Masa de Crăciun cu aproape 170 de aditivi alimentari , 31 grame de sare , 81 grame de zahăr și o amprentă de carbon de 35,52 kg pentru sarmale și 39,8 kg CO2e pentru salata Boeuf !

Masa de Craciun InfoCons Protectia Consumatorului

InfoCons – Asociație Natională pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor din România  te informează .

Crăciunul se apropie cu pași repezi , iar cu acest prilej , ne adunăm cu toții la masă alături de familie și prieteni . Știm , însă , câți aditivi alimentari , câtă sare și cât zahăr consumăm la masa de Crăciun ?

Citeste si : Alertă InfoCons : Pastile de supt cu până la 6 E-uri !

La 100g de mâncare putem ajunge chiar și la 169 de E-uri (aditivi alimentari ), 31g de sare , de 6 ori mai mult decât recomandarea zilnică a Organizației Mondiale a Sănătății  și 81g de zahăr , de 3 ori mai mult decât recomandarea de 25 de grame de zahăr pe zi a Organizației Mondiale a Sănătății .

Ne place să așezăm cu drag pe platou aperitive care sunt foarte apreciate și importante fiindcă deschid marele ospăț .

Citeste si : Bomboanele de Crăciun – până la 70,3% zaharuri din glucide pentru 100 de grame de produs !

Printre acestea , valsează spre încântarea ochilor noștri :

– Brânza topită (folosită la diverse umpluturi)

– Șuncă de praga

– Bacon

– Parizer de pasăre

– Parizer de porc

Citeste si : Ai grijă ce semnezi ! Tu știi ce înseamnă termenii din contractele pentru furnizarea de energie ?

– Cabanos

Un sos de ketchup muștar sau maioneză ține ritmul la perfecție cu antreul servit sau felul doi de mâncare.

Din când în când îl mai acompaniază și pâinea , dar nu în exces . Este deja o vedetă și vrea să mai iasă din lumina reflectoarelor .

Desertul este adesea împodobit cu ciocolată sau praline de ciocolată , iar untul este îndrăgostit de el! Nu se poate abține să nu îi facă o vizită și, din când în când, își face apariția și margarina , doar pentru a-l saluta .

Înghețata așteaptă liniștită în separeu să fie chemată atunci când se încinge atmosfera .

După atâta mâncare și dans , dacă simțim că ne moleșim apelăm la o băutură energizantă și ne potolim setea cu băuturi răcoritoare tip ceai , sau ne delectam cu bere cu fructe , iar pentru copii , o sampanie cu suc de fructe .

Citeste si : Descarcă plăcuțele cu numerele utile și de urgență la nivel local pentru unitățile de cazare și agențiile de turism

La finalul mesei , mulți dintre noi consumăm gumă de mestecat .

Și uite așa ia sfârșit acest bal mascat , de unde plecăm cu toții fericiți , luând la pachet câteva E-uri în plus , sare și zahăr.

Cu acestea fiind spus e, putem spune că la masa de Crăciun consumăm până la :

169 de E-uri (aditivi alimentari)

Citeste si : Starea de sănătate – Informații despre sănătate conform Eurostat

31g de sare 

81g de zahăr

Cele mai intalnite E-uri din alimentele mentionate sunt: E 300 , E330 , E412 , E440 , E451 și E120 .

Ne-am gândit oare și care este amprenta de carbon asociată celor mai populare preparate de Crăciun ? De exemplu , dintr-un kg de amestec de carne tocată ( vită și porc ) , 200 de grame de orez , 4 cepe , 200 de grame de afumătură ,  pastă și suc de tomate și bineînțeles , foile de la 2 verze , obținem 50 de sarmale , echivalent a 35,52 kg de emisii de CO2e . Asta înseamnă că, pentru a produce o singură sarma , vom avea o amprentă de carbon de 0,71 kg , de 10 ori mai mare decât cea a unei sarmale vegetale , în care carnea unei sarmale este înlocuită cu 25 g de ciuperci .

Citește și : InfoCons Organizație de Protecția Consumatorului : În gheata de Mos Nicolae pot ajunge până la 18 aditivi alimentari și 75,4 grame de zahăr

În cazul salatei Boeuf , diferența principală dintre rețeta clasică și cea vegană constă în cele 700 de grame de rasol de vită , care urcă amprenta de carbon de la 2,16 kg CO2e ( a variantei vegane ) la 39,8 kg CO2e , adică de 18,5 ori mai mult la rețeta clasică ( carnea de vită produce cele mai multe emisii dintre toate tipurile de carne ) .

Cum poți afla toate informațiile de pe etichetele produselor într-o fracțiune de secundă ?

Descarcă GRATUIT aplicația InfoCons și află numericul de aditivi alimentari , cantitatea de zahăr , cantitatea de sare și numărul de calorii din produsele scanate . Dacă ești la cumpărături sau acasa , scanează eticheta produselor pe care vrei să le consumi , pentru a afla tot ce trebuie să știi despre produsele respective .

Aplicația InfoCons este disponibilă pentru toate sistemele de operare IOS , Huawei și Android si poate fi descarcata AICI . 

Citește și : Ce acte îmi trebuie pentru a munci în străinătate ? Medierea și plasarea forței de muncă în străinătate ! Informații utile .

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal