Într-o eră în care inovația culinară este înfloritoare, conceptul de drepturi de proprietate intelectuală (PI) în industria alimentară a câștigat o importanță semnificativă.
InfoCons Protecția Consumatorilor vă oferă informații despre drepturile de proprietate intelectuală în industria alimentară .
Acestea sunt cruciale pentru protejarea inovațiilor, menținerea identității mărcii și încurajarea dezvoltării și îmbunătățirii continue. Companiile trebuie să utilizeze strategic diferite protecții ale proprietății intelectuale pentru a-și proteja interesele și pentru a rămâne relevanți pentru consumatori, în peisajul complex al pieței alimentare globale.
Industria alimentară poate folosi mai multe forme de protecție a proprietății intelectuale :
- Brevete: se acordă brevete pentru invenții noi. În industria alimentară, acestea pot include rețete noi, tehnici de procesare a alimentelor, metode de ambalare și chiar organisme modificate genetic (OMG).
- Mărci comerciale: mărcile comerciale protejează numele mărcilor, siglele și sloganurile care disting produsele unei companii de cele ale companiilor concurente.
- Secrete comerciale: secretele comerciale cuprind informații comerciale confidențiale care oferă un avantaj competitiv. Acestea pot include rețete, liste de ingredient dar și procese de producție.
- Drepturi de autor: drepturile de autor acoperă operele originale de autor, cum ar fi rețete scrise, cărți de bucate și fotografii culinare.
- Drepturi de design: designul produselor alimentare sau designul ambalajelor acestora.
- Indicațiile geografice: această recunoaștere permite consumatorilor să aibă încredere în produsele de calitate și să le diferențieze, ajutând, în același timp, producătorii să își comercializeze produsele mai bine.
Citiți AICI integral articolul despre Drepturile de proprietate intelectuală în industria alimentară
Rămâi informat și descarca si tu Aplicația Gratuită InfoCons !
Înainte de a achiziționa produsele pe care doriți să le consumați, asigurați-vă că ați scanat codul de bare și ați aflat toate informațiile de pe etichetă.
Cu ajutorul Aplicației Europeane Gratuite InfoCons , un instrument util și gratuit , disponibil în 33 limbi , consumatorii pot verifica dacă produsele pe care le achiziționează sunt în conformitate cu standardele de siguranță ! În secțiunea de Alerte a Aplicației, cetățenii au acces direct la alertele pentru produsele alimentare și nealimentare la nivelul Uniunii Europene.
Prin intermediul secțiunii de Alerte a Aplicației Europene InfoCons , consumatorii au acces direct și transparent la alertele pentru produsele alimentare , actualizate zilnic și însoțite de detalii precum:
- Data la care a fost emisă alerta (de la cea mai recentă, la cea mai veche) ;
- Descriere explicită a produsului ;
- Țările vizate ;
- Problema identificată cu produsul ;
- Gradul de risc
Autor – Cosmina Nițu
Masterand în nutriție și consultant în diversificare
InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro