilei cu InfoCons !

 

Sfaturi utile, marca Protecția Consumatorilor InfoCons pentru o rețetă de succes, preparată corect

  • Verificați aspectul: Aruncați ciupercile care sunt lipicioase, care au pete maro sau care par zbârcite. Ciupercile proaspete trebuie să fie ferme și uscate.
  • Test de miros: ciupercile proaspete au un miros ușor pământesc. Dacă au un miros puternic, neplăcut, cel mai bine este să le aruncați.
  • Gătiți întotdeauna ciupercile înainte de a mânca. Gătitul nu numai că le îmbunătățește aroma, ci și distruge orice toxine potențiale sau microorganisme dăunătoare prezente în ciupercile crude.
  • Utilizați ustensile și suprafețe curate: asigurați-vă că tocătoarele, cuțitele și alte ustensile sunt curate pentru a evita contaminarea încrucișată cu bacterii dăunătoare.
  • Spălați-vă pe mâini: spălați-vă întotdeauna mâinile înainte și după manipularea ciupercilor pentru a menține igiena și a preveni răspândirea bacteriilor.
  • Alegeți condimente cu eticheta curată, fără sare sau aditivi în compoziție.
  • Dacă alegeți smântâna de cocos, aceasta ar trebui să fie dezodorizată, pentru a nu modifica gustul supei, să aibă o etichetă simplă (doar apă și nucă de cocos). Dacă alegeți să folosiți conserva de cocos la prepararea acestei supe, aceasta trebuie să aibă o formă perfecta, să nu fie ruginită, îndoită sau înfundată.
  • Folosiți o cratiță din oțel inoxidabil, un material de lungă durată, clasic, neacoperit cu strat antiaderent care poate fi o alegere bună pentru sotare și fierbere. Sunt durabile, ușor de întreținut, nu reacționează cu alimentele. Oferă încălzire rapidă și uniformă. Adesea magnetice și compatibile cu plitele cu inducție. Se potrivesc mașinilor de spălat vase și cuptorului (în funcție de mâner).

Nu uitați! Prin instalarea Aplicației Europene InfoCons  și scanarea codurilor de bare ale produselor pe care le achiziționați, se pot afla în aplicație ingredientele, numărul și tipul aditivilor alimentari, alergenii, cantitatea de zahăr, sare, caloriile.

InfoCons Protecția Consumatorilor vă informează cu privire la numărul de Alerte Europene privind categoria de produse pentru bucătărie, ustensile de gătit precum – oale, tigăi, tacâmuri, tocătoare de lemn sau plastic, etc.  Înainte de achiziționare , accesați  secțiunea Alerte din cadrul Aplicației Europene InfoCons pentru a vă asigura ca produsele pe care doriți să le achiziționați nu fac sau nu au făcut obiectul  alertelor  emise de Uniunea Europeană , doar printr-o simplă căutare în bara de meniu din aceast secțiune – “căutare” .

De asemenea Aplicația Europeană InfoCons este mijloc de supraveghere al pieței pentru produsele electronice și electrocasnice, astfel înainte de a achiziționa un produs electronic sau electrocasnic (ex: mașina de spalat vase, aragaz, plită, cuptor, etc) puteți scana QR-ul de pe eticheta de eficiență energetică și afli dacă produsul este conform și dacă provine din spatiul U.E.  Totodată, vă puteți calcula costul total înainte de achiziționa un astfel de produs prin inserarea în secțiunea “Calculator” a costului aferent consumului de energie electrica din locuință. Prin intermediul Aplicatiei InfoCons , consumatorii pot compara produsele electronice și electrocasnice pe care și le doresc , pentru a achiziționa produsul potrivit preferințelor și nevoilor lor .

Aplicația InfoCons Protecția Consumatorilor vă poate ajuta să controlați cantitatea de aditivi, zahăr, sare sau grăsimi din preparatele de post pe care doriți să le achiziționați !

Înainte de a achiziționa produsele pe care doriți să le consumați, asigurați-vă că ați scanat codul de bare și ați aflat toate informațiile de pe etichetă. Aplicația InfoCons, vă oferă direct pe telefonul mobil, numărul de E-uri, ingredientele, cantitățile de sare și de zahăr.

Autor – Cosmina Nițu

Masterand în nutriție și consultant în diversificare

InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro

 

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal