Parcările din București, sunt multe sau puține? Pentru persoanele cu dizabilități aproape nu există!

InfoCons a realizat un studiu cu privire la locurile de parcare de resedinta aflate in administrarea Primariilor de sector si a locurilor de parcare publice de utilitate generala, cu plata, administrate de Primaria Municipiului Bucuresti, cat si a locurile destinate persoanelor cu handicap.

Conform legislatiei in vigoare privind Protectia si promovarea drepturlor persoanelor cu handicap, in spatiile de parcare de pe langa cladirile de utilitate publica, precum si in cele organizate vor fi adaptate, rezervate si semnalizate prin semn international cel putin 4 % din numarul total al locurilor de parcare, dar nu mai putin de doua locuri, pentru parcarea gratuita a mijloacelor de transport pentru persoanele cu handicap.

Persoanele cu handicap sau reprezentantii legali ai acestora, la cerere, pot beneficia de un card-legitimatie pentru locurile gratuite de parcare.

Conform datelor primite situatia locurile de parcare raportate la numarul locurilor de parcare alocate persoanelor cu handicap este urmatoarea :

– Primaria Sectorului 1 – 9.042 locuri de parcare din care 264 sunt alocate persoanelor cu handicap;

– Primaria Sectorului 2 – 25.627 locuri de parcare din care 715 sunt alocate persoanelor cu handicap;

– Primaria Sectorului 3 – 56. 984 locuri de parcare. Nu pot furniza datele referitoare la locurile de parcare destinate persoanelor cu handicap datorita actiunii de inventariere pe care o realizeaza, urmand a se corela datele din teren cu evidenta informatizata;

– Primaria Sectorului 4 – 43. 322 locuri de parcare din care 507 sunt alocate persoanelor cu handicap;

– Primaria Sectorului 5 – 12.797locuri de parcare din care 87 sunt alocate persoanelor cu handicap;

– Primaria Sectorului 6 – 39.400locuri de parcare din care 19 sunt alocate persoanelor cu handicap;

– Primaria Municipiului Bucuresti – 8.060 locuri de parcare din care 440 sunt alocate persoanelor cu handicap;

‘Persoanele cu dizabilitati, sunt consumatori vulnerabili care sunt in fiecare zi langa noi, poate nu constientizam acest lucru dar ar trebui cu adevarat sa avem o9atitudine! Sa intelegem ca fiecare avem aceleasi drepturi si obligatii. Atat locul de parcare rezervat persoanelor cu handicap, numarul de urgenta 113, accesibilizarea spatiilor pentru persoanele cu deficiente de vedere si nu numai, ar trebui sa fie o normalitate si nu o exceptie. Din pacate autoritatile publice sunt cele care de cele mai multe ori nu respecta legislatia si uita ca suntem cu totii cetateni europeni si avem drepturi ! “

Sorin Mierlea – Presedinte InfoCons

Cardurile se elibereaza de catre autoritatile administrativ publice locale, iar modelul acestora este in conformitate cu legislatia in vigoare :

a) dimensiuni: 106 mm/148 mm;

b) culoare: albastru-deschis, exceptie facand doar simbolul alb al utilizatorului de fotoliu rulant, care va avea un fundal de culoare albastru-inchis;

c) este plastifiat, exceptie facand doar spatiul rezervat semnaturii titularului in partea stanga verso;

d) este impartit pe verticala in doua parti, atat pe fata, cat si pe verso.

(2) Partea din stanga fata contine:

a) simbolul utilizatorului de fotoliu rulant, avand culoarea alb pe un fundal de culoare albastru-inchis;

b) data la care expira cardul-legitimatie de parcare;

c) seria si numarul cardului-legitimatie de parcare;d) denumirea si stampila autoritatii emitente.

(3) Partea din dreapta fata contine:

a) cuvintele ‘Card-legitimatie de parcare pentru persoanele cu handicap’ scrise cu majuscule in limba romana; dupa un spatiu adecvat, cuvintele ‘Card-legitimatie de parcare’ vor fi scrise cu caractere mici in celelalte limbi ale Uniunii Europene;

b) cuvintele ‘Model al Comunitatii Europene’ in limba romana;

c) ca fundal, codul distinctiv al Romaniei: RO, incercuit de inelul celor 12 stele simbolizand Uniunea Europeana.

(4) Partea din stanga verso contine:

a) numele titularului

b) prenumele titularului;

c) semnatura titularului sau alt insemn autorizat;

d) fotografia titularului

.(5) Partea din dreapta verso contine

:a) afirmatia ‘Acest card-legitimatie indreptateste titularul la locurile de parcare special amenajate in Romania’;

b) afirmatia ‘Atunci cand va fi utilizat, cardul-legitimatie va fi afisat in partea din fata a vehiculului, astfel incat fata cardului-legitimatie sa fie clar vizibila pentru verificare’.

(6) Cu exceptia situatiei prevazute la punctul 3 toate inscrierile vor fi facute in limba romana.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal