InfoCons vine în sprijinul consumatorilor cu ocazia Postului Adormirii Maicii Domnului cu o rețetă pentru cea de-a noua zi a Postului ! Dacă sunteți în căutarea unui preparat care este atât sănătos, cât și plin de aromă, această rețetă de salată de vinete este o alegere perfectă.
Sezonul cald aduce din belșug legume proaspete, iar vinetele și dovleceii/ zucchini sunt două superstaruri ale verii. Din aceste ingrediente se pot pregăti salate sau tocănițe, preparate simple de post și nu numai, preparate impresionante, care pun în valoare tot ce este mai bun atât din zucchini, cât și din vinete.
Indiferent de preferințele dumneavoastră, o salată de vinete și zucchini (sau dovlecel) va fi cu siguranță pe placul familiei. Este perfectă pe post de garnitură pentru prânz sau chiar ca și aperitiv sau gustare. Așa că, porniți grătarul sau preîncălziți cuptorul și pregătiți-vă să vă bucurați de gustul verii cu ajutorul acestui preparat!
Tu știi Care este motivul pentru care românii erau mai slabi înainte de anii ’90 ? InfoCons Protecția Consumatorului te informează !
Rețeta zilei 9 August – Salată de vinete cu zucchini și usturoi
Ingrediente:
- 2 vinete mari ( sau 3 mai mici)
- Un zucchini mic (se poate înlocui cu un dovlecel)
- 50 ml ulei de floarea soarelui
- ½ ceașcă pătrunjel verde tocat mărunt
- 3 grăunți de usturoi
- 1 linguriță de muștar
- sare după gust
Mod de preparare:
- Coacerea vinetelor și dovlecelului – Folosim cam 70% vinete și 30% zucchini, pentru a echilibra aromele. Se spală bine legumele, se tapotează cu servețele și se pun la copt pe o suprafață bine încinsă (plită, disc, grătar, cuptor etc). Vinetele e indicat să se înțepe cu furculița, în caz contrar s-ar putea sparge în timpul coacerii.
Se coc legumele până ce coaja se arde pe alocuri, ceea ce le va da gustul caracteristic de copt. Ca să fie gata, trebuie ca miezul să fie foarte moale, de la codiță și până la vârf.
- Curățarea legumelor – Se pregătește un castron peste care se așeză o sită. Se așează vinetele pe un tocător și, cu ajutorul unei linguri de lemn, se curață coaja și se scoate miezul copt, punându-l la scurs în sita pregătită.
Miezul de zucchini se va înmuia ceva mai greu, dar când va fi gata, se curăță de coajă la fel ca și vinetele și se scoate miezul, se adăugă în sită. Atât vinetele, cât și dovlecelul, se lasă să se scurgă bine de lichid, în sită. În cazul vinetelor, pentru a elimina zeama amară, în cazul dovlecelului, pentru a scăpa de excesul de apă.
- Prepararea salatei – După ce s-au răcit și scurs bine, se toacă mărunt legumele. După preferințe, se pot și blendui. Se adaugă treptat uleiul, câte o linguriță și se încorporează ușor. Spre final, se adaugă usturoiul zdrobit, muștarul, pătrunjelul și se adaugă sare după gust.
Timp total de preparare: 90 min
Număr Porții: 4
Dificultate preparat: mică
Sfaturi utile, marca Protecția Consumatorilor InfoCons pentru o rețetă de succes, preparată corect
- Legumele ar trebui să aibă o culoare vibrantă și uniformă. Evitați-le pe cele cu semne de mucegai sau decolorare. O textură prea moale poate indica că legumele încep să se strice . Spălați-le bine și folosiți un tocător special pentru legume atunci când le tocați. Nu vă feriți să cumpărați acele legume imperfecte atâta timp cât nu au semne de mucegai sau au o textură care nu este conformă .
- Când achiziționați vinetele și zucchini-ul verificați să nu aibă pete, semne de mucegai sau decolorare. O textură prea moale poate indica că încep să se strice, trebuie să fie ferme.
- Cel mai des folosit tip de ulei în bucătăria românescă, este uleiul de floarea soarelui, fiind potrivit pentru toate tipurile de gătit. În cazul acestei rețete se recomandă uleiul de floarea soarelui în locul celui de măsline, deoarece are un gust neutru și nu modifică aroma salatei.
- Usturoiul trebuie curățat, spălat și dacă este un grăunte mare, se poate scoate mijlocul verde, acel bulb din centrul grăuntelui, pentru a fi mai ușor de tolerat de către persoanele care au o sensibilitate la usturoiul crud.
- Pătrunjelul se spală bine sub jet de apă și se folosește tocătorul de legume pentru a se toca mărunt.
- Alegeți un tip de muștar cu eticheta curată, fără aditivi și fără a avea o cantitate mare de sare în compoziție.
Citește și recomandarea InfoCons Protecția Consumatorului – Muștar – ce conține ?! Până la 6 E-uri, doar 10% boabe de muștar, și până la 6.5 grame de sare !
Nu uitați! Prin instalarea Aplicației Europene InfoCons și scanarea codurilor de bare ale produselor pe care le achiziționați, se pot afla în aplicație ingredientele, numărul și tipul aditivilor alimentari, alergenii, cantitatea de zahăr, sare, caloriile.
InfoCons Protecția Consumatorilor vă informează cu privire la numărul de Alerte Europene privind categoria de produse pentru bucătărie, ustensile de gătit precum – oale, tigăi, tacâmuri, tocătoare de lemn sau plastic, etc. Înainte de achiziționare , accesați secțiunea Alerte din cadrul Aplicației Europene InfoCons pentru a vă asigura ca produsele pe care doriți să le achiziționați nu fac sau nu au făcut obiectul alertelor emise de Uniunea Europeană , doar printr-o simplă căutare în bara de meniu din aceast secțiune – “căutare” .
De asemenea Aplicația Europeană InfoCons este mijloc de supraveghere al pieței pentru produsele electronice și electrocasnice, astfel înainte de a achiziționa un produs electronic sau electrocasnic (ex: mașina de spalat vase, aragaz, plită, cuptor, etc) puteți scana QR-ul de pe eticheta de eficiență energetică și afli dacă produsul este conform și dacă provine din spatiul U.E. Totodată, vă puteți calcula costul total înainte de achiziționa un astfel de produs prin inserarea în secțiunea “Calculator” a costului aferent consumului de energie electrica din locuință. Prin intermediul Aplicatiei InfoCons , consumatorii pot compara produsele electronice și electrocasnice pe care și le doresc , pentru a achiziționa produsul potrivit preferințelor și nevoilor lor .
Aplicația InfoCons Protecția Consumatorilor vă poate ajuta să controlați cantitatea de aditivi, zahăr, sare sau grăsimi din preparatele de post pe care doriți să le achiziționați !
Înainte de a achiziționa produsele pe care doriți să le consumați, asigurați-vă că ați scanat codul de bare și ați aflat toate informațiile de pe etichetă. Aplicația InfoCons, vă oferă direct pe telefonul mobil, numărul de E-uri, ingredientele, cantitățile de sare și de zahăr.
Autor – Cosmina Nițu
Masterand în nutriție și consultant în diversificare
InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro