Ziua Mondială a Proprietății intelectuale sărbătorită la 26 aprilie 2023 marchează 53 de ani de la înființarea Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale . La nivel național, celebrarea acestei zile coincide cu aniversarea a două decade de activitate susținută a InfoCons în scopul protejării drepturilor consumatorilor din România. Cu această ocazie, prin prisma domeniului afacerilor europene, încurajez implicarea în continuare a InfoCons , atât în apărarea drepturilor consumatorilor din România , cât și în relațiile de colaborare și parteneriat cu organizații similare din celelalte state membre ale Uniunii Europene .
Protecția consumatorilor în România reprezintă un domeniu în permanentă dezvoltare şi deosebit de important în contextul actual al provocărilor determinate de dinamica mobilității consumatorilor la nivelul Pieței interne a UE. De aceea, avem nevoie în continuare de sprijinul partenerilor de încredere în asigurarea unui cadru echitabil, în care consumatorii să se simtă protejați și informați în alegerile lor, cât și a unui mediu competitiv pentru companii. Să nu uităm că un consumator bine informat și protejat constituie un element cheie în dezvoltarea economică a pieței.
Reamintesc, în acest context, ampla implicare și conlucrarea autorităților alături de reprezentanți ai societății civile, pe aspecte privind protecția consumatorilor , la momentul deținerii de către România a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene , în prima jumătate a anului 2019. Un moment relevant l-a constituit şi organizarea la București, pe 4 aprilie 2019, a Conferinței privind “Ziua europeană a concurenței și consumatorului ”, în cadrul căreia au fost puse în dezbatere subiecte de interes care vizează cele două domenii, în scopul respectării normelor, funcționării corespunzătoare a Pieței interne şi facilitării convergenței la nivelul Uniunii Europene . Conferința a reunit 320 participanți la nivel înalt, respectiv comisari europeni, lectori de prestigiu, reprezentanți ai Parlamentului și ai Guvernului României , precum și autorități din statele membre UE.
Prin urmare, îmi reafirm convingerea că prin eforturi comune vom continua să dezvoltăm această arie, atât în ceea ce priveşte protejarea intereselor consumatorilor , cât și prin creșterea conștientizării în rândul acestora asupra drepturilor pe care le au în calitate de cetățeni ai României și ai Uniunii Europene .