Există numeroase mituri cu privire la alimentele congelate, iar majoritatea dintre acestea sunt legate de păstrarea nutrienților și vitaminelor sau de riscurile asociate cu diverse boli. Află care dintre aceste mituri sunt adevărate și care nu.
Autor: Dr. Laura Ene , Medic Primar Diabet, Nutriție și Boli metabolice, Expert DOC
Înainte de a intra în subiect, este important de reținut faptul că majoritatea fructelor și legumelor de pe piață, fie proaspete sau congelate, sunt culese manual, fără intervenție mecanică. Așadar, pornim de la un aport egal de nutrienți și vitamine, dar acesta se poate schimba odată cu depozitarea, transportul și congelarea, fiecare process având avantajele și dezavantajele sale.
Mit: Legumele și fructele congelate nu sunt la fel de sănătoase ca cele proaspete
Răspuns: Fals
În cele mai multe cazuri, legumele și fructele destinate congelării sunt culese în punctul optim de coacere, după care sunt congelate timp de 6-10 ore. Procesul de congelare captează toate proprietățile nutriționale ale alimentelor, care încep să se piardă odată ce sunt decongelate, adică atunci când sunt gata de consum. Dar, din moment ce le decongelăm, înseamnă că le vom consuma imediat după decongelare, deci nutrienții nu au timp să se piardă. Deși sigure pentru consum, specialiștii recomandă alegerea fructelor și legumelor congelate care nu conțin adaos de sare sau zahăr.
Mai mult, fructele și legumele congelate pot conține, după caz, mai mulți nutrienți. De exemplu, mazărea congelată și spanacul pot fi mai bogate în vitamina C față de alternativele necongelate, cumpărate și depozitate câteva zile. De asemenea, deshidratarea prin congelare a anumitor fructe poate rezulta într-un conținut sporit de vitamina C, dar și de fibre, deoarece prin congelare produsul devine mai solubil.
Referitor la pierderea nutrienților, legumele și fructele proaspete își pot pierde cu mai mare ușurință proprietățile până la consum, din cauza factorilor de logistică. Un aspect important de reținut este că, deși fructele și legumele sunt culese înainte de a fi coapte, pentru a avea suficient timp să ajungă la maturitate și până când sunt aduse pe raft, procesul de depozitare, transport și livrare, poate dura de la trei zile până la câteva săptămâni. Așadar, în ciuda condițiilor optime de depozitare și transport, o parte dintre nutrienți și vitamine se pot pierde, în mod invariabil, până ajung pe masa consumatorului. În plus, odată cumpărate, ele pot fi consumate imediat, dar în majoritatea cazurilor acest lucru nu se întâmplă, deci vor trebui luate în considerare și zilele de depozitare în frigiderul consumatorului.
Situația în care alimentele congelate își pot pierde o parte dintre nutrienți este valabilă, de regulă, legumelor, deoarece majoritatea acestora sunt fierte înainte de a fi congelate, pentru a extermina orice bacterii cu potențial de risc pentru consum.
Articolul integral poate fi citit aici.
Sursa : CoolFood