InfoCons urează tuturor elevilor un nou an școlar de succes cu o9atitudine , plin de realizări. De asemenea, transmitem apreciere și susținere cadrelor didactice, urându-le putere de muncă și perseverență în misiunea de a educa și forma viitoarele generații.
Pentru a sprijini părinții, copiii și cadrele didactice în această nouă etapă, InfoCons oferă câteva sfaturi utile, menite să faciliteze un parcurs școlar armonios și productiv.
Citește și : Ambrozia : Planta invazivă care ne afectează sănătatea
Sfaturi utile InfoCons – Protecția Consumatorilor la achiziționarea rechizitelor școlare
- Achiziționează produsele necesare doar din magazine și raioane specializate, care îți pot oferi bon fiscal, chitanță sau factură. Aceste documente sunt esențiale pentru a putea depune o eventuală sesizare în mod eficient și rapid, în cazul unor neconformități.
- Citește eticheta! Asigură-te că rechizitele și ghiozdanele pe care le cumperi au etichetele în limba română și includ informațiile principale despre produs. Acestea ar trebui să conțină: denumirea producătorului, importatorului sau distribuitorului, adresa acestora, denumirea produsului, dimensiunile, compoziția și, nu în ultimul rând, instrucțiunile de întreținere.
- Pentru produse precum caietele, blocurile de desen, carnetele, verifică atent informațiile precum compoziția hârtiei, numărul de file și gramajul ;
- Nu achiziționa ghiozdane ale căror etichete nu conțin informații în limba română.
Pentru a afla mai multe despre alertele privind rechizitele pentru școală ale copiilor, click AICI .
Citește și : Studiu InfoCons : Parizer cu Carne de Pasăre cu până la 10 E-uri și 5 grame de zaharuri
Sfaturi utile InfoCons – Protecția Consumatorului la achiziționarea articolelor vestimentare
- Citește cu atenție eticheta! Etichetele produselor textile trebuie să fie în limba română și să conțină informații clare despre compoziția fibrelor. Asigură-te că sunt menționate denumirile fibrelor componente și procentul în greutate al fiecărei fibre utilizate. Dacă produsul textil include căptușeală, aceasta trebuie de asemenea să fie descrisă pe etichetă, indicând compoziția sa.
- Produsele textile trebuie să aibă o etichetă din material textil, durabilă și rezistentă la tratamente umido-termice, cusută sau aplicată pe interiorul produsului. Aceasta trebuie să conțină instrucțiuni detaliate privind întreținerea, incluzând toate tratamentele relevante: spălare, clorurare, călcare, curățare chimică și uscare în mașină cu tambur rotativ. Chiar dacă un anumit tratament nu este aplicabil, simbolul corespunzător va fi tăiat sau barat pentru a clarifica acest lucru.
- Capetele libere ale cordoanelor glisante, ale cordoanelor funcționale și centurilor de înnodat sau eșarfelor cu nod nu trebuie să conțină ornamente tridimensionale sau noduri și trebuie protejate împotriva destrămării (prin topire la cald sau prin cusătură de întărire). De asemenea, capetele pot fi dublate sau pliate cu condiția de a nu determina riscul de agățare.
- Capetele libere ale cordoanelor glisante, funcționale sau ale centurilor de înnodat sau eșarfelor cu nod nu trebuie să conțină ornamente tridimensionale sau noduri și trebuie protejate împotriva destrămării (prin topire la cald sau prin cusătură de întărire). De asemenea, capetele pot fi dublate sau pliate cu condiția de a nu determina riscul de agățare.
- Solicită întotdeauna bonul fiscal la achiziționarea hainelor, pentru a dispune de un document justificativ în eventualitatea unei sesizări sau returnări.
- Ferește-te de oferte suspecte sau vânzări nesolicitate, mai ales din partea persoanelor neautorizate, deoarece acestea pot ascunde produse de calitate îndoielnică.
- Verifică politica de returnare a magazinului de unde achiziționezi, pentru a te asigura că vei putea returna sau schimba produsul în cazul în care apar defecte sau probleme ulterior.
Conform studiului realizat de Oficiul pentru Proprietate Intelectuală al Uniunii Europene, în cadrul căruia InfoCons reprezintă România în cadrul Grupului de Lucru al Societății Civile, 40 % dintre tinerii români cumpără produse contrafăcute. Printre produsele contrafăcute achiziționate, hainele și accesoriile se află într-un procent de 17%.
În acest context, citirea etichetei este esențială! Nu cumpărați haine din locuri neautorizate, pentru a nu fi înșelați cu privire la compoziția și calitatea materialelor!
Citește și : Noile reguli pentru pasagerii curselor aeriene din Europa
Utilizează Aplicația Europeană InfoCons pentru a scana codul de bare al produselor din pachetul de școală și asigură-te că rechizitele, hainele sau ghiozdanele nu fac obiectul alertelor privind produsele non-alimentare!
Cu ajutorul Aplicației Europene InfoCons, consumatorii pot scana codurile de bare de pe produsele pe care vor să le folosească pentru pachetul de școală al copilului, pentru a afla toate informațiile de pe etichetă într-o fracțiune de secundă. Mai mult decât atât, în urma scanării codului de bare, aplicația InfoCons îi atenționează pe consumatori cu privire la numărul și denumirea alergenilor regăsiți în produsul scanat.
Aplicația Europeană InfoCons redă direct pe telefonul mobil ingredientele, numărul și tipul aditivilor alimentari (într-un limbaj ușor de înțeles), cantitatea de zahăr, cantitatea de sare, alergenii și caloriile – informații care de cele mai multe ori sunt scrise foarte mic , într-un limbaj mult prea tehnic sau sunt produse a căror etichetă nu mai este vizibilă, în special cele congelate.
În secțiunea de Alerte a Aplicației , consumatorii pot afla ce produse au fost identificate de sistemul european de alerte ca fiind contrafăcute . Prin descărcarea Aplicației Europene InfoCons din App Store, Google Play sau App Gallery, consumatorii au acces direct și transparent la alertele pentru produsele nealimentare , actualizate zilnic și însoțite de detalii precum:
- denumire produs ;
- țara vizată ;
- gradul de risc ;
- orginea produsului ;
- data la care intră alerta în vigoare ;
- imaginea cu produsul ce face obiectul alertei .
Știați că … Sandwich chiar și cu 59 de aditivi alimentari !
Pentru a afla mai multe despre alertele privind rechizitele școlare , articolele de îmbrăcăminte și încălțăminte pentru copii la început de an școlar , click AICI .
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , avand Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro