În primele 3 luni de ședere în alt stat membru, în calitate de cetățean al UE, nu aveți obligația de a solicita un document care să confirme faptul că aveți dreptul de a locui pe teritoriul acestei țări. Însă, în unele țări din UE, s-ar putea să se aplice obligația de a vă semnala prezența încă de la sosire.

După 3 luni de la sosirea pe teritoriul țării respective, este posibil să vi se ceară să vă înregistrați pe lângă autoritățile locale (în general, poliția sau primăria), care vă vor emite un certificat de înregistrare.

Citește și:

Prescripții medicale în farmacii din străinătate

Aveți nevoie de o carte de identitate sau de un pașaport valabil și de:

  • Angajați/Lucrători detașați în străinătate
    • adeverința de salariat sau de încadrare în muncă din partea angajatorului
  • Lucrători independenți
    • dovada că sunteți lucrător independent
  • Pensionari
    • dovada că aveți asigurare completă de sănătate
    • dovada că vă puteți întreține singur, fără a fi nevoit să solicitați ajutor pentru venit: resursele pot proveni din orice sursă.
  • Studenți/elevi
    • dovada că sunteți înscris la o instituție de învățământ autorizată
    • dovada că aveți asigurare completă de sănătate
    • o declarație care să arate că dispuneți de suficiente resurse pentru a vă întreține singur fără a fi nevoit să solicitați ajutor pentru venit: resursele pot proveni din orice sursă.

După ce vă înregistrați, primiți un certificat de înregistrare. Acesta vă confirmă dreptul de a locui în țara respectivă.

Certificatul trebuie emis imediat. Nu trebuie să coste mai mult decât cartea de identitate care li se eliberează cetățenilor țării gazdă.

Certificatul este valabil pe termen nelimitat, ceea ce înseamnă că nu trebuie reînnoit. Cu toate acestea, va trebui probabil să le comunicați autorităților locale eventualele schimbări de adresă.

Citește și:

Safety Gate: Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase

În cazul țărilor în care este obligatoriu să vă înregistrați, s-ar putea să primiți o amendă dacă nu respectați această procedură, dar nu puteți fi expulzat din acest motiv.

În multe țări, este nevoie să aveți permanent asupra dumneavoastră certificatul de înregistrare și cartea de identitate sau pașaportul. În caz contrar, puteți fi amendat, dar nu puteți fi expulzat din acest motiv.

Sursa: Europa.eu

Citește și:

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Citește și:

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal